
Lisens: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.no
FHI bekymret for stor økning av gonorésmitte
Sexolog og sykepleier, Tore Follestad, mener det ikke skal mye før vi har en gonoréepidemi i Volda.
VOLDA: I løpet av høsten 2022 og frem til nå i 2023, har det vært en sterk økning av gonorétilfeller særlig blant unge heteroseksuelle. Det er også en kraftig økning blant unge kvinner. Sykdommen smitter gjerne innad i miljøer blant unge studenter.
Dette bekymrer seniorrådgiver Øivind Nilsen
i FHI. Antall smittede kvinner har tidoblet seg på 10 år, fra 51 tilfeller i
2012 til 499 i 2022.
Gonoré er en bakterie som overføres veldig lett.

— Gonoré er en bakterie som overføres veldig lett. Kvinner smittes lettere enn menn, og får mindre symptomer. Bruk av kondom er beste måte å forebygge gonorésmitte på, sier Follestad.
Omtrent halvparten av kvinner som har gonoré, opplever ingen symptomer. De fleste menn får derimot betydelige symptomer. Typiske symptomer hos menn er svie og utflod i urinrøret og smerte ved urinering. Kvinner kan oppleve endret utflod og mellomblødninger.
Alvorlige senvirkninger
Om man går lenge ubehandlet med sykdommen, øker risikoen for senkomplikasjoner. Bakterien kan gå over i blodbanen, og gir da symptomer som smerter i ledd og feber, forklarer Follestad. Kvinner kan få en smertefull bekkenbunnsinfeksjon. I verste fall kan det gi nedsatt fertilitet eller infertilitet. Menn kan få betennelse i prostata og bitestikler, som er smertefullt og kan føre til nedsatt fertilitet i følge FHI.
I Volda bor det 3000 studenter, som er i faregruppen for den smittsomme kjønnssykdommen. Hittil er det registrert ett tilfelle i Ørsta kommune og ett i Volda kommune, men det rapporteres om noe forsinkelser i registrering av smitte.

Det er alarmerende at virkningene kan være så alvorlige.
Sindre Rabben Tronstad er student ved Høgskulen i Volda, og sitter i Studentparlamentet. Han forteller at de alltid har kondomer tilgjengelig for studenter utenfor sine kontorer. De har ikke hatt noen møter siden de siste nyhetene om den bekymringsfulle økningen kom ut.
Mangler kunnskap
Ved Høgskulen i Volda forteller to unge studenter om at de mangler kunnskap om gonoré og sykdommens symptomer og virkninger.

— Jeg vet faktisk ikke, jeg har aldri fått noe informasjon om det, sier utvekslingseleven Sara Aquilar ved Høgskulen i Volda.
Hun mener det er viktig at spesielt kvinner får mer informasjon, slik at en kan få behandling og stoppe spredningen.
— Det er alarmerende at virkningene kan være så alvorlige. Spesielt om man ikke vet at man har det, sier Tronstad.
Gratis å teste seg
På helsestasjon for ungdom og studenter kan man møte opp uten timeavtale og teste seg for kjønnssykdommer gratis. Helsestasjonen i Volda har åpent hver tirsdag og torsdag fra klokken 14 til 16. Her kan man møte opp uten avtale, og det er gratis å teste seg. Helsestasjonen holder til i underetasjen på Volda rådhus i Volda sentrum.

Follestad har også en klar oppfordring til Volda kommune.
— Det er viktig med god tilgang på behandling og forebygging av seksuelt overførbare infeksjoner, men også behandling ved blant annet svangerskapsbrudd. Det er store utfordringer knyttet til studenters psykiske helse. Studentene fortjener et godt helsetilbud, og det er ikke så bra som det burde være.
Sex er i utgangspunktet en god ting
Sexologen vil også tydeliggjøre at man ikke skal bekymre seg for å ha sex.
— Ta forhåndsregler og beskytt deg, så forhindrer man at det kan bli kjipt. Er du usikker, gå og test deg. Det er verken vondt eller vanskelig, sier Follestad.
Det er også viktig å drive smitteoppsporing, selv om Follestad har forståelse for at det kan være kleint og ubehagelig. Da kan man unngå at noen ubevisst sprer sykdommen videre. Follestad forklarer videre at helsepersonell kan hjelpe med varslingen, så ingen trenger å vite hvem som har smittet dem.