
Fiskens dag
I dag markeres fiskens dag. Hvor ofte får du i deg fisk?
6. mars er fiskens dag. Dette markeres på flere ulike måter. Enten det er ved å sette lys på en av naturens mest verdifulle ressurser; fisken og havet, eller ved å lage en god torskemiddag.
Får ikke i seg nok
Nasjonale handlingsplan for bedre kosthold, fra 2017, har som mål å øke forbruket av fisk med tjue prosent innen 2023.
Men statistikk fra Helsedirektoratet forteller en annen historie. Fra 2015 til 2022 har forbruket av fisk falt med 13 prosent.
Nordmenn spiser altså mindre fisk. Samtidig har prisene på fisk økt kraftig. Spesielt studenter strever med å ha råd til å få i seg nok fisk.
I følge Helsedirektoratets kostråd bør en ha et variert kosthold. Det innebærer blant annet å spise fisk to til tre ganger i uken. Bruk gjerne også fisk som pålegg. Kostrådene skal oppdateres i løpet av 2024.
Starter først og fremst i fiskedisken
Matprat.no kaller fiskens dag for en matdag. Flere butikker bruker også denne dagen til å promotere sjømat i ferskvaredisken. Det er dessverre ikke det billigste alternativet for middag.
- All forskning sier at sjømat er bra for deg. Allikevel går vi i butikken og kjøper ultrabearbeidet mat, sier Øyvind André Haram.
Haram er kommunikasjonssjef ved SjømatNorge, og mener at det må iverksettes flere grep for å promotere sjømat.

- I et land som er bygd opp på sjømat, er favorittmåltidet pizza.
Spiser du fisk, lever du mer klima- og helsevennlig
Haram nevner en redusering av risiko for hjerte- og karsykdommer ved å spise sjømat.
Fisk inneholder næringsstoffer som er essensielle for kroppen vår. Omega 3, vitamin D, protein selen og jod er noen av dem. Å spise fisk kan bidra til et sunt hjerte og en essensiell vekstutvikling for unge, forteller Helsedirektoratet.