NYTT UNDERLAG: Nye Høddvoll i Ulsteinvik ble åpnet våren 2015 og er lagt med kunstgress for å ha nok banetid til alle. FOTO: Jørgen Eriksen
DET GODE GAMLE: Vanylven Fotballklubb er ett av tre seniorlag, som tviholder på naturgresset på sin hjemmebane. FOTO: Jørgen Eriksen

– Tror vi kan få for mange teknikere på kunstgress

Kun 3 av 16 seniorlag på Søre Sunnmøre spiller hjemmekampene sine på gress. Problemstillingen rundt hvilket underlag en skal spille på ble aktualisert i forrige uke, da landslagstrener Ståle Solbakken hadde en lengre tirade mot spill på kunstgress.

Publisert Sist oppdatert

VANYLVEN/ULSTEINVIK: Våren nærmer seg med stormskritt og flere hundre tusen fotballspillere gjør seg klar for en ny sesong. De fleste av disse skal spille på kunstgress , mens et mindretall skal spille på naturgress. Dette reagerer landslagstrener Ståle Solbakken på og han lurer på hvorfor dette ikke blir tatt tak i. Han mener fotball skal spilles på naturgress og ikke på kunstgress, og peker på at dette setter norsk fotball på hæla.

Fordel med naturgress

TILFREDS: Ole Per Kragset er fornøyd med at Vanylven spiller på gress.

På Eidsåvoll stadion i Vanylven er det gress som gjelder. Ole Per Kragset, trener for Vanylven sitt seniorlag, beskriver en euforisk glede når våren har kommet og laget kan ut å trene på gress igjen.

- Det er utrolig artig når slutten av april kommer og vi begynner å spille på gress igjen. Det er noe spesielt, og det er egentlig helt fantastisk å komme ut på gress igjen, understreker Kragset.

Den samme gleden er det ingen andre seniorlag på Søre Sunnmøre som opplever. Vanylven er nemlig det eneste laget i 5. divisjon menn på Sunnmøre som spiller alle sine hjemmekamper på gress. Kragset ser på dette som en forståelig, men likevel negativ trend.

- Jeg tror dette kan gi oss en fordel. Vi trener tross alt på kunstgress gjennom hele vinteren og er komfortable med det underlaget, det samme kan ikke sies om motstanderne våre.

FORLATT: Gamle Høddvoll er rett ved siden av den nye stadion og står for øyeblikket ubrukt.

- Er for ressurskrevende

Hos Søre Sunnmøres største fotballklubb, Hødd i Ulsteinvik, er synet på debatten noe annerledes. I en klubb med rundt 500 aktive tillater ikke budsjettet deres en prioritering av gressbane, noe de hadde erfaring med frem til 2015. Daglig leder i klubben, Per Arve Moldskred, mener at utviklingen beveger seg mot kunstgress. Dette blir forsterka når ressurssterke klubber som for eksempel Molde velger kunstgress foran gress.

- Brukstiden på den gamle gressbanen var cirka 15 timer i uka, fra april til oktober. Med en kunstgressbane er brukstiden ubegrenset. Den kan brukes døgnet rundt hele året, og det gjør at vi ikke kan forsvare å vedlikeholde en gressbane.

For lite mangfold av spillertyper

At fotball nå har blitt en helårsidrett får noe av skylden for oppblomstringen av kunstgressbaner. Solbakken mener likevel at dette kan skade spillerutviklingen og at spillet er svært annerledes fra det naturlige til kunstige alternativet, noe Vanylven-treneren sier seg enig i.

- Vi trenger den sluggeren av en midtstopper og kraftspissen som ikke legger noe imellom. Jeg tror vi fort kan ende opp med for mange teknikere på kunstgress, og det kommer ingen til gode, sier en bekymret Kragset.

REALIST: I Ulsteinvik er Moldskred sikker på at kunstgresset er kommet for å bli.

Kragset er enig med Solbakken i at spill på gress kontra kunstgress er en annen sport og at det krever mer av hver enkelt spiller. Tempoet blir annerledes og banen vil aldri være helt strøken, noe som har vært en essensiell del av spillet siden opprinnelsen.

I Ulsteinvik er ikke Moldskred nødvendigvis enig i landslagstreneren sin påstand. Han mener at en god spiller vil takle alle typer underlag. Utviklingen i dag er slik at unge talenter foretrekker spill på kunstgress, noe som kan ha en sammenheng med at mange ikke har spilt på gress i det hele tatt. De klimatiske forholdene i Norge gjør det umulig å holde en gressbane god året rundt.

- Vi er ikke i en posisjon hvor vi kan ha både kunstgress og naturgress. Kunstgresset har nok kommet for å bli, konstaterer Moldskred.

Powered by Labrador CMS