I VINDEN: Frisbeegolf har eksplodert i interesse under koronapandemien. Det er Oddbjørn Molvik, leder for Volda diskgolf, veldig fornøyd med.

Flokker seg rundt denne idretten: – En aktivitet for alle

– Det har jo virkelig eksplodert de siste to årene, og spesielt under koronaen har vi merket en markant økning. Det sier leder Oddbjørn Molvik i Volda diskgolf.

Publisert Sist oppdatert

Frisbeegolf er blitt en idrett flere og flere nordmenn har fått kjennskap til.

Molvik og de andre medlemmene i Volda diskgolf har lagt bak seg en hektisk frisbeegolf-sommer og Rotsetbanen i Volda har vært i god bruk hele sommeren.

– Sommeren har vært travel for klubben med baneutvikling, vedlikehold og opplæring av nye spillere. Vi legger godt merke til at frisbeegolf er blitt kjent for folk flest, og vi er veldig glad for at så mange tar i bruk tilbudet som er her i Volda, sier han.

Et sosialt alternativ under koronapandemien

Frisbeegolf har hatt en jevn, stigende interesse de siste fem årene. Molvik mener idretten har hatt en positiv virkning for nordmenn under koronapandemien.

– Frisbeegolf er en av de idrettene som har vært åpen for allmennheten gjennom hele pandemien. Det er en utendørs idrett uten kontakt, og det er enkelt å holde avstand.

Molvik tror også at det det sosiale aspektet trekker nye spillere til klubben under pandemien.

– Det er en veldig sosial idrett, noe som mange sikkert har savnet under pandemien. Det er også en "gratistrim" fordi en går langt og mye uten og å egentlig tenke over det, fortsetter Molvik.

En idrett for alle aldre.

Stort miljø

Molvik ble først introdusert til frisbeegolf av sin bror i 2010. Deretter har det gått slag i slag for lederen av diskgolfklubben i Volda.

– Da jeg startet med dette i 2010 var miljøet veldig lite og det var som regel ikke et problem å få plass i turneringer. Nå, i 2021, er det kamp om plassene i de nasjonale og regionale turneringene.

På Rotsetbanen i Volda har interessen også vært økende.

– I Volda har vi lagt merke til at det er langt flere som bruker banen og som setter pris på den jobben som blir lagt ned.

– I 2018 var det registrert 17 runder på banen, mens det i 2020 ble registrert hele 228 runder. Dette er registrerte runder i appen UDisc Disc Golf, men det egentlige tallet er nok mye høyere enn dette, sier han.

Statistikk for disksportklubber i Norge

2015: 43 klubber, 1751 medlemmer

2016: 49 klubber, 1939 medlemmer

2017: 60 klubber, 2328 medlemmer

2018: 62 klubber, 2503 medlemmer

2019: 68 klubber, 2776 medlemmer

2020: 81 klubber, 4676 medlemmer

Kilde: Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF)

Viktig med sikkerhet

Frisbeegolf er en aktivitet som alle kan være med på, ifølge Molvik. Det er heller ikke en idrett man må investere store penger i for å delta.

– Banen i Volda er gratis å bruke. Alt du trenger for å spille, utenom en bane, er en frisbeedisk som kan kjøpes gjennom klubben eller hos sportsbutkkker.

Sikkerhet er også veldig viktig når man spiller frisbeegolf.

– For oss er det ønskelig at en setter seg inn i reglene, og da spesielt reglene rundt sikkerhet før man begynner å spille. Vi ønsker at stadionområdet skal være et trygt sted for alle, og at man sammen kan bygge et godt miljø for diskgolf.

– For å få til dette må en ta hensyn til at en disk kan gjøre stor skade, og at frisbeegolfere alltid har vikeplikt for annen aktivitet, presiserer Molvik.

SOSIAL IDRETT: NM-vinneren i 2020, Knut Håland (t.v.), sammen med Jostein Håland, Oddgeir Valen og Sølve Hatlen.

Tar fatt på høsten

Etter å ha lagt bak seg en sommer med mye aktivitet ser Molvik nå fram til høsten, hvor flere turneringer skal avholdes på Rotsetbanen.

– Det blir blant annet turnering lørdag 9. oktober. Her håper vi at det kommer tilreisende fra andre klubber i regionen. Nivået i turneringen pleier å være høyt.

– Tidligere har noen av de beste spillerne i Norge tatt turen. I 2020 deltok Knut Håland, som nybakt Norgesmester, på turneringen, fortsetter han.

I Volda diskgolf er det også flere utøvere som holder et høyt nivå.

– Det er tre stykker i klubben som har deltatt på nasjonale og internasjonale turneringer i løpet av sine karrièrer. I sommer var to av klubbens medlemmer med på NM i pargolf og vanlig NM, avslutter Molvik.

Vil du prøve frisbeegolf?

Frisbeegolfens prinsipper er enkle, man skal kaste en frisbee fra A til B og prøve å bruke så få kast som mulig. Det ligner mye på vanlig golf men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Etter første kast går man bort og kaster videre fra der frisbeen ligger, helt til frisbeen ligger i kurven. Man noterer antall kast og går videre til neste «hull». En bane består som oftest av 9 eller 18 hull.

Utfordringene er å kontrollere frisbeens svevekurve mot banens hindere og vanskeligheter. Banens vanskligheter består til dels av hullets lengde og hindringer i form av trær, vann, buskas og høydeforskjeller. Når det blåser vil vinden gjøre det enda mer utfordrende og spennende.

Kilde: Frisbeegolf.no

Powered by Labrador CMS