Ordfører i Volda Sølvi Dimmen sammen med styremedlem av stiftelsen Gamlegymnaset i Volda (GIV), Svein Arnesen.

Gjenåpning av julemarkedet på Engeseth

For 170 år siden ble bygningen på Engeseth brukt som oppholdsted for slitne kapteiner. I dag ringes julen inn mellom veggene på Gamlegymnaset under årets julemarked.

Publisert Sist oppdatert

I helga ble det åpnet for det årlige julemarkedet arrangert av stiftelsen Gamlegymnaset i Volda (GIV). Nå er det to år siden markedet sist var oppe på grunn av coronapandemien. Styremedlem Svein Arnesen er fornøyd med helgas besøk, hvor ordfører Sølvi Dimmen blant annet var en av de besøkende. Vi spurte Dimmen om hva hun syntes om markedet i år.

Hvordan synes du det er å være på julemarkedet i dag?

- Det er veldig kjekt. Det har blitt en veldig fin tradisjon å være her på julemarkedet. Jeg har besøkt det i noen år nå.

Dimmen foran Gamlegymnaset.

Hva er det som er så fint med å samles her?

- Det er kjekt å treffe og prate med folk, og å kikke på julegaver. Så er det det å støtte opp under lokalt initiativ, det her blir jo drevet på dugnadsarbeid. Det er jo en måte å få aktivitet her i bygda, og det er jo kjempefint. De har lagt ned stor dugnadsinnsats. Det er en stor motivasjon for meg å møte opp å støtte denne aktiviteten.

Ifølge stiftelsens egen nettside er det lagt ned mer enn 1000 timer til sammen for dugnadsarbeid i vedlikehold av bygningen og hageanlegget. Sylvi fortsetter med å fortelle litt om bygget.

- Dette her er Volda millomskule og gymnasium. Volda har jo lang historie som skolested, og dette her er jo et av de historiske husene som har vært skole. Det er et hus med mye historie, og det er utrolig flott at vi har tatt vare på dette. Å støtte opp under den aktiviteten som kan skaffe penger til videre arbeid, det synes jeg er viktig.

Før trehuset på Engeseth ble tatt i bruk som skolebygning, var huset brukt som oppholdssted for høyt profilerte medlemmer av det Bergenhusiske regiment, slik som Dimmen forteller. Siden det ble gjort om til millomskule i 1891 har huset blitt brukt for undervisningsformål. Millumskulen var i drift helt frem til 1910 da det ble gjort om til gymnas.

Svein Arnesen er styremedlem i stiftelsen GIV som tok over huset i 2015. Arnesen forteller at det var fylket som først eide bygningen, og etter det ble det kjøpt opp av kommunen billig.

- Dette er viktig historie i Volda. Det var først bygd som hus til kapteinene, fordi kapteinene trengte et sted å være. Det begynte først som millomskule og etter det ble det et gymnas. Det var faktisk det første landsgymnaset i Norge som ikke var i byen! Gymnaset var i bruk inntil 1963. I tiden da huset ble brukt som gymnas ble det bygd en etasje til, andreetasjen, forteller Arnesen.

Malte vinduer: Noen av vinduene på trebygget er malt på.

Spesielt for bygningen er det at det er flere av vinduene som er malt på. Arnesen forklarer at det var en tanke bak til de som gjorde det.

- Ja, de vinduene er malt på. Det skulle være symmetri på bygget, det var en del av det arkitektoniske. Det er flere ekte vinduer her altså, sier Arnesen og snur seg og peker mot bygget. Og de vinduene er helt originale.

I vedlikeholdet av vinduene er det skrapt vekk alt gammelt, og vinduene har blitt skiftet inn på nytt. Det har de fått støtte for gjennom fler siden 2015, deriblant av Sparebanken Søre Sunnmøre, Nordea Bank Volda, Eiendomsmegling Kragset, Volda kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Har det vært bra med folk på julemarkedet?

- Det har vært bra med folk. Det er alltid spennende å se hvor mye de kjøper.

Hva går pengene til?

- Alt går til stiftelsen. Vi har også cafedrift. Så det er vår inntekt.

- Og det lukter så godt vafler der inne! Hvis dere går inn nå så ikke gå ut å kjøpe en vaffel, legger Dimmen til og ler.

(Vi smakte på vaflene selv og kan bekrefte at de var kjempegode.)

Svein Arnesen bor ved Gamlegymnaset og er en del av styret i stiftelsen GIV. Det er Kari Aslaug Hasle som er leder i stiftelsen.

Vaffelsteking: Reidun Klepp Nilsen og Lailia Aarseth selger vafler til de som kommer innom. "Det var ikke noe marked i fjor, men det er fint det er åpent nå. Jeg tror nok folk har savnet å møte hverandre", forteller Aarseth.
"En del av saueskinnene er fra lokale bønder, men vi har også sauer hjemme. Vi har bare to sorter selv. Noen av saueskinnene handler jeg også fra Sverige." sier Per Erling Sætre som selger fler varer laget av saueskinn og saueull.
Noe av det Sætre selger.
Moderne bruk av sauen: Sætre selger blandt annet IPad-vesker som har mykt saueull på innsiden.
Mor er med: Randi Sætre er også med for å selge julevarene og hilse på de som kommer innom.
Margrethe Furan lager kort som først er tegnet for hånd, under navnet Pirk. Hun er også lærer for Kunst og håndverk på Høgskolen.
Stina Ivansson er fra Sverige, men har bodd i Volda i 7 år. Hun lager trykk fra ringer i tre, i tillegg til linoleumstrykk.
“Vinteren er lang god og det er godt å ha noe i hendene” forteller Astri Hunnes som selv lager både luer og smykker.
Luene som Hunnes har laget.
Reporter Kristian Krystad sammen med ordfører Sølvi Dimmen. Alle bildene i slideshowet er tatt av Hanna Enger Guttormsgaard.
Powered by Labrador CMS