KLØKTIG DUO: Thomas Busker Larsen arbeider i godt lag med kompis og håndtverker Robert Steinnes. Thomas og Karen ønsker å gjøre så mye de kan på egenhånd.

–Hus har du egentlig bare til låns

Den 112 år gamle Pleieheimen ble bygd for turberkulose-pasienter, nå håper Thomas Busker Larsen, Karen Brænne og deres to barn at det kan bli et familiehjem.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA:

650 kvadratmeter fordelt på fire etasjer og åtte mål med tomt håper de å forvandle til sitt drømmehjem. Men det er ennå en veg igjen hit.

– Vi har det som mål og ønske, men det er fremdeles en del papirarbeid inn mot kommunen som gjenstår, presiserer Busker Larsen

Alene blir de eventuelt ikke i huset, i tillegg får de nemlig et fristed i kjelleren.

– Det er jo ingen som trenger et så stort hus. I kjelleren skal norsk sløydfaglig kompetensesenter etablere seg og i 1. og 2. etasje skal vi bo, sier han med et spøkefult smil.

Kompetensesenteret viste seg snart å være en aldri så liten gjøn om det som skal bli deres verksted for lite og stort.

Tilbake til framtiden

Huset ligger et godt steinkast nordover fra fergekaia i Volda, idyllisk plassert ved Voldsfjorden. Hagen har gjennom flere tiår grodd igjen.

– Den var kjent i Volda for å være veldig fin, det var jo mer som en park, sier Thomas.

RO OG MAK: Utsikten over hagen og Voldsfjorden fra 1. etasje. Habitatet som har tatt over deler av eiendommen titter frem.

Ved overtagelsen av et hus som dette synes han det følger et spesielt ansvar. Blant annet å få litt liv i den parken som det en gang var her.

– Når man tar over et historisk hus har man et ansvar for å ta vare på det og bringe det litt tilbake til sånn som det var, legger læreren til.

Ærverdig historie

Huset med mange navn ble innviet andre oktober i 1912. Det var særlig to personer som var sentrale i denne prossesen sier æresmedlem Annie Sandvær i Norske kvinners sanitetslag.

– Doktor Eng, Voldas første distriktslege og kona Wilhelmine Eng fikk bygd huset for et sted for tuberkuløse. Wilhelmine var også den som startet Volda sanitetslag, legger Annie til.

Turberkulosen skulle ikke prege samfunnet for alltid, men huset forble et sted for hjerterom og pleie.

– Når det ikke lenger var behov for et hjem for tuberkuløse ble huset et sykehjem og siden et aldershjem. På 90-tallet var det blant annet studenthjem og etter det et lagshjem, sier Sandvær.

Se reportasjen om oppussingen her:

URØRT: Loftet unngår totalrenoveringen enn så lenge sier Thomas.
LAGVIS: På 50-tallet ble huset utvidet til dagens størrelse.
TIDSSKRIFT: Avis fra 10. august 1957. Her ropes det etter akademikere og det blir sagt at Franco og Salazar går alderdommen i møte.
NSKS: Lokalene hvor det sløydfaglige kompetansesenteret skal etableres.
I SØMMENE: Jobben gjøres grundig slik at resultatet skal vare. Thomas sier at hus har man egentlig bare til låns i tiden man bor der.
LYS I ENDEN AV TUNNELEN: Thomas vil ikke spekulere for mye i tid, men håper at mye skal være gjort i løpet av 2 år.
Powered by Labrador CMS