ROCKESOKKER: Jo mer ulike sokkene er - jo bedre.

I dag er Verdensdagen for Downs syndrom

21. mars er Verdensdagen for Downs syndrom. Dette markeres blant annet med rockesokker.

Publisert

Derfor rocker vi sokkene

Downs syndrom skyldes et ekstra kromosom, kalt kromosom 21.

I stedet for to slike kromosomer, har personer med Downs syndrom tre av dem i cellene i kroppen.

Kromosomene ser ut som sokkepar når de blir brettet ut og sortert.

Tirsdag vil man se mange sokker i ulike farger og mønstre. Dette er for å markere Verdensdagen for Downs syndrom.

Årets slagord for markeringen er “With us Not For us” oversatt til #Medossikkefoross. Slagordet fokuserer på at mennesker med Downs syndrom ikke skal få medlidenhet, men rettferdighet. Leder for NFU Ålesund, Sula og Giske, Janne Muri, mener slagordet kan bevisstgjøre at vi er mer like enn ulike.

– Alle har jo i grunnen de samme ønskene for livet sitt. De med Downs vil også være sammen med venner, delta på fritidsaktiviteter, ha en god hverdag på skolen, ha egen bolig og en jobb de er glad i, sier Muri.

Også viktig for foreldre

ULIKE SOKKER: Janne Muri har selv funnet frem sine morsomste sokker for anledningen.

Muri forteller at en bredere markering øker aksepten for å ha en utviklingshemming, noe som gjør det lettere for foreldre som får et barn med Downs syndrom eller en annen diagnose.

– Markeringen er også en mulighet til å sette fokus på utfordringene denne gruppen og deres familier fremdeles sliter med. Mye bra skjer, men det er fremdeles mange kamper å kjempe.

Jo rarere sokker jo bedre

Tor Mikalsen fra Volda, far til 16-år gamle Elias med Down syndrom, mener Rockesokk-dagen først og fremst handler om inkludering, mangfold og opplysning om Down syndrom.

– Det er utrolig fint med en slik markering. Vi pleier på denne dagen å lete frem så “crazy” sokker som mulig. Jo rarere sokker jo bedre. Om mange nok blir med å gjøre det samme, samt tenker over hvorfor man gjør det, har man kommet et godt stykke videre.

Pappa Tor forklarer at Elias synes det er stas med Rosckesokk dagen.

– Elias synes det er kjekt å være litt “crazy” på sokkefronten akkuratt denne dagen her. Til vanlig er han litt mer påpasselig på at sokkene skal være like, Rockesokk-dagen er et unntak.

FAR OG SØNN: Både pappa Tor og Elias gleder seg til Rockesokk dagen

Fordommer

Tor mener det finnes flere fordommer og myter om mennesker med Downs. Den største mener han er at de bestandig bare er blid og glade.

– De kjenner på alle følelser slik som oss: Glad, trist, stolt - hele spekteret. Mange setter gjerne folk med Downs syndrom i bås, men de har sin helt unike identitet slik som absolutt alle andre, sier han.

Vil du høre mer om Tor og Elias? Klikk på linken under:

Powered by Labrador CMS