PÅ VERKSTEDET: Christiane (23) og Marie (18) fant vennskapet gjennom den felles bilinteressen.
PÅ VERKSTEDET: Christiane (23) og Marie (18) fant vennskapet gjennom den felles bilinteressen.

Jentene kjemper for sin plass i lokalsamfunnet: – De stenger veiene, blokkerer og kaster oss ut

Ignition Crew er Norges største, landsdekkende rånegjeng for jenter. Gjengen oppfordrer kommuner og medborgere til å være åpne og lære mer om bilmiljøet.

Publisert Sist oppdatert

ÅLESUND: Christiane Marlén Brevik (23) og Marie Johnsen Dahlen (18) er bilinteresserte medlemmer i rånegjengen for jenter, Ignition Crew. De har opplevd konflikter både med medborgere og kommuner. I bilmiljøet har målet blitt å vise at de er gode folk, og at de som ungdom ønsker seg et sted å være.

EGET VERKSTED: Christiane (23) tilbringer mange timer på verkstedet sitt.
EGET VERKSTED: Christiane (23) tilbringer mange timer på verkstedet sitt.

– For oss betyr det alt

Christiane og Marie har jobbet målrettet for å skape et godt forhold til hjemkommunen, Ålesund. Det prøver de å oppnå gjennom dialog, men også ved å jobbe for et bedre rykte for rånere.

– Jeg er veldig imot å bruke ordet "råning". Jeg vil heller si at vi er bilinteresserte folk, sier Marie.

For Christiane er begrepet greit å bruke, men hun opplever at det har vært et negativt ladet ord. De har opplevd at rånemiljøet blir beskrevet som "late", "slasker" og "rølp".

– Det er vel heller det at folk skjærer alle over en kam. Hvis ungdom for eksempel kjører for fort, så tenker folk at det gjerne er rånere. Det er utrolig dumt, sier Christiane.

Jentene forklarer at råning handler om engasjementet for biler, og at hobbyen ikke handler om å kjøre hensynsløst rundt i ring. Det er heller ikke det aller viktigste at bilen er kul, eller har den største motoren.

– Jeg tenker ikke på at en bil er kul. Jeg tenker heller på alt som er bakom. Altså all tid og arbeid. Det ligger mange timer bak bilene. Det er bare en vanlig bil for noen, men for oss betyr det alt, sier Christiane.


Politiet slår av en god prat

Når jentene er ute med bilene, møter de andre bilinteresserte på sin faste møteplass, Circle K Moa.

– Det er veldig sosialt, sier Christiane.

Bilinteressen knytter unge sammen, og de møter mange engasjerte tilskuere langs gatene. De finner gode vennskap i miljøet, og oppfordrer også andre jenter til å ta plass i miljøet. Jentegjengen Ignition Crew kommer godt med, som en plattform der jenter kan føle seg velkomne i et ellers mannsdominert miljø.

– Hvis du er jente i bilmiljøet eller andre mannsdominerte miljøer, så stå litt ekstra fram og vise at du ikke er pyse, at man ikke trenger å være gutt for å gjøre det gutta kan, sier Marie.

Til tross for det gode miljøet innad i gjengen, forteller Christiane og Marie at det kan føles litt hjelpeløst når de likevel møter på negative reaksjoner fra medborgere de møter på veien.

– Det er ofte fulle folk i 60- og 70-årene som vi får negative reaksjoner fra, mens den yngre garden i 30-40-årene kommer og stiller spørsmål. De er mer åpne for det vi driver med. De eldste snakker oss og bilene ned, og de vil ha oss vekk. Veldig ofte så ringer de politiet, som at vi er til bry for dem, sier Christiane.

Til tross for telefoner til politiet fra enkelte tilskuere, har jentene bare gode erfaringer med politiet.

– Politiet i Ålesund er veldig greie. De kommer bort til oss når vi er på Circle K og slår av en god prat, forteller Christiane.

CIRCLE K MOA: De lokale rånerne har sitt møtested. Her føler de seg stort sett velkomne.
CIRCLE K MOA: De lokale rånerne har sitt møtested. Her føler de seg stort sett velkomne.

Jentene forteller at de har større problemer med å samarbeide med kommuner, spesielt med tanke på å ha en plass å utøve hobbyen fritt på. I Ålesund kommune måtte jentene jobbe hardt før de fikk tillatelse til å oppholde seg på en parkeringsplass. Ifølge jentene, hender det ofte at en til to personer kan ødelegge ryktet til hele miljøet, og at det fører til vanskeligheter med å bli godt mottatt.

– Det har vært forskjellige folk som ødelegger for alle, så blir man liksom bannlyst, sier Marie.

Vennegjengen ønsker å bevise at de er gode folk. Hvis noen i bilmiljøet gjør noe ulovlig, for eksempel fyllekjører, så får det konsekvenser.

– For å si det sånn, så fort noen gjør noe slikt så blir de utestengt. Ingen vil ha noe med dem å gjøre, sier Christiane.

– Fyllekjøring slår vi hardt ned på, fortsetter hun.


– Du føler deg ikke velkommen

Det er tydelig at et godt rykte hjelper for å få gjennomslag hos kommunen. Dette er viktig for crewet til jentene. Etter flere forsøk på å få tillatelser til å oppholde seg på forskjellige steder, fikk de gjennomslag. I Ålesund kommune får sjåførene lov til å parkere ved Atlanterhavsparken, der parkeringsplassen er eid av kommunen. Det ser de på som en seier de kan være stolte av.

Jentene har derimot ikke like gode opplevelser i Ørsta kommune. Dit hender det at gjengen reiser på tur med bilene sine.

– Det er ganske mange som møter opp, men vi opplever at råning er ikke så godt mottatt der. Kommunen stenger gatene, blokkerer og kaster oss ut, forteller Marie.

– Hva gjør det med miljøet, at dere ikke kan oppholde dere et sted?

– Det er sykt irriterende. Vi er bare ungdommer, og det er bare en gang i livet, sier Marie.

– Du føler deg ikke velkommen. Det er som Sivert i "Rådebank" sier. De som spiller fotball har en bane å gå til, og de som spiller håndball har en bane å gå til. Vi som er motorinteresserte har jo ingenting. Vi har ikke et sted å gå til, forteller Christiane.


VIKTIG HOBBY: De bilinteresserte legger mange timer bak bilene.
VIKTIG HOBBY: De bilinteresserte legger mange timer bak bilene.

Ordfører i Ørsta, Stein Aam, forteller følgende om kommunens forhold til det lokale bilmiljøet:

– Vi forsøkte å få til et samarbeid for omtrent to år siden. Da prøvde vi å få til en bane, men det gikk ikke i denne omgang. Kommunen er åpne for å samarbeide med rånerne i fremtiden, sier han.


Ønsker seg en åpen dialog med kommunen

Christiane og Marie har en oppfordring til hvordan en kommune kan ta imot det lokale rånemiljøet.

– Gjør litt research på oss, og sjekk om vi er gode folk. Spesielt oss i Ignition Crew, vi prøver å vise at vi er en bra gruppe. Vi er ikke sånn som alle andre. Men, det er ikke alltid folk vil høre på oss. Det fører til at vi blir skuffa, vi føler oss hjelpeløse, forteller Marie.

– Det hadde vært veldig kjekt å få en mer åpen dialog, slik at vi kunne gjort dette litt mer seriøst. Det kommer en generasjon etter oss, og vi skulle gjerne bygd mer på den tilliten, fortsetter Christiane.