
Kjell (76) lever tett på fuglene: – Noe av det verste i dag er naturødeleggelsene
Kjell Mork Soot har brukt flere tusen timer på å ringmerke fugler i hagen sin. Han er bekymret for fremtiden til fuglene.
Klemt mellom bilvegen mot Hareid og Grimstadvatn ligger det en grønn oase for fugler, insekter og andre ville skapninger.

– Folk som er interessert i fugler blir ofte interessert i andre ting i naturen også, forklarer Kjell Mork Soot. Han bor her, og er leder av Sunnmøre ringmerkingsgruppe.
Soot viser frem plenen sin, som han har sluttet å klippe. Nå vil han ha blomstereng.
– Plen er jo rett og slett ødemark. Det går ikke fugl der, og heller ikke insekter, forklarer han.
Soot inviterer gjerne fugler til tomta. I 60 år har han nemlig drevet med ringmerking. Ringmerking går ut på å fange fugler, og sette på en ring rundt foten deres. På ringen står det et nummer, som er unikt, og kan leses av andre ringmerkere verden over.
– Det er jo grunnforskning. Slik finner vi for eksempel ut hvor de reiser og hvor gamle de blir, sier han.

Stadig færre fugler
I løpet av tiårene Soot har drevet med ringmerking, har han lagt merke til én tendens.
– Det har minka med fugler helt siden 80-tallet. Før kunne jeg fange 2000 løvsangere i nettet på ett år. Så langt i år har jeg fanget 100, sier han.
Soot mener klimaforandringene er den største trusselen for fuglene. I tillegg er tap av leveområder dramatisk for de flyvende skapningene.
– Noe av det verste i dag er naturødeleggelsene. Veiutbygging og hytteutbygging er veldig skadelig, sier han.

Ønsker økt bevissthet
I Ulstein bor ornitologen Alv Ottar Folkstad. Han kan bekrefte det Soot har lagt merke til.
– På enkelte fuglearter har nedgangen vært dramatisk, sier han.

Han forklarer at det er vanskelig å få konkrete tall på småfuglene som lever rundt husene våre. Det er fordi de lever spredt i terrenget.
– Men det er klart at når man driver med ringmerking, får man ganske fort et klart bilde av hvordan det står til, sier han.
Folkestad mener at bevissthet er viktig for å verne fuglene. Han forklarer at Norge har forpliktet seg til FNs naturavtale. Den handler om å redde og bevare natur- og biomangfoldet i verden.
– Det hjelper ikke om du sier noe på et møte, eller skriver under på et ark, hvis du ikke forstår alvoret i det og følger opp, forklarer Folkstad.
Videre forklarer han at nasjonalmålet er å stoppe tap av urørt natur. På sikt skal vi verne 30 prosent av havområdet og 30 prosent av landområdet.
– Og det er vi himla langt borte fra å nå.

Holder kurs
I løpet av en time finner vi flere fugler i de ulike nettene som er satt ut på tomten.
– Det er ofte null fugl på en dag. Dette er faktisk en av de beste dagene på lenge, smiler Soot som har ringmerket over ti fugler så langt denne dagen.
Behovet for flere ringmerkere er stort, mener Soot, som også holder gratis kurs for de som ønsker å bli ringmerkere på Sunnmøre.