STENGT: Siden starten av august har løpebanen vært stengt på grunn av arbeidet med nytt løpedekke.

Må ha fem regnfrie dager på rad for å starte arbeidet

Et nytt løpedekke på Ørsta stadion skulle være på plass i september. Nå frykter leder i friidrettsgruppa at arbeidet må vente til våren. 

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: 1983 fikk Ørsta stadion tartandekke rundt løpebanen. I 2023, nøyaktig 40 år senere, ble dette dekket gravd opp, og er klar for å bli erstattet. Værgudene setter en foreløpig stopper for planene. Skal resultatet bli best mulig er man avhengig av flere dager med oppholdsvær, og det er man ikke bortskjemt med på Søre Sunnmøre.

RESTER: En liten stump av det 40 år gamle tartandekket ligger igjen på stadion.

Regn, regn og atter regn

Tony Søllesvik er prosjektleder i PST Sportsanlegg, som skal utføre arbeidet med å legge ny løpebane i Ørsta. På grunn av værmeldingen er han usikker på om jobben blir utført i høst.

— Akkurat nå ser det mørkt ut, for vi trenger 10-12 dager med oppholdsvær, samtidig som vi burde hatt varmere temperatur enn det som er meldt, sier Søllesvik. 

Han sier at det er uaktuelt å gjøre jobben uten optimale forhold.

— Når temperaturen er lav, tar det veldig lang tid før bakken tørker opp etter et regnskyll. Legger vi det faste dekket nå, vil det bli bobler i underlaget, og det vil ikke feste seg skikkelig, forteller han. 

Ifølge langtidsvarselet er det ingenting som tyder på at Ørsta får flere dager på rad uten regn. Leder i friidrettsgruppa i Ørsta, Olve Øyehaug, er forsiktig optimist. 

— Det er fortsatt litt igjen av høsten, så vi håper at løpebanen kommer på plass i løpet av oktober. Likevel kan det være at vi må vente til våren, sier Øyehaug, og er forsiktig optimist.

(Saken fortsetter under bildet)

KLARE FOR KVELDSØKT: Bak fra venstre: Amira Isabel Andrianjafintrimo, Pia Tofteland, Sara Victoria Fricova, Olve Øyehaug og Sebastian Fric. Foran fra venstre: Målfrid Vartdal Woldsund og Ragne Øyehaug.

Tidkrevende grunnet ekstra arbeid

NY ASFALT: Nesten 500 kvadratmeter av asfalten rundt løpebanen måtte forbedres.

Øyehaug forteller at det store usikkerhetsmomentet da det gamle gummidekket skulle fjernes, var asfalten under. På forhånd ble det gjort en jevnhetsmåling som estimerte at rundt 50 kvadratmeter av asfalten under det gamle dekket måtte forbedres. Da de rev dekket i sommer viste det seg å være verre enn antatt. 

— Nesten 500 kvadratmeter måtte forbedres. Dette gjorde at kostnaden ble høyere, i tillegg til at arbeidet har tatt lenger tid enn planlagt, forteller Øyehaug. 

Nå er ny asfalt på plass og dermed er det kun løpedekket som gjenstår. 

— Heldigvis fikk vi økonomisk støtte fra Ørsta kommune. Vi får utbetalt spillemidler på forskudd. Samtidig må vi hente inn ekstra kostnad gjennom sponsormidler. Det eneste vi venter på nå, er godværsdager, sier han. 

Diamond League-standard

Olve Øyehaug sier at det vil bety mye for friidrettsgruppa å få på plass ny løpebane, og tror det kan bidra til økt aktivitet, uansett hvilket nivå man er på. 

FULL FART: Ungdommene gir full gass på løpebanen de har til rådighet.

— Vi får et dekke i verdensklasse. Dekket som blir lagt her er identisk med det som er på løpebanen til Diamond League-stadion i Zürich. Jeg tror og håper at det kan tiltrekke mye folk, sier Øyehaug. 

Når dette kommer på plass har Ørsta mulighet til å arrangere større arrangementer som blant annet norgesmesterskap. 

— I utgangspunktet ønsker man åtte inndelte løpebaner i NM, mens her blir det bare seks løpebaner. Uansett så kan det gis dispensasjon til å arrangere norgesmesterskap. Vi har allerede gode tribuner, og et veldig godt friidrettsanlegg.

Må trene alternativt

Nå som løpebanen er stengt må friidrettsgruppa trene annerledes. For de som driver med kastøvelser går treningene som normalt, men for de som driver med løping, lengde eller høydehopp så blir mange av øktene i Ørsta-hallen. Løping utendørs skjer på en 80 meter lang løpebane under tak bak tribunen. Pia Tofteland (14) konkurrerer på 200 meter både med og uten hekker. Hun ser frem til å trene på splitter ny bane. 

FIT FOR FIGHT: Amira Isabel Andrianjafintrimo (t.v.) og Pia Tofteland (t.h.) er nettopp ferdig med oppvarmingen.

— Den gamle banen begynte å bli veldig humpete og hadde mange sprekker, så jeg er veldig fornøyd med en oppgradering. Jeg tror også det er mulig å løpe fortere på nytt dekke. 

Hun syns at det har vært noe utfordrende at de ikke har fått trent på en vanlig 400 meters bane i siste ukene. 

— Vi får ikke trent så mye på distanse som jeg skulle ønske. Vi kan løpe litt lenger enn 80 meter under tribunen, snu, og løpe tilbake igjen, men det er ikke helt optimalt. Det er litt glattere og mer belastende på asfalten, forteller Tofteland. 

Hun håper at banen blir klar i år. 

— Jeg håper den blir klar snart, men sannsynligvis må vi nok vente til våren, avslutter Tofteland. 

Førsteprioritet

SPRINT: Pia Tofteland (t.v.) gjennomfører et stigningsdrag med Sara Victoria Fricova jagende bak.

Skulle prosjektet bli utsatt til våren, så forteller Søllesvik at Ørsta har førsteprioritet.

— Så fort vi ser at værmeldingen er god sender vi mannskap og utstyr oppover, og da blir jobben gjort i løpet av 10-12 dager. Fordelen med å gjøre dette på våren eller sommeren er at gjennomsnittstemperaturen er høyere. Hvis det skulle komme en regnbyge, så vil det ikke ta så lang tid før det tørker opp igjen, sier Søllesvik. 

Powered by Labrador CMS