BARSTADVIKA: Det var lang kø da VØR ankom Barstadvika tirsdag ettermiddag.

Miljøstasjonen kommer hjem til deg

I Ørsta og Volda kommune er det tid for å sortere farlig avfall, men du trenger ikke reise langt. VØR tar kjøreturen for deg.

Publisert Sist oppdatert

BARSTADVIKA: - At man slipper å reise så langt, gjør det enda mer lettvint. Dette er en helt topp ordning, sier Koldis Sandvik Volle som har møtt opp for å levere farlig avfall. 

Hver vår og høst har Volda og Ørsta Reinhaldsverk(VØR) en stor innsamlingsaksjon av farlig avfall. Begge kommunene rommer flere mindre bygder som gjør reiseveien til miljøstasjonen lang for mange. Derfor kjører VØR selv ut til bygdene for å samle inn avfallet. Det har blitt satt opp innsamlingstidspunkt, så innbyggerne kan møte opp og få tømt den røde boksen. Personell fra VØR vil være til stede for å hjelpe kundene med sorteringen. For hva som er farlig avfall og ikke, er ikke alltid lett å vite. 

- Det er enkelte som tror at kniver og sprøytespisser er farlig avfall. Det er det ikke, sier kvalitet og kommunikasjonsleder i VØR, Anne Mette Farstad. 

TRAVLE DAGER: Anne Mette Farstad forteller at det er hektiske dager på VØR-miljøstasjon.

Farlig avfall er avfall som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer, og som kan føre til forurensing eller skade på mennesker og natur. Slikt avfall må ikke komme på avveie, og det er derfor viktig at det blir sortert under kontrollerte forhold. For de aller fleste betyr farlig avfall, batteri, lyspærer eller ødelagte mobiltelefoner. 

Disse feilene bør du unngå

- Vi vil ikke ha eksplosiver som fyrverkeri eller patroner. Det kan bli farlig, sier Farstad. 

Farstad poengterer likevel at de skumleste situasjonene oppstår når de små batteriene sorteres feil. Spesielt oppladbare litiumbatteri skal man være forsiktig med. Kommer disse i kontakt med metall, kan det oppstå gnister og føre til brann. Derfor bør batteripolene teipes over, så de unngår å komme i kontakt med hverandre. 

Hvor blir det av?

Av det farlige avfallet som blir levert til VØR, blir det meste sendt til Brevik sementfabrikk. Her blir mindre avfall, som batterier og spraybokser, brent og omgjort til sement. Noe avfall må graves ned for at det skal ut av sirkulasjon og ikke bli brukt igjen. 

Populært

GLAD: I Barstadvika er innbyggerne fornøyde med å få hjelp til å kvitte seg med stort og stort.

Det er mange som benytter seg av tilbudet. Selv om det er midt på dagen, er det flere som tar seg tid til å møte opp når VØR kommer kjørende. 

- Det er stort sett godt oppmøte i bygdene og vi regner med å samle inn 10-15 tonn med farlig avfall før påske. Det er mye, forteller Farstad. 

Til slutt legger hun vekt på at innsamlingsaksjonene er en fin mulighet til å bli kjent med hele lokalmiljøet. 

- Det kjekkeste er at vi får reise ut å se folk ute der de bor, og ikke bare her på miljøstasjonen, sier Farstad. 

Powered by Labrador CMS