Sofie Wollmann ved Ørsta Volda Dyreklinikk synes det er gledelig at alle landets distrikter får et eget dyrepoliti.

Nå blir det dyrepoliti over hele landet: – På tide, sier veterinær

I løpet av 2021 skal alle distrikter i hele Norge få en egen dyrekrimgruppe. Veterinærer i Ørsta og Volda mener det er et stort behov for eget dyrepoliti.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helt strålende, sier Siw Lødemel til Nærnett.

Hun er veterinær ved Ørsta Volda Dyreklinikk, og mener det er på tide med et dyrepoliti over hele landet.

– Jeg har savna det alternativet. Av og til står vi oppe i situasjoner der vi har dyr som virkelig sliter, forteller hun.

Det er som regel Mattilsynet som tar seg av det som har med dyrevelferd å gjøre, men veterinæren mener at det ofte tar for lang tid fra man kontakter dem, til noe blir gjort.

– De har veldig mange andre arbeidsoppgaver, så det kan fort ta litt tid. Men det er jo dyr som bør bli avlivet der og da fordi de har så vondt. Eierne nekter kanskje fordi de ikke klarer å ta det innvoer seg, sier hun.

Mange ulike saker

Hun tror derfor det hjelper at politiet kan håndheve slike saker, slik at dyrene slipper å lide.

– Av og til har vi helt opplagte saker der dyr har blitt mishandlet og det har vært dårlig dyrevelferd, men vi har andre saker som ikke er like opplagt, sier hun.

Et eksempel på dette er katter eller hunder med ødelagte tenner.

Siw Lødemel er veterinær på Ørsta Volda Dyreklinikk. Hun synes det er på tide med dyrepoliti.

– Problemer i munnen er like vondt på dyr som det er for mennesker, og det koster også like mye. Det er en del som ikke helt forstår hvor vondt dyrene har det, og at dette må gjøres noe med med. Hvis man ikke har økonomi til det, er det faktisk bedre å la dyrene få slippe enn å gå med kronisk vondt i munnen. Man vet selv hvor vondt det er, forteller veterinæren.

Derfor synes Lødemel det er fint at politiet får en egen dyrekrimgruppe som kan prioritere disse sakene og etterforske de på en god måte.

– Det er en veldig flott ting, og det er på tide.

Synes det er fint at Norge fokuserer på dyrevelferd

Veterinær Sofie Wollmann ved samme dyreklinikk, forteller at hun studerte i Polen. Her så hun mye vanskjøtsel av dyr.

– Der har de ikke et eget mattilsyn engang slik vi har i Norge, sier hun.

Hun er glad for at Norge fokuserer på dyrevelferden, og at det nå blir et eget dyrepoliti.

– Jeg tror man får en annen holdning til dyrevelferd nå. Det gleder jeg meg til, sier hun.

Her er lille Snuppa på en liten sjekk hos Volda Ørsta dyreklinikk. Veterinærene på klkinikken synes det er på tide med et eget dyrepoliti.

Vil bli etablert i løpet av høsten

Janne Woie er seksjonsleder for etteretning, forebygging og etterforskning i Møre og Romsdal politidistrikt. Hun sier at en dyrekrimgruppe har vært prøvd ut som et pilotprosjekt i et par politidistrikt tidligere, og at hun nå er glad for at dette settes ordentlig fokus på.

– Det er veldig positivt. Det vil bidra til et løft når det gjelder kompetansen på området, sier hun.

– Når vil et dyrepoliti bli etablert i Møre og Romsdal?

– Vi er i sluttfasen med å få på plass både en dedikert etterforsker til det feltet, i tillegg til en påtalejurist.

På spørsmål om hun kan gi en konkret dato, svarer hun at det ikke er klart ennå.

Janne Woie er seksjonssjef for etteretning, forebygging og etterforskning. Hun er glad for at et dyrepoliti blir etablert i løpet av kort tid.

– Personene er på plass, så blir det satt en tiltredningsdato etter hvert. Det er en stor jobb å rigge til organisasjonen vår. Vi må skape et enda bedre samarbeid med forvaltningen og eksterne aktører for å bygge opp denne enheten. Men det vil skje i løpet av høsten, avslører hun.

Mishandling av dyr kan ha sammenheng med vold mot mennesker

Seksjonslederen forteller at et dyrepoliti er et område som den forrige regjeringen mente var viktig å prioritere, med mange faglige grunner.

– De har fått øremerka midler til kompetanseheving og til å sette inn ressurser på feltet, og det betyr at området blir prioritert. Ikke minst blir sakene behandlet med høyere kvalitet fordi det er utviklet kompteanse på området, sier hun.

Forskning viser at mishandling av dyr har en sammenheng med vold og mishandling mot mennesker, ifølge Woie.

– Vi har også en antakelse om at det kan være mørketall her, og at anmeldelsesraten vil øke når vi setter fokus på dette. Det håper vi virkelig. Det gjør at man får avdekt mer kriminalitet.

Samarbeider med Mattilsynet

I dag er det Mattilsynet som tar i mot de fleste sakene som er knyttet til dyrevelferd. Seksjonslederen forteller at et samarbeid med dem blir enda viktigere etter at en dyrekrimgruppe blir etablert.

– Vi skal ta de mest alvorlige sakene, så har Mattilsynet de mindre alvorlige. Derfor vil de være en viktig samarbeidsaktør for politiet, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS