NYE OPPDRETTSANLEGG: Slik kan det se ut på Støylen i framtida. Her ved Gadus Group på Alida i Volda kommune.

Naturvernforbundet anker tillatelse til nye oppdrettsanlegg

Statsforvalteren i Møre og Romsdal har nå gitt tillatelse til nye oppdrettsanlegg for torsk ved Støylen i Volda kommune. Men Naturvernforbundet i Ørsta og Volda vil gå rettens vei for å stoppe de nye anleggene.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: – Vi vet alt for lite om konsekvensen av rømt oppdrettstorsk. Det sier Knut Festø, leder for Ørsta og Volda Naturvernforbund. Han har lenge vært kritisk til oppdrettsanleggene i Voldsfjorden.

ADVARER: Knut Festø har i flere år advart mot oppdrettsanlegg for torsk.

­– Allerede ett år før oppdrettsanleggene kom i drift var vi kritiske til anleggene. Da vi fikk høre at det skulle etableres et anlegg her, undersøkte vi hvilke konsekvenser det vil ha for nærområdet. Da fant vi ut at Havforskningsinstituttet frarådde etablering av slike anlegg fordi man ikke vet konsekvensene av torskeoppdrett.

Han mener det er gjort for lite forskning til å gi tillatelser for oppdrett av torsk.

Festø påpeker også hvordan gyting i merdene kan påvirke torsken som lever fritt.

– Torsken gyter i merdene, men rognen flyter ut utenfor merdene. Da kan genene oppdrettstorsk blande seg med villtorsk på en måte som vi ikke vet konsekvensene av.

Noe må gjøres

Trude Nordal, styremedlem i Naturvernforbundet i Ørsta og Volda, har nå startet prosessen med å anke til Statsforvalteren i Møre og Romsdal. Nordal er stipendiat ved Høgskulen i Volda, og jobber med en doktorgrad om bærekraft. Hun er klar på at noe må gjøres med oppdrettstorsk i fjorden.

ANKEN ER I GANG: Trude Nordal er engasjert i saka om oppdrettsanlegg. Nå er hun i gang med å anke saken.

– Akkurat i disse fjordområdene rundt Støylen er det veldig lite som er kartlagt av arter som lever her. Da syns vi det er problematisk at det blir tillatt nye oppdrettsanlegg, selv med de problemene det har vært tidligere.

Høsten 2022 var det rundt 87 000 torsk som rømte fra oppdrettsanleggene på Gadus Group i Voldsfjorden. Et fåtall av disse oppdrettstorskene har blitt fanget, og nå er spørsmålet om hvor sikkert oppdrettsanlegg for torsk egentlig er.

Skal anke ved alle ledd

Nordal jobber nå med en anke for Naturvernforbundet til Statsforvalteren i Møre og Romsdal. Statsforvalteren har nylig tillatt produksjon av torsk på Støylen for inn til 3500 tonn. Det er Gadus Group som har søkt om produksjon av oppdrettstorsk. I tillatelsen gitt fra Statsforvalteren tar de utgangspunkt i forurensingsloven. Det eneste som gjenstår er godkjenning fra fylkeskommunen.

MER ENGASJEMENT: Trude Nordal har høyere utdanning i akvakultur på NTNU. Hun mener kommunen må engasjere seg mer for konsekvensen av oppdrettsanleggene.

Nordal har forståelse for at oppdrettsanlegg er bra for næringen og økonomien i kommunen. Samtidig mener hun det er dumt av Volda kommune å ikke tenke lenger fram.

­– Hvis dette fortsetter, kommer det ikke til å være villtorsk igjen i Voldsfjorden. Det vil være et stort tap for det økologiske miljøet vi har i fjorden, og for fremtiding næringsutvikling i fjorden.



På spørsmål om hva Naturvernforbundet i Ørsta og Volda vil gjøre hvis saken blir godkjent i fylkeskommunen er Knut Festø klar:

– Vi skal bruke alle ankemuligheter i alle ledd.

Powered by Labrador CMS