LEDER: Maika Godal Dam har vært leder i Norsk Studentorganisasjon siden april 2022.

NSO-leder: — Studenter er bekymret

I løpet av det siste året har matvareprisene økt med over 10 prosent. Studenter sier de må prioritere annerledes enn tidligere når de er i matbutikken.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: En typisk middagsrett for studenten Gustav Klingen (24) er ris og kylling. Han forteller til Nærnett at han må tenke nøye gjennom hvilke valg han tar i butikken.

FOR DYRT: Gustav Klingen har endret sine kjøpevaner da han merker prisstigningen.

– Jeg har blitt mer bevisst på å kjøpe inn større pakninger enn tidligere, for så å fryse ned det jeg ikke skal spise samme dag. Jeg sjekker også hyllen for nedprisede datovarer som nærmer seg utløpsdato.

Klingen bruker mye tid på trening, og ønsker å få i seg nok proteiner gjennom kostholdet.

– Det går fort 200 kroner dagen, som totalt sett blir ekstremt mye penger. Jeg syns det er veldig dyrt, forteller Klingen.

Er det noen varer du unngår å kjøpe på grunn av prisen?

– Kjøtt av bedre kvalitet hadde smakt bedre. Jeg er ikke den beste kokken, så det blir fort litt kjedelig med bare kylling. Jeg kjøper også fryste grønnsaker, fordi jeg syns det er for dyrt med ferske grønnsaker, sier han.

Likevel sier Gustav Klingen at han spiser sunnere enn før.

– Tidligere spiste jeg ferdigpizza veldig ofte, men det har også blitt dyrt. Da er det bedre å gå for et sunt alternativ. Ris og pasta er for eksempel ganske billig, men det er kjøtt jeg skulle ønske var billigere, forteller studenten.

Han er avhengig av en deltidsjobb for å finansiere studenttilværelsen.

– Jeg må jobbe ved siden av studiene hvis jeg skal spise godt. Bare man bruker en hundrelapp for dagen blir man fort blakk når man i tillegg skal betale husleien.

Bekymret

Leder i norsk studentorganisasjon, Maika Godal Dam, sier til Nærnett at studenter er bekymret for de økte matvareprisene

– Når prisene i samfunnet stiger, om det er mat, strøm eller husleie, så er det noe som rammer studentene, fordi studenter har stort sett ikke god økonomi. Jeg er redd studenter velger bort matvarer som sunne og gode, fordi det er dyrere, sier Godal Dam.

Hun mener at studentene bør få mer i lån og stipend, nå som prisene øker i samfunnet.

– I dag får en student rundt 128.000 kroner i året. Vi mener at studentene bør i realiteten ha 40.000 mer for å få endene til å møtes. Slik kan de jobbe mindre ved siden av studiene, og bruke mer tid på å ta del i det faglige og sosiale miljøet man er en del av som student, forteller lederen.

Stor prisvariasjon

HANDEL: Rånes og Gimenez står utenfor Kiwi Vikebygdvegen i Volda.

Hernan Gimenez (33) fra Argentina studerer norsk i Volda. Han syns maten koster mye i Norge, og er overrasket over prisendringene på ulike produkter.

– Her opplever jeg at prisene varierer fra uke til uke. Tomater for eksempel, syns jeg er veldig dyrt akkurat nå.

Kjæresten Julie Rånes (29) jobber som lærer i Ørsta, mens Gimenez studerer norsk i Volda. Begge er opptatt av å spise sunt. De forstår også at folk kan ty til usunne produkter.

– Det er forståelig. På slutten av en lang dag kan det være lett å gå for en usunn middagsløsning. Det kan være billig, og det tar ofte lite tid å tilberede, sier de.

Bevisst på pris

BEVISST: Julie Rånes velger sunne matvarer. Her finner hun ingefær.

Nærnett fikk ble med da de handlet inn matvarer på Kiwi Vikebygdvegen. Inne i butikken går paret rett til grønnsakshyllene, og diskuterer hva de trenger.

– Julie vil gjerne handle inn for hele uka, mens jeg liker å ta det som det kommer. Vi er nøye på at vi spiser opp det vi kjøper, slik at ingenting blir kastet. Maten kan fort bli dårlig hvis man handler inn for mye, forteller Gimenez.

Denne dagen handler de for det meste inn grønnsaker. De velger løk fra løsvektshyllen, som er billigere per kilo enn løken man får i strømper. De velger også de rimeligste gulrøttene.

– Jeg syns ikke de smaker like godt som de dyreste, men det funker til hverdags, sier Julie Rånes.

Mindre kjøtt

De forteller at de av og til unner seg dyrere råvarer som de mener er litt mer smakfulle, men at de er stort sett bevisste på prisen. Når de har gått gjennom butikken og venter i kø ved kassen, ligger det blant annet grønnsaker, kattesand, chiafrø og plantebasert sjokoladedrikk i den grønne handlekurven Gimenez bærer. Kjøtt har de ikke kjøpt idag.

BILLIGERE: First Price-gulrøttene er billigst denne dagen på Kiwi.

– Uprosessert mat er veldig mye dyrere enn i mitt hjemland, så her kjøper jeg blant annet mindre kjøtt enn det jeg gjør hjemme i Argentina, forteller Gimenez.

– Godteri er også dyrt, så det blir det lite av, ler han.


Trykk på denne linken for å høre Radio Voldas sak om de dyre matvareprisene. (4 minutter ut i sendinga)



Powered by Labrador CMS