PLANTEBASERT BURGER: Burger King Volda er et av stedene hvor du nå får et bredt utvalg av plantebaserte burgere

Nytt plantebasert fastfood-tilbud

Klima er høyt oppe på dagsorden om dagen. Et tiltak for mange er å minke kjøttinntaket. Nå har Burger King satset på plantebasert kost på menyen. Hvordan påvirker egentlig denne plantebaserte maten klima?

Publisert

Plantekost har lavere utslipp

— Om man kun ser på klimautslipp kan man si at plantekost har lavere utslipp, men det er mange nyanser man må ta inn om man skal dekke helheten, sier Arne Bardalen, spesialrådgiver i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Avskogende effekt

Om man ser nøyere på ingrediensene på Burger Kings nyeste plantebaserte burgere kan vi se ingredienser som palmeolje og soya. Dette er ingredienser kjent for å være alt annet enn klimavennlig. Bardalen sier at Burger King etter alt å dømme bruker sertifiserte produkter som ikke kommer direkte fra avskogede arealer. Likevel vil den globale etterspørselen føre til at stadig nye områder i Indonesia og Brasil blir avskoget. Etterspørselen er dermed indirekte med på en avskogende effekt.

Planteburger vs. kjøttburger

Likevel mener Bardalen at de fleste regnestykkene vil vise at planteburgeren har lavest utslipp om man sammenlikner med kjøttburgeren.

— Jeg tror ikke man skal ha dårlig samvittighet for å kjøpe en plantebasert burger, sier Bardalen.

En kampanje drevet av valgfrihet

— Når det gjelder den plantebaserte løsningen er det en kampanje som er drevet av valgfrihet for gjestene våre, sier Olav Bæverfjord, sjef for Burger King Norge.

Fokuset i kampanjen er altså i denne omgang ikke på klima. Han legger imidlertid til at Burger King på generelt grunnlag er opptatt av etikk og klima.

Hør reportasje om plantebasert fastfood her:

Powered by Labrador CMS