BESTEMT: Maria Elena Kvalen (38) ønsker større satsing i kvinnefotballen.

— På min tid var det ikke noe som het å leve av fotball som kvinne

Maria Elena Kvalen fra Volda studerte juss på fulltid samtidig som hun spilte fotball i toppserien. Nå vil hun utjevne forskjellene mellom dame- og herrefotballen.

Publisert

ÅLESUND: I tillegg til jobben i SANDS advokatfirma, er 38-åringen styreleder i AaFK Fortuna og styremedlem i AaFK.

Som ung jente startet Kvalen på et fotballag i hjembygda bestående av både gutter og jenter. Tilbudet om rent jentelag fantes ikke.

— Mamma var aktiv og engasjert i fotballen. Da hun opplevde at jentene fikk lite spilletid, startet hun et jentelag selv.

BARNDOMSMINNER: Jentelaget Maria Elena Kvalen spilte på.

Kvalen jobbet hardt, og ble tatt ut på sone- og kretslag, før hun som 16-åring flyttet til Kongsvinger. Der studerte hun og trente ved Norges Toppidrettsgymnas. Etter NTG flyttet hun til Haugesund og fikk sitt første møte med toppfotballen i klubben Haugar. Voldingen flyttet så videre til Bergen for å studere juss ved siden av fotballsatsingen. Dette førte til en hverdag bestående av full satsing og hardt studie.

— På min tid var det ikke noe som het at du kunne leve av fotball som kvinne. Du var nødt til å studere eller jobbe ved siden av fotballen, konstaterer Kvalen.

Hun håper på flere sponsorer og frivillige i kvinnefotballen. Om ikke kvinnene får mulighet til å drive fullt med fotball, sånn som herrene gjør, vil produktet heller ikke bli bedre. Med en hverdag bestående av jobb, studie og fotball, blir det både å få hverdagen til å gå opp og ha overskudd nok til å yte maks hver økt.

— Vi er på riktig vei, men det er fortsatt en lang vei å gå. Jeg vet at kvinnene legger ned vel så mye mengde og innsats som herrene. Hvorfor skal det da bare være forbeholdt herrene å leve av fotballen, spør hun.

- TRO PÅ DRØMMENE DINE, sier Kvalen.

Det er ikke bare på banen det satses mer på herrefotball. Toppstillingene og lederposisjonene i klubber er også mannsdominerte. Kvalen ønsker derfor større rekrutering av kvinnelige ledere i fotballen. Det å ha kvinnelige ledere, forbilder og støttespillere er en faktor som hun tror kan bidra til å motivere flere jenter til å satse.

I 2022 kom det flere gode nyheter for folk som er glad i fotball på kvinnesiden. Blant dem ble det slått flere publikumsrekorder.

I oppgjøret mellom Rosenborg og Brann ble det solgt 11.636 billetter og i Barcelona var det hele 91.648 som så Barcelona mot Wolfsburg i Champions League kvartfinale.

Voldingen synes det er veldig kult at kvinnene får mer oppmerksomhet.

— Sammen med økt profesjonalisering, bedre utviklingstilbud og større grad av fullprofesjonelle kontrakter, håper jeg at den økede oppmerksomheten nasjonalt og internasjonalt medfører at unge jenter ser at det faktisk er en mulighet at også de etter hvert kan leve av fotballen. Det håper jeg motiverer til satsing, og at vi unngår så stort frafall fra jentesiden som det har vært de siste årene, sier den tidligere fotballspilleren.

Som ung jente var det ikke gitt at hun skulle ende opp med å nå toppserien. Her er det flere variabler som spilte inn.

JURIST: Kvalen måtte studere juss ved siden av toppfotballen.

Styrelederen er klar på at det å sette seg mål, jobbe dedikert, tørre å matche seg mot tøffere motstand, og ikke gi opp drømmen sin er svært viktig for å nå langt.

Hun erkjenner at hun tidvis har følt på urettferdighet opp igjennom sin karriere, men at det var mindre fokus på det den gang. Hun er tydelig i sin melding til yngre jenter som ønsker å satse.

— Tro på drømmene dine. Selv om det er en lang vei å gå for å få likebehandling i dame- og herrefotballen, tror jeg forskjellene vil jevne seg mye mer ut enn den er i dag. Jeg tror også at antall fulltidskontrakter vil øke betraktelig de neste årene.

Maria Elena Kvalen var en av talerne på kvinnedagsmarkeringa i Volda på onsdag.

I KJENT STIL: La opp for 11 år siden, men skuddteknikken sitter fortsatt.
Powered by Labrador CMS