ØNSKER VELKOMMEN: Bjørn Thore Hansen fra Sandsøya Grendelag gleder seg til utøverne til Sjutoppsturen kommer for å konkurrere 15. april.

Påskens begivenhet på Søre Sunnmøre kan arrangeres igjen - endelig

Langfredag vil Sjutoppsturen på Sandsøya endelig bli arrangert etter to år med pandemi. Bjørn Thore Hansen fra Sandsøya Grendelag kan garantere utøverne påskelykke langs veien.

Publisert Sist oppdatert
GUL LYKKE: Lokalbefolkningen på Sandsøya har plantet tusenhvis av påskeliljer langs veiene på øya.
SPENT: Brit Synnøve Våge er sækretær for Sandsøya idrettslag og med på å arrangere løpet. I bakgrunnen er topp 1 og 2 i Sjutoppsturen.

SANDE: – Hele øya kommer til å være klare til å ta imot utøvere. Det er mye å glede seg til.

Det forteller Hansen.

Sjutoppsturen på Sandsøya er et 15 km langt løp som krysser fem fjell og sju fjelltopper, med høyeste punkt på 1000 meter. Turen har siden oppstarten i 2005 stadig økt i popularitet, med nesten 900 deltagere sist det ble arrangert - i 2019.

Det er spesielt en ting de besøkende kan glede seg litt ekstra til å se langfredag.

– Det er planta ut flere tusen påskeliljer langs veiene, som jeg håper står og smiler til de som kommer. Vi har hatt en stor aksjon og spleis for å få tak i løk. Får vi flott vær frem til langfredag så skal det bli særdeles fint, sier Hansen.

Pandemipåsken er fortid

De to siste årene har det ikke vært arrangert sjutoppstur på Sandsøya på grunn av pandemien.

Hansen forteller at øya har merket på savnet etter påske-utøverne.

– Nå har vi gått og snakket med de samme folka hele tida. Det blir utrolig kjekt å kunne åpne opp igjen og treffe nye mennesker.

For lokalbefolkningen på Sandsøya er løpet viktig. Hansen omtaler Sjutoppsturen som Sande kommunes største arrangement.

– Det skaper blest om øya i enda større grad enn ellers. Det gjør at folk blir enda mer kjent her, og det er en gylden måte å få folk ut på Sandsøya, som mange bare har hørt om.

Brit Synnøve Våge er sekretær for Sandsøya idrettslag som arrangerer Sjutoppsturen. Så stille som øya var for to år siden håper Våge at det aldri blir igjen.

– Det året vi måtte avlyse var en veldig rar påske. Det er så greit med mye folk og røre her på øya.

Stor frivillig innsats

Våge forteller at det kreves mye logistikk for å arrangere løpet, men at det er stort engasjement for å være med å hjelpe.

- Løpet krever mange frivillige, og med oss får vi både fastboende og hyttefolk. Det er mange som ringer og sier at de vil komme for å hjelpe til. Vi trenger mange sponsorer, som vi har fått inn en del penger på allerede.

Kanskje det mest krevende er likevel å få folk ut på øya. Fergen over går kun én gang hver andre time. I år skal det gå en båt som skal frakte folk fra Ålesund. Til alle som reiser over kommer Våge kommer med en sterk oppfordring til å komme på sykkel.

– Kom hit med sykkel, gode sko, og solkrem som vi får håpe vi trenger, sier Våge og ler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STORE HØYDER: Slik ser utsikten ut fra topp nummer 3 ned mot Dollsteinen og Hellandsvågaene. Her fra siste sjutoppstur i 2019.

"Påskeøya"

Sandsøya er for mange kjent som Påskeøya. Våge, som har vokst opp på øya, forteller at Sandsøya i lang tid blitt kjent for å være en påskedestinasjon.

– Før i tida var det folk som kom hit onsdagen før skjærtorsdagen, for å dra på påskedans på ungdomshuset. Det var alltid på onsdagen siden påskehelga skulle holdes hellig.

Bjørn Thore Hansen bekrefter også at at øya lever opp til kallenavnet sitt.

– Å gå på øya er et godt alternativ i påska, og gir den samme følelsen som å være på høyfjellet, med mange topper og bart fjell.

– Sjutoppsløpet forsterket Sandsøya som en påskeøy, sier Våge.

HUSER UTØVERNE: Anja Halsebakk, daglig leder for Rosenlund Hamn AS, skal ha åpent noen rom for Sjutoppsturen.
SNART KLAR: Byggeprosjektet for Rosenlund Hamn startet i 2019. Nå er det nesten klart.

Nytt hotell for utøverne

I år skal det også åpnes et nytt hotell på øya, Rosenlund Hamn. Hotellet merket også konsekvensene av pandemien, da planen egentlig var å åpne påska i fjor. En spent lokalbefolkning kan likevel glede seg til å se det hele bli sparket i gang ved startskuddet av sjutoppsturen.

– Når folk kommer hit på langfredagen vil det bli åpent hotell og visning av rommene. Det vil bli arrangementer på dagtid og på kveldstid, det forteller daglig leder i Rosenlund Hamn AS, Anja Halsebakk.

Hansen fra grendalaget forteller at hotellet vil bety mye for øya.

– De som kommer hit får muligheten til å oppleve øya på nye måter. Det er nesten litt sånn at det blir Sandøya før og etter, forteller Hagen.

Lokal sandsøying med rekortid

REKORDHOLDER: Eirik Voksøy Bringsvor kommer oppbrinnelig fra Sandsøya og er klar for å konkurrere om førsteplassen til påska. Her fra løpet i 2018.

Eirik Voksøy Bringsvor har vært en ivrig deltager fra starten av Sjutoppsturen 2005 og har rekordtiden på 1.22.37. Rekorden han slo i 2018 var sin egen.

– Jeg slo først rekorden i 2014 med en tid på 1.35.30. Etter det greide jeg faktisk å vinne fem ganger på rad frem til 2019, med 2016 som første gang under 1,5 time.

I 2019 ble Brinsgsvor slått av Jonas Hesthaug fra Eidsdal IL. Han ser ikke bort i fra at det er mulig å gjenerobre seieren.

– En kan ikke styre så mye annet enn det jeg gjør selv. Jeg har et selvsagt et lite fortrinn ved at det er lite snø her og at det er på hjemmebane, sier Bringsvor muntert.

Han er glad for muligheten til å ha løp på øya igjen.

– Jeg er spent på hvordan opplevelsen blir. Det er jo alltid en del spenning rundt tida når påska kommer, og ser frem til å få tilbake de rammene som vi hadde tidligere.

– Når man først deltar så er det alvor, sier Bringsvor og ler.

Løpet arrangeres 15. april. Det er også mulig å gå landeveismarsj.

PÅSKEFINT: Påskeliljeknopper som er klare å springe ut til påske. I bakgrunnen ligger topp sju, den siste toppen man bestiger under løpet.
Powered by Labrador CMS