Foto: Trine Skaar (NSF)

En av tre studenter sliter psykisk

En av tre studenter sliter psykisk. Studentleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) Sigrid Husøy Larsen mener pandemien har noe av skylda.

Publisert Sist oppdatert

Helse- og trivselsundersøkelsen (SHoT) for studenter 2022 har blitt publisert.

I 2010 meldte hver sjette student om alvorlige psykiske helseplager. Resultatene i år viser en markant endring. Nå melder en av tre studenter om det samme. Pandemiens ettervirkninger og dårlig studentøkonomi kan være noe av årsaken.

Undersøkelsen gjennomføres av Folkehelseinstituttet på oppdrag fra Studentskipnadene SiO, Sammen og Sit. Nær 60 000 studenter har deltatt.


Økning i psykiske helseplager

Årets resultater viser at flere studenter sliter psykisk. En av fem studenter oppgir å ha skadet seg selv med vilje og fem prosent svarer at de har forsøkt å ta sitt eget liv.


Studentleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Sigrid Husøy Larsen, sier til nettstedet Sykepleien at det er klare signaler som taler for å bedre det psykiske helsetilbudet for studentene.

SHoT logo: Hentet fra Studenthelse.no



Hun mener pandemien har hatt en negativ påvirkning på studentene. Det forklarer hun med at lite fysisk undervisning og aktiviteter har ført til isolasjon de siste årene.

– Ny by og nytt studie kan være en stor overgang for mange, hvor nettverk er en viktig del av trivselen. I tillegg har nok mange studenter mye bekymringer rundt økonomi, som kan ha en påvirkning.

Hun hevder også at studentøkonomien må bedres og at studiestøtten alene i dag er nesten helt umulig å leve på.

– Arbeidserfaring er gunstig, men når mange har 50 timers arbeidsuker med både jobb og skole, sier det seg selv at studentene blit utslitte.

Andre hovedfunn i undersøkelsen

  • BMI-indeksen viser at 37 prosent av studenter er overvektige
  • Nær 40 prosent av kvinnelige studenter og en av 10 av mannlige studenter har opplevd seksuell trakassering
  • Rundt halvparten av studenter omtaler seg selv som avhengig av sosiale medier
  • 40 prosent av studenter har et risikofylt eller skadelig forbruk av alkohol. 60 prosent ønsker flere alkoholfrie tilbud.
Powered by Labrador CMS