
Rebus på museet: – Det var gøy i gamledager
Gården på Brudavollstunet var fylt med barnelatter og eventyr da barn i alle aldere fikk prøve seg på aktiviteter og oppgaver fra 1800-tallet.
ØRSTA: Smiing, rebuser, makramé og eventyrstund stod på planen da museet åpnet seg for en dag med gårdsrelaterte oppgaver.
Eira (10) og Sina (10) syntes oppgavene var litt rare, men samtidig morsomme.
– Det var gøy i gamledager, ler venninnene.
Cecilie Rørstad, konservator ved museet, mener det er viktig for de unge å lære om hvordan samfunnet var før.
– Det er viktig å formidle slik at barn og unge kan se hvorfor samfunnet i dag er slik som det er. Det er enklere å sette det inn i en sammenheng for å skjønne hvorfor ting har blitt som det har blitt, forklarer hun.

Perfekt vinterferie-aktivitet

Det var ikke første gangen Thor Erling (10) og Johanne Olava (8) besøkte Brudavolltunet. De hadde begge gledet seg lenge til dagsturen sammen med mormor.
– Jeg gleder meg mest til å smi fordi jeg synes det er sykt gøy. Jeg har smidd et helt sverd før, forklarer storebror.
Johanna forteller at hennes favoritt var en oppgave der man skulle gjette hva som var ull og hva som var tull.
Flere av foreldrene forteller til Nærnett at dette har vært en helt perfekt aktivitet for vinterferien for å få barna ut i naturen i noen timer.

En glemt kunst
Inne i gamlehuset sitter Rebekka Ulstein med tau og perler, for hun skal lære barna makramé.
– Makramé er rett og slett kunsten å knyte. Det kan være litt vanskelig i begynnelsen, men alle kan få det til hvis man smører seg med litt tålmodighet, forklarer hun og fortsetter:
– Vi bruker masse tau den dag i dag også, men det er veldig masse plast i de nye tauene. Jeg ønsker helst at vi bruker hamptråd, men i dag bruker vi bomull, som også går bra.
Hun mener sterkt på at det er viktig å kaste tau i søpla hvis man ikke skal ha det lenger, slik at det ikke havner i naturen.

Borte ved smia kunne barna observere metall bli oppvarmet og bøyd til ulike verktøy. Dette var manges favoritt.
– Det morsomste å se på er flammene i smia, forteller Eira (10) og Sina (10) begeistret.

Sette ting i perspektiv

Frida Aurora Nordbø Halck (18) hadde rollen som gårdens eventyr-forteller. «Gutten som kappåt med trollet» stod på dagens plan, og barna levde seg inn i den spennende fortellingen.
Cecilie Rørstad mener det viktig å sette lys på gården og museet.
– Jeg håper folk synes at det er gøy å være her og få bruke hendene sine, og få høre historier og tenke litt nytt, sier hun og fortsetter:
– Vi tror at det er med på å sette ting i perspektiv sånn at man vet hvordan samfunnet vi er en del av i dag har sett ut før.
