LITT SKUMMELT: William og Liv synes det er uvant å haike, men de er glade for å få mange nye bekjentskaper på turen

Pengelens på tur

Denne uken reiser elever fra Agder Folkehøyskole nedover Vestlandet. Og reisebudsjettet? Null kroner!

Publisert
BESØK I VOLDA: Men elevene fra Agder folkehøyskole prøver å komme seg helt til Kristiansand
HVOR ER VI?: Mobilen er et nyttig verktøy for å navigere på turen

VOLDA: Kanskje har du sett de med tommelen ute langs E39 i dag. Det er de internasjonale elevene fra linja "Norwegian language and culture" ved Agder FHS som nå er ute på tur. Prosjektet heter Amazing Race, og bortsett fra noen kroner til mat, må gjengen klare seg helt uten penger.

Konkurrerer mot hverandre

Turen startet i Åndalsnes på lørdag, og elevene er nødt til å komme seg tilbake til folkehøyskolen i Kristiansand med assistanse fra fremmede hjelpere. Første lag som kommer seg tilbake til skolen, vinner konkurransen. Med på laget har de også hver sin kosebamse.

William Tjønndal har en far fra Norge, men har vokst opp på Tahiti i Stillehavet. Han er elev på folkehøyskolen for å komme i kontakt med sine norske røtter. Sammen med Liv Branchaud fra Alaska i USA, og bamsen Toddy, utgjør han et av lagene i konkurransen.

TRE AV LAGENE: William, Keegan, Noah, Helena, Pia og Liv konkurrerer mot hverandre, men møttes i Volda

Hvordan klarer de å reise gratis?

Så langt har de møtt velvilje fra bussjåfører, som har gitt dem gratis skyss fra Åndalsnes til Ålesund, og videre derifra til Volda. Overnatting har de funnet gjennom facebookgrupper.

– Vi har med oss et brev signert av læreren vår som forklarer hva prosjektet går ut på, og som vi kan vise til bussjåfører, sier Liv. De har vært heldige og fått gratis skyss med buss så langt. Men akkurat i dag har de fått beskjed fra læreren sin om at de ikke får lov til å reise med kollektiv transport. I dag er de nødt til å haike.

– Jeg har blitt opplært til å aldri haike hjemme i Alaska, at det ikke er trygt. Amerikanere stoler ikke på hverandre, forteller Liv. Og den norske tillitten er det største kultursjokket ifølge den amerikanske jenta. – Alaska er veldig farlig.

Er dere ikke redde når dere haiker?

– Nei. Vi er i Norge, her er det trygt, sier William. – Jeg vil sammenligne denne turen med å hoppe i iskaldt vann. Det er ukomfortabelt i starten, men så kommer vi oss inn i en behagelig sauna en stund, og så hopper vi tilbake i det iskalde vannet igjen. Til slutt blir man vant til den kalde temperaturen.

Tilbake til røttene

For både Liv og William er det noe kjent med Norge. Liv forteller at Alaska er ganske likt når det gjelder klima og natur. De har også nordlys, snø og fjell. William har vokst opp i et litt annet klima.

– Tahiti holder stort sett rundt 30-35 grader. Mange kaller det paradis, forteller han. Men i Norge oppsøker han røttene sine. Faren hans er fra Norge, og han har familie i Trondheim.

– Vanligvis spiser jeg mye fisk. Her i Norge elsker jeg å spise brød med pålegg!

Klassen deres er satt sammen av elever fra ulike land. De seks elevene vi møter kommer fra USA, England, Tyskland og Tahiti. Tidligere i skoleåret har de reist rundt i Norge, besøkt naturskjønne omgivelser fra nord til sør. Men nå fortsetter altså haiketuren tilbake til Kristiansand ved hjelp av tommelen.

Powered by Labrador CMS