
Ser paralleller til 2. verdenskrig: - Mange er bekymret
Uroen i Europa øker - det samme gjør frykten blant unge.
VOLDA: Ragnar Didrik Osdal er norsk- og historielærer ved Volda videregående skule. Han forteller at interessen for nyere europeisk historie blant elevene har vokst betraktelig den siste tiden. Årsaken er han ikke i tvil om.
- Jeg tror mange unge nå er bekymret. Noen tar nok avstand og stenger det ute, mens andre følger godt med.
- Hva forteller elevene at de er bekymret for?
- Det er nok en del som ser paralleller til 2. verdenskrig, som de har lært en del om. I tillegg er det mange som nå føler seg usikre på egne fremtidsplaner. Både hva de skal studere og jobbe med, men også med tanke på bosted og stifting av familie. Det er en tid med mye generell uro, som så klart blir forsterket av dårlige nyheter som kommer med jevne mellomrom, forteller Osdal.
Uka som gikk var på flere måter et vendepunkt for Europas politiske sikkerhet. Zelenskyj`s møte med J.D Vance og Donald Trump på Det ovale kontor ble omtalt som en katastrofe, og i går ble det bekreftet at den amerikanske presidenten har besluttet å stanse all militærhjelp til Ukraina - midlertidig. De aller fleste sitter nå med langt flere spørsmål enn svar.
Det gjelder også elevene på Volda videregående skole.
- Jeg synes det er skummelt, sier Oline Brænne (17) før hun fortsetter:
- Alt Trump driver med gjør at vi i Europa må være mye mer på. Jeg er redd for at det skal bli krig i Norge. Plutselig bestemmer Putin seg for å komme hit også.
- Vi aner ikke hvordan dette vil utvikle seg, legger venninne Ronja Osdal (16) til.

Oline og Ronja er ikke alene om bekymringene. I en spørreundersøkelse gjennomført av Nærnett, svarer 94% av unge i alderen 15 - 25 år at frykten for at en større krig har økt i løpet av den siste tiden. Blant disse svarer 67% av denne frykten preger deres hverdag - i varierende grad.
På spørsmål om hva som er årsaken til frykten, er ett svar en tydelig gjenganger spørsmålet: Trump.
- En hårfin balanse
Leder på Helsestasjonen i Volda, Kari-Janne Ljones Kulø, forteller at de er klar over at mange unge nå er bekymret.
- Hva kan det gjøre med en person å konstant gå rundt å være redd og engstelig?
- Å gå rundt med uro over tid vil prege deg. Vi er nødt til å være bevisste på at det ikke skal gå ut over for eksempel søvn og konsentrasjon. Derfor er det viktig å prate om bekymringer med foreldre, lærere, eller andre du er trygg på, sier hun.
- Hva er viktig å huske på i en tid med mye uro og uvisshet?
- Dette dreier seg om en hårfin balanse mellom å få tilstrekkelig informasjon, men samtidig ikke bli for oppslukt i alt vi hører. Nyhetsbildet i dag er veldig tett på oss - vi får inn alt i nåtid. Det er viktig å være klar over hva som skjer, men samtidig må vi opprettholde våre faste holdepunkter i hverdagen, og finne tryggheten i hverandre, konkluderer Kulø.