SIDEREVENTYRET: Kristine Skarbø (t.v) og Camilla Aasen mener mange forbrukere ikke har like mye kunnskap om hva som skjer på siderfronten, og har kanskje et litt foreldet bilde –Det har skjedd mye bare de siste fem årene, forteller Aasen.

Siderproduksjonen blomstrer på søre Sunnmøre

Hareid folkebibliotek fikk besøk av Camilla Aasen og Kristine Skarbø som begge driver med produksjon av fruktvin og sider. De siste årene har produksjon av sider skutt fart, og her på søre Sunnmøre finner vi flere lokale produsenter.

Publisert

HAREID: Camilla Aasen og Kristine Ruiz-Skarbø, var begge tilstede på Hareid folkebibliotek sist torsdag, for å fortelle om det norske sidereventyret og deres erfaringer som fruktvin- og siderprodusenter.

Foredraget var i regi av Nynorsk kultursenter og Bjørnsonfestivalen. Det var få, men engasjerte publikummere som møtte opp. Underveis i foredraget var det også mulig å smake et glass eplemost eller to, fra Skarbø Gard.

GRÜNDERE: Camilla Aasen (t.v) ønsker å modernisere fruktvin og vise at det kan være attraktivt. Her med Kristine Skarbø sin egenproduserte eplemost.

Fra journalist til vinprodusent

Camilla Aasen ble i 2019 gründer av Vestavin, hvor hun hovedsakelig produserer fruktvin på egen vingård i Jølster.

– Jeg ble veldig interessert i hva som var mulig å få til med de vestlandske råvarene, det må være mulig å utnytte ressurser som andre kanskje ikke ser nytteverdien av, forteller Aasen.

Det hele startet som en hobbyproduksjon i 2014, og hun ble nysgjerrig på hva fruktvin kan være.

– Jeg er hovedsakelig selvlært, og jeg hadde kun en plommevin fra min søsters bryllup, som referanse. Dermed begynte jeg å lage og teste, og synes det ble bra.

Aasen forteller videre at kunnskapen hun sitter på, hovedsakelig er selvlært. I tillegg til noen vinrelaterte utdanninger, og ut ifra det bygget opp en generell kunnskap om vinregioner og vinstiler.

– Et grunnleggende språk du må snakke for å forstå smakene og landskapet, sier Aasen.

Lokale produsenter

VOLDA: Espen Hodne-Viddal er leder for midt-norsk siderlaug, og sammen med sin kone Inga Hodne-Viddal, er de godt i gang med egen sideproduksjon. Ekteparet er selv bosatt nærmere Volda sentrum, men har epletrærne sine i Viddal.

HJØRUNDFJORD FRUKTPRESSERI: Espen er utdannet gartner, og på Ingas gamle familiegård har det tidligere vært tradissjon for å produsere frukt og grønt.

– Det er ikke blomstring før i slutten av mai, men vi har fått trent oss en del forrige høst også får vi se, forteller Inga Hodne-Viddal.

Mange av produsentene er etablert omkring på søre Sunnmøre, og ekteparet har som mål å produsere sider dette året.

– Vi kommer til å sette ut flere tanker med sider denne høsten, sier Inga.

Eplemosten de også produserer om høsten, har vist seg å være populær, og har raskt blitt utsolgt.

Espen påpeker også at produksjonen er veldig væravhengig, spesielt under blomstringen.

– Vi har de varme klyngene som gjør det mulig å drive produksjon. Vi ligger godt til her, og vi har fjorden som danner et varmebuffer gjennom hele vinteren.

Reiser man nærmere Bjørke og Skjåstaddalen blir det med en gang mye kaldere, og heller ikke like lett å dyrke epletrær ifølge Espen.

Midt-norsk siderlaug

Det er totalt 17 produsenter som omfatter Møre og Romsdal og Trøndelag, og gjør oss til det nest største produsentmiljøet utenfor Hardanger, forteller Espen Hodne-Viddal.

– En stor andel av produsentene er fordelt på Nordmøre og Sunnmøre, sier Espen

De produsentene som er tilknyttet midt-norsk siderlaug bidro til å øke sidersalget med 9,9% på Vinmonopolet i 2022, som var en økning fra året før.

Sammen bygger de nettverk, og samarbeider som produsenter for å sette fylkene på "siderkartet".

Powered by Labrador CMS