SNØSKRED: 2022 kan bli første året hvor ingen dør i snøskred.

3 tips for å unngå snøskred

Betydelig snøskredfare i fjellområdene i Sunnmøre. Les ekspertens tips her

Publisert

- Når du går i skred-terreng, så må du vite noe om hvordan snøen er bygd opp. Har snøen du går på farlig lagdeling, og kan du løse snøskred på den? Dette er spørsmål snøskredvarsler, Heidi Bache Stranden fra NVE, mener skikjørere bør stille seg selv, når de er ute på tur.

Snøskredvarsler Heidi Bache Stranden, gir sine beste tips.

- Kan være dødelige

I Sunnmøre har det de siste to månedene vært 40 dager med betydelig skredfare. Dette melder Varsom.no på sine skredvarslinger.

-Snøskred er ikke farlig dersom man klarer å unngå dem, men dersom man ikke klarer det så kan de jo potensielt være dødelige, sier Stranden.

Nettsiden Varsom.no er en tjeneste utarbeidet i samarbeid med Norges Vassdrag- og Energidirektorat, og Meteorologiske Institutt. Nettsiden har som mål om å hindre tap av liv, og verdier knyttet til naturfarer i Norge. Måten de gjør dette på er ved å gi forhåndsvarsler for de to kommende dagene.

Naturfarer som man kan finne varsler om på varsom.no er:

  1. Snøskred
  2. Flom
  3. Jordskred
  4. Fjellskred
  5. Isforhold

Forarbeidet starter hjemme

I Norge så skjer det flest snøskredulykker i perioden fra februar til mars, i følge statistikk varsom.no har dokumenter siden 2008. Antall personer tatt med snøskred varierer veldig fra år til år, men i løpet av året 2021-2022 ble det registrert at 24 personer hadde vært i en snøskredulykke. Ingen av disse ulykkene endte med dødsfall.

- Det første man må se etter, eller helst skal ha sett etter på forhånd, er om terrenget man går i er bratt nok til at det kan gå et snøskred. Dette kan man enten se på kart eller på varsom-appen, sier skredeksperten.

Bache presiserer videre at selv om dette er gode hjelpemidler, så er ikke varsom.no noen fasit. Hun mener at til syvende og sist så er det hver enkelt person sitt eget ansvar å gjenkjenne faretegnene.

Slik gjenkjenner du faretegnene:

  1. - Det har nylig gått et skred i området. Dette er naturens klareste tegn på at du er på vei inn i skredfarlig terreng. Dersom du ser dette, så bør du være ekstra forsiktig.
  2. - Snøen er våt, og det setter seg fast i skiene.
  3. - Fokksnø. Se gjerne på varsom.no for pekepinner her. Dersom det er fokksnø så må du nemlig se etter hvor vinden blåser, og hvor den legger ifra seg snø.

- Det som er et skummelt skredproblem er hvis det er vedvarende svake lag i snødekket. Dette er et problem som man ikke klarer å se på overflaten. Hvis du ønsker å unngå dette, så er det eneste du kan gjøre å holde deg unna, sier Stranden.

Powered by Labrador CMS