OMGITT AV HOST: Judith E. Sæthre føler seg forfulgt av snufs og hark i Nærnett-redaksjonen.

Søren heller, blir jeg syk denne ferien også?

Er du en av de som opplever du å bli syk hver bidige ferie? Fortvil ikke; du er ikke alene, og det finnes en forklaring.

Publisert

Èn uke igjen til påske. Det snufses og hostes rundt meg i redaksjonen. Èn etter en faller kollegaer og kjentfolk som fluer, og folk flest aksepterer sin skjebne; Snart er det min tur, prates det om i lunsj-pausene.

Jeg har dog ikke akseptert nederlaget. Derfor bytter jeg ut forutbestemmelse med kunnskapsinnhenting, slik at vi – sammen – kan lete etter påskeegg neste helg uten 40 grader i feber.

Hvorfor treffer sykdommen i ferien – hver gang?

'Å bli syk i ferien' forbigår for tiden 'været' på lista over småprat-temaer i brushylla på Kiwi. Uansett hvor jeg går er jeg omgitt av bekjente som bekjenner at de garantert blir syke, nå igjen.

Dette til tross for at de ikke opplever å bedrive hjemmebrygging av influensa-virus i kroppen dagene før.

Det kan vel ikke være en tilfeldighet når det inntreffer hvert år? For å komme til bunns gjorde jeg iherdige forsøk i å kontakte legekontorene på Søre Sunnmøre. De hadde hverken tid eller kapasitet til å besvare spørsmålene mine – kanskje fordi bølgen av påskeferietakere som brått blir syke endelig har inntruffet?

Derfor tyr jeg til menneskehetens nest beste venn: Google.

Etter noen korte søk finner jeg artikler som bekrefter mistankene mine: Dette er ingen tilfeldighet. En artikkel på NRK fra 2018 beviser at det ikke kun er Covid-viruset som har køddet med ferievanene våre, men kroppen bare gjør det kroppen kan best:

Holder oss i live.

Stresshormoner holder viruset i sjakk

Tro det eller ei, kroppen vil – som regel – bare ditt eget beste. Dersom du allerede har fått et virus i kroppen kan overlevelsesinnstinktet slå inn, og maskineriet vil maskere det slik at du kan få gjennomført nødvendige oppgaver.

Jan Pravsgaard Christensen er professor og forsker på det intrikate immunsystemet og kroppens reaksjon på sykdom. Til KK.no forklarte han prosessen med å ha et virus i kroppen:

– Stresset vi bærer på i hverdagen holder sykdommen i sjakk. Når vi så endelig har fri og stresshormonene forsvinner, føler vi oss plutselig syke.

Om du skal få en influensa-sykdom behøves det nemlig et visst antall virus i kroppen. Når du deretter endelig får muligheten til å slappe av, senkes garden til immunforsvaret og viruset får frie tøyler.

En stressende siste uke på jobb kan derfor være en av grunnene til at en sitter igjen med følelsen av å bli syk hver ferie.

Høyt stressnivå kan øke insulin-produksjonen

Dog kan du også gå på en smell ved kun å stresse kroppen.

Et hektisk liv og høyt stressnivå kan trigge en oppfatning om at kroppen er i en faresituasjon, noe som øker insulin-produksjonen. Kanskje har du opplevd å klare å sette inn "det siste giret", selv når energinivået er på bånn? Da er det dette som skjer.

Når du til slutt får slappet av kan det komme som et sjokk på kroppen og immunforsvaret.

Derfor kjenner en ofte først hvor sliten en er i det øyeblikket en slapper av. Dette sjokket gjør at garden er senket, og kroppen er ekstra utsatt og mottakelig for nye virus – noe som er lett å møte på i andre land og klimaer.

Selv om begge muligheten høres dystre ut, fortvil ikke; det finnes en løsning.

To alternativer for en frisk(ere) påske

Nå som vi vet hvorfor kroppen responderer som den gjør, kan det være lettere å handle kontruktivt fremfor ut av frustrasjon. Derfor presenterer jeg to gjennomførbare tips og alternativer til andre, ressurssvake mennesker:

1. Trapp rolig ned på stress-fronten uken og dagene før du tar ferie, og prioriter å sove nok. Slik unngår du å sjokkere kroppen og immunforsvaret når ferien kommer som et BANG.

Men, dersom ferien allerede er i anmarsj og hytte i sikte gjennom bilruta er det bare én ting å gjøre:

2. Hold stressnivået på samme, høye nivå hele ferien. Slik holder du sykdommen i sjakk, og sparer smellen til du er tilbake på jobb.

Dette kan gjøres ved å kjøre i grøfta på vei til påskegudstjenesten, stress-tine lammelåret tjue minutter før svigers kommer på middag eller glemme å gjemme påskeeggene til barna.

Mulighetene er mange, det er bare å være kreativ.

Personlig er det for sent med rolig nedtrapping på min front, så jeg velger alternativ to og skriver denne artikkelen med skuldrene nedstresset av en altfor kort deadline.

Lykke til, og god påske!

Powered by Labrador CMS