Dyktig vektløfter: Stine Mari Hasfjord sin timeplan inneholder ikke mye fritid.

Strevet bak medaljene

Stine Mari Hasfjord (31) har to NM-gull i vektløfting. Anstrengelsene bak prestasjonene er store og livet vris rundt trening.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir fort ensomt. Jeg har trent alene siden 2015 og gjør alt selv. Man må være litt kokko for å få dette til å funke.

Inne på Family Sports Club Voldahallen 6100, trener Stine Mari Hasfjord i sitt faste hjørne og varmer opp for dagens økt. Hun skal trene i tre timer, slik som hun gjør tre dager i uken, hele året rundt. Alltid alene.

Helt ytterst av "blackboxen" står hun helt på egne ben. Hun har ingen trener eller klubb, slik som mange andre vektløftere har. Likevel har hun levert utrolige prestasjoner nasjonalt.

Trener for seg selv: Oppvarmingen en viktig del av treningen. Her er hun i gang med første set i et oppvarmingsprogram.

– Beste følelsen i verden

På NM-Veka i Spydeberg, i juni, tok hun NM-gull andre året på rad. Lykkerusen hun føler på når hun får gullmedaljen rundt halsen er magisk.

– Det er det beste følelsen i verden å få lønn for strevet og all den innsatsen man legger ned over mange år. Andre i miljøet har en vektløfterklubb med klubbkamerater og trenere. Jeg har ingen som er der og backer opp, korrigerer teknikk eller støtter opp på tunge dager. Å ikke ha noe form for støtte er tungt, men det gjør at gullmedaljene betyr mer.

Vektklassen hun deltar i er minus 81.Det går ut på at man må veie minimum 76- og 81 kilo. NM er noe hun har deltatt i siden 2013 og hun har kun gått glipp av ett mesterskap.

Detaljorientert: I dagboken sin skriver Stine Mari ned alle øvelsene hun gjør, dagsformen sin og humøret. Dagbøkene fylles fort opp og må erstattes hyppig.

– Min andre familie

For ti år siden, i hjembyen Namsos, ble hun som 21-åring introdusert for vektløfting av storesøsteren sin. Stine Mari var ikke helt ukjent med sporten. Hun hadde løftet en del vekter før, samt en del knebøy og markløft. I tillegg til dette gikk hun på crossfit.

Men etterhvert som interessen for ren vektløfting økte, sluttet hun på crossfit og satset alt på vektløfting.

– Jeg begynte rett før det begynte å bli mer populært og synes det var gøy med en gang. Min søster tok meg godt inn i miljøet og jeg hadde mange av de viktige bevegelsene inne i kroppen allerede. Men miljøet var fantastisk og jeg vil kalle det min andre familie.

På èn av hennes første treningsøkter i Namsos spurte treneren hva hun drømte om, hva var hennes må.

En litt spørrende 21-åring svarte at målet var 80 kilo i "rykk" og 100 kilo i "støt".

Alltid med kalk på trening: Kalk bidrar til et bedre grep på stangen man løfter vekter med.

Dette var prestasjoner som på den tiden kun fire kvinner hadde klart tidligere i norsk vektløfterhistore. Et mildt sagt ambisiøst mål.

Åtte år og tre sølvmedaljer i NM senere, nådde hun målet hun hadde lovt treneren sin. Det ble en motivasjon til å fortsette.

To jobber

Og fortsatte gjorde hun, men ikke for en lav pris.

Namsosingen har nemlig en bachelor i Bærekraftig havbruk fra Universitet i Bergen, og flyttet til Ulsteinvik i 2015, før hun flyttet på nytt til Hareid for ett år siden.

Nå jobber hun fulltid i Fiskeridirektoratet i Ålesund.

Om ikke det var nok med èn jobb er hun sertifisert personlig trener og driver "Løft med Hasfjord", holder økter med kunder flere ganger i uka for treningsglade sjeler. Disse øktene holdes på Hareid, Tjørvåg og Fosnavåg.

Inn i mellom jobb og pt-økter finner hun akkurat nok tid til egentrening i Volda. Fritid er ikke akkurat et stikkord i Stine Mari sitt liv.

På veg inn til trening: Stine Mari reiser med en gang fra jobb for å ha tid til trening i Voldahallen.

– Folk skjønner ikke at jeg klarer det. Jeg er over snittet rastløs og liker å ha ting å gjøre. Dette har jo blitt en livsstil og jeg vrir livet mitt rundt treningstidene. Noe av hovedgrunnen til at dette går er at jeg bor alene. Jeg hadde ikke funnet tid til det ellers.

Fere av hennes kolleager og venner kaller hun for "gæren".

– Det er noe man nesten er nødt til å være for å få det til å funke, sier hun.

– Et fristed

31-åringen har ingen planer om satse internasjonalt, ettersom det ifølge henne hadde medført at hun måtte ha flyttet. Likevel skal satsingen på det nasjonale nivået fortsette en god stund til.

Det neste store stevnet er i desember, hvor hun skal delta i NM for lag. Der skal hun representere det bergensbaserte laget AK Bjørgvin, som er laget hun var en del av da hun studerte i regnbyen.

Selv om dette er den neste konkurransen Stine Mari skal delta i, er hun klar på at det ikke nødvendigvis er konkurransene som er det viktigste.

– Jeg har aldri hatt som mål å bli best eller å konkurrere i verdenseliten. Det er heller ingen personer jeg har sett opp til gjennom min vektløfterkarriere. Flink er noe jeg har blitt over tid. Noe av det viktigste er egentlig at jeg får et fristed som kun er mitt. Her inne tenker jeg ikke på noe annet.

Tar av vekter: Stine Mari er lynrask på skifting av vekter på stanga. Akkurat denne stanga har hun selv kjøpt for store summer.

Hun alltid likt å trene, men trening for utseende er noe som aldri skal ha vært en motivasjon. Å ha mål om å kun se bedre ut hadde i følge henne aldri vært en god nok grunn til å gjøre store ofringer.

– I tillegg til at jeg synes dette er gøy trenger jeg en dypere motivasjon for å komme hit. Om du for eksempel har satt deg et mål å løfte mer i en øvelse, er det mye mer motivasjon for meg enn utseende. Det har det alltid vært.

Deler treningen

Ifølge Stine Mari er vektløfting en voksende idrett blant kvinner, og hun mener det var flere kvinner enn menn på sist NM-stevne. Den voksende kurven blant damer er noe hun setter stor pris på og forteller en viss treningsmetode kan spille mye inn.

Viser progresjonen: Vektløfteren bruker selfiestang til å dokumentere treningene.

– Gjennom crossfiten er det mange som finner ut at løfting av vekter er morsomt, som gjør at de prøver ut mer vektløfting. Det er veldig kjekt at flere og flere starter.

Og selv om Stine trener alene, benytter hun seg stort av sosiale medier for å kanskje inspirere enda fler.

På Instagram deler hun bilder og videoer fra treningene sine til sine 2000 følgere. Det stort engasjement rundt innleggene og folk kommer med utelukkende positiv respons.

Kroppen gir litt mer etter

Trønderen har tenkt til å holde på en stund til, men forteller at kroppen begynner å merke kjøret godt.

– Jeg begynner å bli eldre og det har tatt meg to år å løfte 1 kilo mer i støt.De yngre begynner å ta meg igjen.

De neste månedene skal hun ha litt roligere treninger, men blir i hvert fall å finne på Lag-NM i desember.

– Det gleder jeg meg masse til, sprudler Stine Mari før hun går inn i hoveddelen av treningen sin i Voldahallen.

Powered by Labrador CMS