21. mars - rockesokk dagen, ulike sokker er på.

Ulike sokker for inkludering

21. mars hvert år, feires den internasjonale dagen for Down syndrom - Rockesokk-dagen. Dagen blir markert for å støtte og inkludere mennesker med denne diagnosen.

Publisert

Hva er down syndrom?

  • Downs syndrom, eller trisomi 21, er en medfødt tilstand hvor barnet er født med en ekstra kopi av kromosom nummer 21 og antall kromosomer blir derfor totalt 47 i stedet for 46.
  • Alle barn med Downs syndrom har forsinket intellektuell utvikling, men i svært varierende grad.
  • Barn med Downs syndrom har også økt risiko for medfødte misdannelser og andre helseproblemer.

Kilde: fhi.no

Dagen er til for å vise støtte ved å gå med ulike sokker, for å fremme budskapet om at det er fint at alle er forskjellig.

Blant mange som feirer rockesokk dagen, har vi familien Mikalsen fra Volda kommune. De er en familie på seks, hvor yngste gutten i familien, har diagnosen Down syndrom. De er en åpen og fin gjeng, som gledelig deler sine tanker om livet med et barn med downs.

- Det er viktig å feire denne dagen fordi det skal være rom for annerledesheten, og det skal være rom for inkludering. Alle trenger ikke være like og alle har lik verdi, sier mor Janette Kobbevik Milkalsen.

Inkluderende miljø

I Norge finnes det flere foreninger for funksjonshemmede, hvor man danner et felleskap der de kan delta på ulike typer sport og aktiviteter. På Søre Sunnmøre er tilbudene færre. Istede for foreningen "ups and downs", som er utbredt på Østlandet, har de NFU, norsk forening for utviklingshemmede. Elias er en aktiv gutt, som driver med mange ulike sporter. Blant annet svømming.

- Hvis de skal svømme 25 meter så er det noen som svømmer det på 40 sekunder, mens andre tar det på 5 minutter. Uansett hvor langt tid du bruker er alle med og heier til siste slutt, sier Janette.

Foreldrene mener idretten generelt har mye å lære av grupper med utviklingshemmede som driver med idrett. Måten de er mot hverandre og støtter hverandre. Alle får lov til å føle seg som vinnere.

- De gjør hverandre bedre. Det er inspirerende å se. Inkludering, stemning og idrettsgleden er noe alle i idrettsmiljøet generelt har mye å lære av, sier far Tor Mikalsen.

Hvordan forholde seg til mennesker med Down syndrom?

Som mor til Elias har Janette flere gode tips til folk som har lite eller ingen erfaring med mennesker med nedsatt psykisk funksjonsevne.

Elias Kobbevik Mikalsen

- Man må ihvertfall tørre å prate med dem. Ikke være redd om man får et litt dårlig svar med en gang. Og kanskje viktigst er det med inkludering og snakke med de på helt vanlig måte, sier mor Janette.

Powered by Labrador CMS