
Ungdommen forteller: De voksne har ikke kontroll
En ny Tiktok-trend blant ungdomsskoleelever brer seg ut over Søre Sunnmøre. Elever fra 9B på Ulstein ungdomsskule erfarer at lærere og foreldre ikke får med seg hva som skjer på nettet.
Anonyme kontoer på Tiktok - laget for og av tenåringer, kårer områdets fineste i et bestemt område og alderskull. De legger på spesialeffekter, en populær sang og bruker bilder av ungdom ned i 13 årsalderen. Slike kontoer eksisterer blant ungdomsskoleelever i alle kommunene på Søre Sunnmøre.
De kan også “shippe” to personer fra området. ”Å shippe” betyr å spleise to stykker, eller å si at de passer sammen. Det forteller Håkon Kleven (15).
Mari Garshol (15) er blant en av de som har blitt “shippet” og kåret til Ulsteins fineste 08´er.
Garshol forteller at det er hyggelig å bli kalt fin, men at hun ikke legger så mye i det. Hun tror det er små jenter som tar folk de kjenner eller vet hvem er.

– Det er sikkert irriterende om du blir shippet med noen du ikke vil bli satt sammen med. Det ligger jo ute på internett så alle kan se det. Det er jo ikke kjekt akkurat. De tar jo også med bilde og etternavn. Det forteller Thelma Sande (15).
Mari og Thelma forklarer at om noen er uenig i at du ble kåret som en av de peneste kan guttene i klassen kommentere dødningehode under videoen.
Faren med slike anonyme kontoer på Tiktok er tydelig mener rektor ved Ulstein ungdomsskule Tor Arne Aasen.
– Det kan skape forsterket ekskludering og et rangeringssamfunn. Hver og en av oss må klare å stå i mot.
Konfliktskapende i et lite lokalmiljø
Kommunikasjonsdirektør i Medietilsynet Pernille Huseby er ikke overrasket over at den type oppførsel skjer i det digitale.
– Det som gjør det vanskelig er at det er helt anonymt. Det å være den som blir tulla med eller mobba kan være vanskelig, og siden det er anonymt er det også verre å konfrontere den som står bak.

Huseby forklarer at en av farene ved denne trenden er at det er ment morsomt, men kan oppleves som ubehagelig for den det gjelder.
– Det kan nok skape mye konflikt i et lite lokalmiljø når anonyme kontoer er ute å gjør ting. Jeg vil jo vi si at det kan bli alvorlig for den som utsettes for det. Det må voksenverden rundt ta tak i og snakke med ungdommen om.
Lite tillit til de voksne
Gjengen fra 9B opplever at de voksne rundt ikke har kontroll på hva de driver med på nett.
– De fokuserer på ting som ikke skjer. For eksempel at vi snakker med eldre menn uten at de vet det.
Thelma Sande forklarer at de lærer ting på skolen om nettvett og fake news, likevel opplever de at lærere og foreldre ikke får med seg hva som egentlig skjer på online.
Pernille Huseby bekrefter det ungdomsskoleelevene forteller.
– Det går ganske kort tid fra foreldre har ganske god oversikt, til man ikke aner hva barna gjør og opplever i digitale medier.
Ikke skolens ansvar
Rektor Aasen innrømmer at de ikke har god nok kunnskap om elevenes nettbruk. Han hadde ikke hørt om Tiktok-trenden før.

– Jeg synes det er en trist utvikling. Det er sterke trender i samfunnet, og det er ikke noe skolen kan fikse. Mange er raske til å peke på skolen og si at nå må vi hjelpe.
Han forklarer videre at de ikke er i stand til å stanse utviklingen, men at de kan ruste elevene for å håndtere det. Aasen mener skolen gjør det de kan i forhold til å bygge holdninger og å lære elever å si ifra om det er noe, likevel sier han at dette først og fremst er en foreldreoppgave.
Råd til foreldre
Pernille Huseby har noen konkrete råd til foreldre.
Det første man burde gjøre som forelder er å passe på at aldersgrenser på sosiale medier blir overholdt. Det er 13 års aldersgrense på Tiktok.
– Man burde også sette seg inn i deres digitale liv og stille spørsmål.
Det handler om å vise mer engasjement, forteller kommunikasjonsdirektøren.