SKUFFET: Studentkameratene hadde gledet seg til et semester i Manchester for å følge favorittlaget på tett hold. I stedet måtte de reise tilbake til Volda etter tre uker.

Utvekslingsdrømmen ble knust: – Vi har bodd i to kofferter de siste fire ukene

Journalistikkstudentene ved Høgskulen i Volda så fram til en høst i Manchester, men måtte dra slukøret hjem etter tre uker.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Jørgen Eriksen og Johannes Gjelseth hadde gledet seg i månedsvis til å studere sportsjournalistikk i et semester i Manchester. Det krevende boligmarkedet i England knuste derimot drømmen for de to journalistikkstudentene.

– Vi har leitet etter bolig i Manchesterområdet omtrent fem timer daglig, i tre uker. Dessverre uten hell, forteller Gjelseth.

Kameratene flydde over for tre uker siden, for å kunne være mer aktiv i søken på leiebolig. Det tenkte de skulle være mer enn nok av tid, før skolen startet mandag denne uka.

– Det har føltes helt umulig, men vi føler vi har gjort alt vi kunne gjort for å skaffe oss en plass å bo, sier Eriksen.

– Blytungt

Studentene har vært i kontakt med universitet i Manchester som har fra dag en forsøkt å hjelpe. Helt fram til torsdag i forrige uke.

– Da ga de opp, og da innså vi også etter hvert at drømmen om et semester i Manchester så mørkt ut. Det er rett og slett blytungt, erkjenner Eriksen.

Gjelseth forklarer at utleierne over hele England har økt boligprisen som følge av de dyre strømprisene. Dessuten var det vanskelig å få en leiekontrakt for bare noen få måneder, når de fleste utleierne ønsket et års bindingstid på leiekontrakten.

– Vi har tenkt på dette døgnet rundt i tre uker nå. Vi hadde trua på at det skulle ordne seg, men det er bittert å innse nederlaget, samtidig som vi ser at medstudenter koser seg over hele verden.

Dyr affære

Siden studentene dro over til England i god tid for å finne bolig, har bodd på hotell og spist flere måltider om dagen på restaurant.

– Vi har vel brukt omtrent 70 000 kroner til sammen på de siste tre ukene, så det har jo heller ikke hjulpet på situasjonen, sier Eriksen.

De anslår å ha måttet bruke nærmere 200 000 kroner for å kunne bo på hotell og leve i Manchester, om de skulle ha valgt å bli værende utover høsten.

– Det sier seg dessverre selv at det ikke går. Det er rett og slett ikke bærekraftig, forteller Gjelseth.

– Lite hjelp av høgskulen

Studiekameratene syns kommunikasjonen mellom skolene i Volda og Manchester har vært dårlig, og de har selv måtte ta alt av initiativ til dialog.

– De kunne vært mer på ballen og forsøkt å hjelpe oss. Vi har selv ansvar for å finne bolig, men vi syns høgskulen kunne hjulpet oss litt mer med å løse denne knipa som vi havnet i.

Gjelseth er derimot ivrig etter å sette seg på første fly til det store utland om muligheten byr seg.

– Jeg syns vi har fått lite hjelp av høgskulen med å finne en alternativ løsning. Jeg kunne ha reist i dag om jeg hadde fått muligheten til å dra til Hellas eller Tyskland, som ikke har skolestart før om et par uker. Men dessverre har jeg fått blankt nei av høgskulen to ganger nå.

Aldri skjedd før

Leder ved Internasjonalt kontor på Høgskulen i Volda, Arne Humberset, erkjenner at det er en trasig situasjon studentene har havnet i.

– Vi er veldig lei oss for at studentene har havnet i denne situasjonen, og vi har prøvd å hjelpe de etter beste evne. Dette har aldri skjedd før, selv om det det alltid er litt krevende å finne hybel i byer som Manchester.

Humberset ved Høgskulen i Volda har medfølelse for situasjonen studentene har havnet i, men sier det er lite å gjøre med situasjonen

Humberset sier at de ikke hadde fått noen indikasjoner fra partneruniversitet i Manchester om at det er umulig å finne hybel.

– De har også i kommunikasjon med oss og studentene kommet med mange forslag til utleiere og nettsider for hybelleie. Universitetet har hevdet at “dette vil nok gå seg til” nærmere studiestart. Samtidig forstår jeg godt de studentene som har prøvd lenge å få hybel uten hell nå reiser hjem igjen.

– Hvorfor kan ikke studentene utveksle til et annet land, som ennå ikke har hatt studiestart, nå som Manchester-oppholdet gikk skeis?

– Noen ønsker å skifte utvekslingsdestinasjon til Hellas eller Tyskland som ennå ikke har startet høstsemesteret, og det har jeg forståelse for. Men det studentene ikke vet, er at byråkratiet bak utveksling er ganske stort og man må starte i månedsvis i forveien for å kunne dra på utveksling. Det er altså ikke mulig nå å skifte til et annet universitet i et annet land.

Vet lite om høstsemesteret

Kameratene sier de siste dagene har vært tunge, og de vet foreløpig lite om hva høsten bringer.

Nå håper de snart på en avklaring på hvordan høstsemesteret skal se ut.

– Vi har bodd i to kofferter de siste fire ukene, så det har tæret på. Det har vært en kjip situasjon å være i, men vi får bare prøve å være positiv, så blir det spennende å se hvordan det hele ender, sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS