
Vårpraksis i full sving: — Det blir en farlig bratt læringskurve
Vårsemester ved Høgskulen betyr ny praksis for journalistikkstudentene i Volda. Nærnett er tilbake med alt fra Søre Sunnmøre.
Volda: Rundt 94 studenter og ti lærere er på plass i redaksjonen i
Sivert Aarflot-huset. Både første- og andreklassinger er samlet for å igjen
skape innhold på nett, TV og radio.
De neste seks ukene vil det produseres innhold både på Nærnett, Radio Volda og Nærsynet med alt fra de sju kommunene på Søre Sunnmøre.
— Gir godt grunnlag
Tilbake fra høstens utvekslingssemester, er andreklassing Henrik Hegg Johansen. Han har returnert til regntunge Volda etter fire måneder i Hawaii.
— Selvfølgelig savner man vær og vind fra utveksling, men det er veldig koselig å være tilbake i denne lille bygda, forteller liungen og fortsetter:
– Det er godt å være i gang igjen og at det nå skjer litt ting på skolen her. Vi har en ellers rolig studiehverdag, så det er deilig at man kan komme inn igjen i litt rutiner.

Nytt for årets praksis, er at studentene er delt inn i ulike fagredaksjoner på tvers av spesialiseringene. Med ulike redaksjoner for sosiale medier, sport og kultur, nyheter og reportasje, er praksisperioden enda mer tilpasset mediehusenes redaksjoner enn før.
– Praksis er en god forberedelse på når vi skal ut i arbeidslivet. Det gir et godt grunnlag for å for å vite hvordan ting fungerer i en ordentlig redaksjon, sier Hegg Johansen og legger til:
– Vi har muligheten til å bruke helt profesjonelt utstyr. Vi har alt som skal til for å lage innhold slik det blir laget i de større profesjonelle redaksjonene.
— Veldig mystisk
Førsteklassing Helene Maria Tellefsen startet ved journalistutdanningen i fjor høst. Selv om hun gleder seg til praksis, er det også nerver å spore for 22-åringen.
– Det er litt skummelt. Jeg har så lyst til å være god, men jeg kan ingenting, forteller hun.
Hun legger til:
– Jeg tror det blir en farlig bratt læringskurve. Jeg kommer til å lære veldig mye.
For førsteklassingene er det første internpraksis i journalistkarrieren, og med mye nytt å lære er det spenning blant de nye fjesene i redaksjonen.
– Det har vært noe veldig mystisk og langt fremme, også plutselig er det her. Så man har bare hørt om praksis langt i det fjerne, og nå er man plutselig her, forteller Høvik-jenta.
— Hvilke forventninger har du til praksis?
– Å lage skikkelig bra reportasjer, men at de første er dårlig. Jeg gleder meg til litt uti det, til det blir gode reportasjer.
— Gruer meg
Med sju kommuner i dekningsområdet, er det flere arenaer som må dekkes for de 94 studentene. Selv om området er stort, kan kontaktene være få og sakene utfordrende å finne.
– Det vanskeligste med praksis er den tilvenningsfasen i starten. Det å skulle finne gode nok saker i begynnelsen, forteller Hegg Johansen.

— Mange av oss er ikke akkurat lommekjent i dette området, og har ikke så mange kontakter. Vi blir ikke akkurat ringt ned på tipstelefonen.
Tellefsen sier seg enig i resonnementet til Hegg Johansen. Hun tror også at det å finne saker kan bli den største utfordringen.
– Teknikken og det å finne folk og saker. Man må legge fra seg alle hemninger og bare snakke med folk. Det gruer jeg meg litt til. Det blir litt ukomfortabelt, sier Høvik-jenta.
Til tross for de forventede utfordringene, gleder både Tellefsen og Hegg Johansen seg til å ta fatt på praksisperioden.
– Jeg er veldig motivert og jeg gleder meg til å lære masse og gjøre masse. Jeg vil stå på. Og jeg gleder meg også til å bli venn med andreklassingene, sier hun lattermildt.
Norges største redaksjon
Førstelektor Steinar Høydal er tilbake i redaksjonen etter både et forskningsprosjekt og arbeid på masterutdanningen ved Høgskulen. Han legger ikke skjul på iveren etter å komme i gang.
– Det er fantastisk. Vi er vel Norges største redaksjon i disse seks ukene, som lager journalistisk innhold, forteller førstelektoren.
– Praksis er det kjekkeste vi gjør. Både studenter og lærere. Det er derfor mange studenter søker seg hit, fordi vi er praksisnære. Vi speiler bransjen så bra vi kan med det redaksjonelle arbeidet.
Selv om Høydal er storfornøyd med å være tilbake i redaksjonen, er han forberedt på at den første uka kan by på noe trøbbel.
– Første uka er alltid litt utfordrende, for man må få det tekniske opp og studentene må lære seg hvordan alt fungerer i de ulike formatene, forteller han.
I likhet med studentene, har også førstelektoren høye forventinger til studentene og arbeidet som skal gjøres i praksisperioden.
– Jeg tror etter hvert at vi kommer til å lage mye bra innhold. Alle kull bruker å imponere på et eller annet tidspunkt, forteller han før han avslutter:
– Jeg har forventinger om at de gjør sitt beste og at de jobber hardt for å få ut nyheter til studentene. Og kanskje at de etter hvert graver så dypt at det kommer saker som setter dagsorden andre plasser.
Har du tips til saker som Nærnett kan skrive om? Send oss mail på nett@hivolda.no