– Vi må få dem tilbake til forhandlingsbordet

FASTLÅST: Fylkesleder i Utdanningsforbundet, Gerd Botn Brattli, mener at streiken har vart altfor lenge.

Det er ingen umiddelbar fare for at lærerstreiken også skal ramme Sunnmøre. Men Utdanningsforbundet vil ikke utelukke at situasjonen kan endre seg.

Publisert Sist oppdatert

Derfor streiker lærerne:

  • Lærerne får et dårligere lønnsoppgjør enn de andre ansatte i fylkene og kommunene.
  • Nesten hver femte person som underviser i skolen ikke er lærerutdannet, uten at de mener at lærerkrisen tas på alvor av deres arbeidsgiver (Kommunesektorens organisasjons - forkortet til KS).
  • De mener at deres lange utdanning og brede kompetanse verdsettes så lavt at de sliter med å rekruttere og beholde lærere.
  • 40 000 med lærerutdanning jobber ikke i skolen. Søkertallene til lærerutdanningene synker for tredje år på rad. Og 16 400 lærerårsverk i skolen mangler godkjent lærerutdanning.
  • De mener at skolen er den sektoren i Norge hvor høyere utdanning gir dårligst, lønnsmessig uttelling. Med en mastergrad vil man tjene mer penger uansett i hvilken sektor man velger å jobbe enn man vil gjøre som lærer i skolen.
  • Kilde: Utdanningsforbundet

ÅLESUND: – Vi hadde jo forhåpninger om at dette skulle løse seg i helgens mekling. Men KS har bare avvist våre forslag blankt.

Det forteller Gerd Botn Brattli, fylkesleder for Møre og Romsdal i Utdanningsforbundet, om den fastlåste situasjonen i lærerstreiken.

Mandag ble ytterligere 1800 lærere tatt ut i streik etter at Utdanningsforbundet forlot forhandlingsbordet hos riksmekleren etter knappe to timer søndag.

– Selv mener vi at vi har gitt et veldig rimelig tilbud som viser veldig greit hvordan dette kan løses. Men motparten er tydeligvis ikke enige. Nå må vi få dem tilbake til forhandlingsbordet, sier Brattli, som er bosatt i Volda.

Og nå begynner det å haste. Hun deler som mange andre en bekymring for konsekvensene for elevene.

– Det eneste vi ønsker er å få på plass en løsning som er læreryrket verdig. Nå har denne streiken vart altfor lenge.

Mener de har strukket seg langt

KS er også enige i at begge parter må komme tilbake til forhandlingsbordet.

– Jeg opplever jeg som svært alvorlig at de er ikke villige til å være med rundt forhandlingsbordet. Vi ber lærerne komme tilbake igjen, slik at elevene skal få tilgang til undervisning, sier Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS, til NTB.

I likhet med Utdanningsforbundet mener også KS at de har strukket seg langt i konflikten.

– Jeg kan bare konstatere at vi har strukket oss veldig langt, til og med i dag løftet fram flere ideer som kunne bidratt til å få slutt på denne streiken, men det krever kompromissvilje fra alle for å få dette til. Det kan ikke være sånn at man skal streike seg til mer lønn på bekostning av alle andre som er på jobb i kommunal sektor, mener Gangsø til samme nyhetsbyrå.

– De må legge press

Brattli forteller at det ikke er noen umiddelbar fare for at lærere på Sunnmøre skal bli tatt ut i streik.

– Skolene må få minst fire dagers varsel før vi kan ta ut lærere. Det ble også nettopp tatt ut flere lærere, så sannsynligvis skjer det ikke noe her denne uken, medgir fylkeslederen.

I Møre og Romsdal er det hittil bare Hustadvika videregående skole utenfor Molde som er rammet.Hun utelukker likevel ikke at skolene i vårt distrikt også kan bli utsatt.

– Hvis dette fortsetter å dra ut uten en løsning, er det ikke umulig at lærere på videregående skoler andre steder kan bli pekt ut.

Og løsning må det bli snart. Fylkeslederen er klar på hvor nøkkelen ligger.

– Vi trenger god drahjelp fra politikerne som er ansvarlige for skolene. De sitter med arbeidsgiveransvaret, og må må legge press på KS, avslutter Brattli.

Powered by Labrador CMS