MOT NYE HØYDER: Øyvind Festø gleder seg til å se barn og unge klatre til topps i Ørstahallen.

– Viktig at slike tilbud finnes

Lørdag ble den fjerde av seks konkurranser i Regional klatrecup Møre og Romsdal arrangert i Ørstahallen. Øyvind Festø i Sunnmørsk klatreklubb mener arrangementet ble en suksess.

Publisert

ØRSTA: Barn og unge fra hele regionen Møre og Romsdal var å finne i Ørstahallen denne helgen. Latter og gode samtaler kunne støtt og stadig høres over den metallinske klirringen fra klatreutstyr i flittig bruk.

– Dette er jo det beste med det vi gjør; å se barn og unge kose seg med klatring i fellesskap, sier Øyvind Festø, driftskoordinator og barneidrettsansvarlig i Sunnmørsk klatreklubb.

HENGER I: Driftskoordinator i Sunnmørsk klatreklubb, Øyvind Festø, her fra forberedelsene til Regional klatrecup.

Med god hjelp fra resten av klubben, og assisterende foreldre arrangerte han i helgen årets fjerde konkurranse i Regional klatrecup Møre og Romsdal, til glede for både barn og voksne.

Konkurranse og fellesskap

– Barna er i konkurransemodus, det er gøy å se. Og så er det de som ikke tar det så seriøst, men er med for å konkurrere mot seg selv, og det er nesten enda bedre, mener Festø.

Han synes det er viktig med alternative tilbud for barn som ikke er så opptatt av lagidrett.

– Her finner de unge et sosialt fellesskap i en individuell idrett de liker. For meg er det viktig at slike tilbud finnes, også for de som ikke passer inn i ballidrett eller annen lagsport, sier han.

På Regional klatrecup er det ikke konkurransen som er det viktigste, med å få være sammen, og samtidig utvikle seg individuelt.

– Bare man ser rundt seg på en dag som denne, så ser man jo at dette er viktig for folk, sier Festø med et smil.

Godt oppmøte, tross alt

TA I ET TAK: Her er noen av klatretakene barna fikk bryne seg på under regionscupen.

Regional klatrecup Møre og Romsdal er en cup for barn og unge fra 9 til 19 år. Seks ganger i året møtes deltakere fra hele regionen for å klatre sammen, og mot hverandre. Cupen er delt i to, med tre buldrekonkurranser på våren, og tre topptaukonkurranser på høsten. På slutten av året kåres en sammenlagtvinner i hver aldersklasse.

BLÅKNUTE: Det gjelder å holde orden på tauene før man klatrer til topps.

– Det lønner seg med andre ord å være med på flest mulig av konkurransene for å vinne sammenlagt, opplyser Festø.

Under forberedelsene av cupen kunne likevel Festø fortelle at han og klubben fryktet lav deltakelse på regionscupen denne gangen.

SKRUR PÅ SMILET: Barneidrettsansvarlig Øyvind Festø er fornøyd med over 40 deltakere.

– Denne helgen er det norgescup i Bergen samtidig som konkurransen her i Ørstahallen. De eldste og kanskje de aller flinkeste deltar nok heller der, så det blir spennende å se hvor mange som dukker opp hos oss.

Under konkurransen lørdag kunne han imidlertid med glede se at over 40 unge deltakere hadde tatt turen til hallen for å være med og klatre.

Den enes død...

Festø kan fortelle at det at mange reiser på norgescup i stedet for regionscupen, kan bidra som ekstra motivasjon for de som blir igjen i regionen.

Siden de antatt beste klatrerne er på norgescup, går de glipp av viktige poeng i regionscupen. Dermed kan de som ikke er helt på samme nivå plutselig sanke poeng og ta topplasseringer, selv om de er mindre aktive.

– Det er jo fordelen av å ha regionscup og Norgescup samtidig, men også et skår i gleden for de som valgte Bergen, sier Festø.

EDELT METALL: Hos de aller minste fikk alle medalje for å delta. I de høyere aldersklassene ble det delt ut gull- sølv- og bronsemedaljer.

Stort miljø

I helgen var det deltakere til stede fra hele regionen. Mange hadde reist langt for å delta på konkurransen.

– Møre og Romsdal er stort, så hvis du reiser helt fra Kristiansund eller Tingvoll til Ørsta, som noen har gjort i dag, får du jo ganske lang reisevei. Det er gøy å se at folk strekker seg langt for å prioritere dette, og da vil vi også gi de som kommer det beste mulige tilbudet, sier Festø.

Likevel kan han opplyse om at det er flere som ikke tar seg bryet med å komme når cupen er tilstrekkelig langt unna.

Siden mange av de som er med og klatrer er uorganiserte, og ikke med på faste treninger, er det vanskelig å fastslå akkurat hvor stort klatremiljøet i regionen er. Likevel anslår Festø at det for den aktuelle aldersgruppen finnes rundt 300-500 aktive klatrere i regionen.

– Det er klart vi gjerne skulle tatt imot dem alle sammen, men da måtte vi nok skaffet en større hall først, erklærer Festø med et smil.

ENKLE MØBLER: Ble man sliten under konkurransen, kunne man ta seg en pause på en av klubbens hjemmelagde "crashpad"-sofaer.
Powered by Labrador CMS