Dette teltet lå et døgn utenfor Høgskulen i Volda, før Nærnetts reportere plukket det opp.

WWF mener flere må ta søppelansvar

Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet. På en ti minutters rusletur rundt Høgskulen i Volda, fant vi blant annet et leketelt, en gammel kaffekopp, plastemballasje, en plastkork, plastpinne og tyggispapir.

Publisert Sist oppdatert

– Dette ser ikke bra ut. Det er kjipt at det ser sånn ut rundt høyskolen, og at det er unge som kaster ting i naturen, sier Ruby Chapman, utvekslingsstudent fra England.

Kan spare naturen for 35 tonn søppel

Hvis én av fem nordmenn plukket opp fem søppel artikler hver dag, ville vi spart naturen for 35 tonn søppel, hver eneste dag, opplyser sortere.no.

Nærnetts reporter Kristian Krystad kastet teltet

Utvekslingsstudentene Ruby Chapman og Rad Wisniewski mener det burde være lett å plukke med seg søpla man ser rundt seg.

– Men dessverre er mange tiltaksløse, sier de.

Og vi får snart et bevis på at det stemmer. Midt på plenen foran biblioteket på høyskolen, ligger et stort, blått og rosa barnetelt som vinden har tatt med seg. Det har ligget der et døgn, mens studenter og lærere har hastet forbi.

Rad Wisniewski og Ruby Chapman.

Dette tok Nærnetts reportere i egne hender. Teltet ligger nå trygt i en kontainer ved skolens område. Ellers kunne det, i verste fall, havne i havet eller bryte seg opp i små biter og havne i magen til dyr.

Ruby og Rad er heldigvis overbevist om at folk kan endres. Spesielt de unge.

– Det handler om å skape bevissthet og engasjement rundt saken.

Hva kan vi gjøre for å unngå at plast havner på avveie?

Silje Sørfonn Moe, rådgiver i plast-temaet i WWF, mener det enkle svaret på det er at vi har her fordelt ansvaret på for mange.

– Ansvaret havner ofte i en pekelek, eller mellom to stoler, og derfor er man avhengige av ildsjeler og ildorginisasjoner. WWF arbeider strategisk med å tydeliggjøre ansvaret, primært politisk.

Moe uttrykker hvordan både produsentene for plastprodukter og det offentlige må rydde opp slik at man vet hvor ansvaret skal ligge.

– Plast er viktigst å få kontroll på, fordi plasten aldri forsvinner fra naturen. Da må vi gjøre noe med ansvarsfordelingen, slik at all plast på avveie blir tatt hånd om. Også såkalt herreløst avfall som en ikke vet hvenm stammer fra, sier rådgiveren.

– Til syvende og sist handler det om hva den enkelte gjør, men forholdene må ligge til rette fra høyere hold for at det skal ha effekt.

Visste du at…?

  • Det kastes 15 tonn plast i havet per minutt
  • 80 % av plasten som ender i havet kommer fra land
  • Det antas at 90 % av alle sjøfugler vil ha plast i fordøyelsessystemet innen 2050
  • Over 1/3 av verdens plastavfall ender ikke i et oppsamlingssystem, og kun 9 % av verdens plastavfall resirkuleres

Kilde: WWF

Powered by Labrador CMS