Arjan Sydhagen Dalsøren, daglig leder i Metizport. Foto: Mads Emil Thygesen
Arjan Sydhagen Dalsøren, daglig leder i Metizport. Foto: Mads Emil Thygesen

19-åringen som starta e-sportklubb

I Myrvåg ligger gaming-klubbhuset Metizport. Ildsjelen Arjan Sydhagen Dalsøren, forteller om veien så langt.

Publisert Sist oppdatert

HERØY: Arjan, som er daglig leder for Metizport, tar imot oss. Han har på seg t-skjorte med klubbens logo på. 19-åringen tar oss med inn i klubbhuset.

Det første rommet vi kommer inn i er mørkt, men påskrudde PC-skjermer lyser opp ansiktene til guttene som sitter nederst i rommet. De smiler og ler mens de spiller på lag i dataspillet Fortnite. Til høyre for dem sitter en av lederne i klubben og spiller sammen med dem. Han lærer dem det han kan. Dette er en del av breddetilbudet til klubben. Det som skal nå mange, og ikke er like seriøst som toppsatsingen de også driver med. Dette er mer for lek og moro.

– I dette gamingrommet er det hvert fall 12-13 PC-er, forteller Arjan.

De merker allerede at arealet blir en begrensing. Spesielt når topplagene kommer og skal spille turnering. Da er de 15 stykker, og det er stinn brakke.

Vi følger Arjan videre inn i lokalet. Han tar oss med opp trappa der han forteller det snart skal bli racing-simulator. Han geleider oss videre, gjennom kontoret, inn på et avslapningsområde. Her er det sofa og gode stoler og en stor skjerm på veggen.

Arjan venter til vi har fått satt oss før han selv setter seg ned, med klubbskjorta på.

Den spede begynnelsen

Det hele startet på gutterommet. Arjan forteller at han satt på rommet og spilte mye dataspill. I denne perioden, ble moren etter hvert litt irritert av alle timene han brukte bak skjermen.

Han forteller at han har oppsamlet hvert fall 2-3000 timer til nå. Selv om han har spilt mye selv, skjønte han fort at han ikke var god nok selv til å satse på spillingen. Han ville heller hjelpe andre til å kjempe i e-sport.

Arjan ville ha med moren på laget. Det resulterte i at de så et finalespill i det populære dataspillet Counter Strike sammen.

Første på Sunnmøre

Etter å ha fått med seg moren, fortsatte ferden videre. Arjan ville starte e-sportslag, og luftet ideen for noen talentfulle venner av han. Det ble som han hadde håpet. Laget hans inviterte lokalavisa til å skrive sak om dem. Det var offentlig, de ble det første e-sport-laget på Sunnmøre, Metizport. Siden har det bare gått en vei, forteller den unge gründeren.

Det har heller ikke vært lett for han som ung oppstarter å få respekt i alle settinger. Erfaringer har han måttet plukke opp på veien, fra bar bakke.

– Du må bare bomme skikkelig det ene året, neste år får du lære av det, sier Arjan.

Med seg på laget har han flere ansatte i klubben, seks personer fra 19 til 26 år. De er spredt ut over Norge, men det er to andre som er med han og styrer lokalt fra kontoret på Metizport.

– Vi er kanskje den klubben i Norge med yngst administrasjon, forteller Arjan.

Drømmen om klubbhus

Arjan forteller at klubbhuset har vært et mål lenge, ikke bare for han, men også for spillerne. De trengte et sted der de kunne spille kamper i helgene, et samlingspunkt. En annen viktig drivkraft for å realisere klubbhuset har vært sponsorene deres, sier Arjan.

En av hovedsponsorene er Metizoft, derav navnet Metizport. Det er familiebedriften, forteller Arjan.

Men Rom ble ikke bygget på en dag, heller ikke Metizport. Det har vært en humpete vei frem til dit de er i dag. Ja fra mulige støttespillere, som har blitt til nei. – Det er det som har gjort det ekstra deilig å sitte i klubbhuset i dag.

Han trekker frem Sparebanken Møre som en stor del av realiseringen av klubbhuset.

– Vi har en solid generalsponsor, Sparebanken Møre, som har vært mye med på klubbhuset. De har vært støttende hele veien. Det har aldri vært et nei, og det synes jeg det er viktig å få fram. De tror på nye ting, og de sier det veldig fint selv: De vil være med på både topp og bredde.

Todelt tilbud

Klubbhuset er i bruk hver dag, forteller Arjan. Både med et breddetilbud, som han mener går under underholdning og fritid, og toppsatsingen de har i profesjonell e-sport-liga.

Breddetilbudet er for hvem som helst, og det er ifølge Arjan flest i gruppen 6-10. klassinger som bruker dette tilbudet. Selv om Arjan ikke er 100 prosent fornøyd med påmeldingen her enda, tror han ikke dette kommer til å bli noe mindre fremover. Med tiden vil det vokse mener han. – Å bygge opp noe er ikke gjort på 1-2-3.

En av de unge brukerne av breddetilbudet i aksjon. <span class="italic" data-lab-italic_desktop="italic">Foto: Mads Emil Thygesen</span>
En av de unge brukerne av breddetilbudet i aksjon. Foto: Mads Emil Thygesen

Metizport har tre lag i første divisjon i Telia-ligaen, og hovedsatsingen er dataspillet Counter Strike. De gikk fra femte til første divisjon på to år, så det har gått fort.

I første divisjon er konkurransen tøff. Da dette intervjuet fant sted, hadde de spilt fire runder og møtt fire av de beste i ligaen. De lå etter disse rundene nederst, men den harde konkurransen så tidlig i sesongen får ikke Arjan til å miste motet. Han er ikke bekymret for at de ikke skal plassere seg blant de topp fem beste når sesongen er over.

Topplaget til Metizport. Fra venstre: Jørgen Vik, Joakim Tuene, Martin Magnes, Oliver Olsen, Emil Kaasa. Fremst: Kim Fredrik Winther <span class="italic" data-lab-italic_desktop="italic">Foto: Metizport</span>
Topplaget til Metizport. Fra venstre: Jørgen Vik, Joakim Tuene, Martin Magnes, Oliver Olsen, Emil Kaasa. Fremst: Kim Fredrik Winther Foto: Metizport

I motbakke det går oppover

Arjan forteller at de har gått på noen bommer i oppbyggingen av klubben, men at det har gitt dem mye læring. De har ikke slitt med å holde moralen oppe.

– Når du først finner en så engasjert gjeng, er det klart at når vi kan se at vi tar steg hver dag er det ekstra gøy å dra på jobb, avslutter den unge klubblederen.