Forklarer forvandlingen: – Gir oss en ny dimensjon

Under Lars Arne Nilsen har Aalesunds Fotballklubb gått fra å være tapere til å bli uslåelige. Nå er ingen i bedre form enn sunnmøringene i 1. divisjon.

Publisert Sist oppdatert

18. juni 2021. Det var sist gang Aalesunds Fotballklubb tapte en fotballkamp. Da røk AaFK 2-0 borte mot Sogndal. Siden har oransjetrøyene spilt 12 offisielle kamper - og tapt ingen. I tillegg har de slått serielederen i divisjonen over, Molde, i en treningskamp.

Onsdag kveld ble 1.divisjonsjumbo Grorud flere knepp for små på Color Line Stadion. Lars Arne Nilsens mannskap vant hele 6-2.

Dette sa AaFK-treneren etter kampslutt:

– Vi spiller en god kamp i dag, hvilket var det aller viktigste. Vi scorer masse mål og produserer masse sjanser.

– Vi startet i hundre og bare fortsatte i same tempo, var AaFK-spiller Torbjørn Kallevåg sin

dom.

Snudde en vond trend

Kontrastene til fjoråret er store. To seire og fattige elleve poeng ble det på tretti kamper i eliteserien. «LAN» tok over roret 25. august, men fikk ikke starten han skulle ønske seg.

– Når du tar over i en slik situasjon, er du avhengig av en god start. Det fikk han ikke, og dermed ble det tøft.

Ordene tilhører sportsleder i Sunnmørsposten Kristian Stenerud. Han har fulgt klubben i en årrekke, og lagt merke til forvandlingen under «LAN».

– Det har defintivt gått oppover denne sesongen. Det har gått sakte fremover etter en litt trå sesongstart. Men de siste 10-12 kampene har vært bra, og laget har ikke tapt, fortsetter Stenerud.

Han lister opp en rekke grunner til at det har snudd.

  • En mer definert spillestil.
  • Positiv framgang
  • Nye spillere som har hevet laget.
POSITIV KURVE: Sportsleder i Sunnmørsposten, Kristian Stenerud, er imponert over hvordan Lars Arne Nilsen har snudd AaFKs form.
POSITIV KURVE: Sportsleder i Sunnmørsposten, Kristian Stenerud, er imponert over hvordan Lars Arne Nilsen har snudd AaFKs form.

Gjenforent

På banen onsdag kveld, Kristoffer Barmen. I sin andre start på rad for tangotrøyene etter at han ble klar på «deadline day», helt i starten av september måned.

Barmen fikk sparken i Sportsklubben Brann etter det famøse og mye omtalte nachspielet. Nå spiller han i den oransje Aalesunds-drakta, og er dermed gjenforent med sin tidligere sjef, Lars Arne Nilsen.

– Han er en av flere grunner til at jeg kom opp hit. Lars Arne er en fantastisk fyr og en fin trener. Han var tilfeldigvis trener for et lag som gjør det veldig bra i 1. divisjon. Laget har store ambisjoner, noe som trigget meg til å komme hit.

Barmen utbroderer litt om forholdet de to i mellom.

– Det er veldig bra. Vi snakker godt sammen. Han vet hva jeg kan forvente av han, og jeg vet hva jeg kan forvente av han. Et veldig åpent og ærlig forhold hvor det smeller litt i blant. Høy takhøyde kan du si, forteller Barmen.

– Kristoffer er en gutt det er lett å like. Han har gitt oss en ny dimensjon i spillet, svarer Nilsen.

NY GIV: Det har lenge vært tungt å være Kristoffer Barmen. Livet i Ålesund har imidlertid vært en stor opptur.
NY GIV: Det har lenge vært tungt å være Kristoffer Barmen. Livet i Ålesund har imidlertid vært en stor opptur.

Også Torbjørn Kallevåg er fornøyd med sin trener.

– Han er veldig klar på hva vi må gjøre for å ta poeng og ikke tape fotballkamper. Nå er vi i en god flyt, og han er en god leder .

FAKTA: Lars Arne Nilsen

Født: 6. april 1964 (alder 57 år), Bergen.

Bor: I Volda, men har et «krypinn» i Ålesund.

Tidligere klubber som trener: Ørsta, Volda, Hødd og Brann.

Aktuell: Leder AaFK i jakten på opprykk.

Opprykk?

Etter onsdagens runde ligger AaFK på tredjeplass med 35 poeng. Øverst troner HamKam med 41 poeng. Jerv følger på andreplass to poeng foran AaFK, med elleve serierunder igjen.

– Jeg er ganske sikker på at Aalesund rykker direkte opp. De tar ikke igjen HamKam, men jeg tror de tar Jerv. De møter de borte snart, og jeg tror ikke Jerv holder helt inn. Så opprykk tror jeg det blir for AaFK, forteller Stenerud i Sunnmørsposten.

– Hvis det ikke blir opprykk...?

– Lars Arne Nilsen har en høy «standing» i klubben. Men selvfølgelig: Blir det ikke opprykk, vil det være et gigantisk nedtur for klubben og han selv, sier Stenerud.

Selv vil ikke Nilsen høre snakk om nye opprykksprat - riktig enda.

– Begynner du å tenke på opprykk mister du fokus. Tenker ikke mye på det. Nå tenker vi på Åsane-kampen førstkommende helg, sier han og legger til at han begynner å se antydninger til en vinnerkultur i klubben.

Selvsikkerheten er langt større hos enkelte av hans spillere.

– Vi kommer til å rykke opp. Punktum, gliser Kristoffer Barmen, før han haster i retning Vigra for å rekke kveldsflyet til Bergen.

Skulle opprykket ryke, er det ikke umulig at det blir et møte med Brann og sønnen Sivert Heltne Nilsen i en eventuell kvalifisering. Da har «LAN» drømmescenarioet klart:

– Da håper jeg Barmen scorer på overtid i 94 minutt, så rykker vi opp og Brann må ned en divisjon, avslutter Lars Arne Nilsen.