Ida Kristine og Andreas Standal Eikrem frykter at farlige situasjoner kan oppstå på veien forbi huset deres.
Ida Kristine og Andreas Standal Eikrem frykter at farlige situasjoner kan oppstå på veien forbi huset deres.

Bekymret småbarnsfamilie: – Redd for at hun skal forville seg ut i veien

I godt over ett år har småbarnsfamilien Standal Eikrem latt seg frustrere av dårlig standard på Hornindalsvegen. Nå har de sendt et brev til politiet der de foreslår endringer.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: – Forbi huset vårt er det en 60-sone, og den blir dessverre særdeles lite respektert. Fylkesvei 60 er kjent som en av Norges lengste berg-og-dalbaner. Det er dårlig fundamentering på veien, som gjør at lastebiler av og til havner i grøfta, forteller Andreas oppgitt til Nærnett.

Sammen med kona Ida Kristine flyttet han til Hornindal i mai i fjor. Omtrent samtidig fikk de datteren Hanna, som nå har rukket å bli halvannet år.

– Det er så klart en bekymring. Etter hvert som hun blir større kan det bli vanskeligere å følge med på hvor hun er til enhver tid. Jeg frykter stort at hun skal forville seg ut i veien, konstaterer Ida Kristine.

– Du lærer barna at de ikke skal leke ute i veien, og det er det vi kan gjøre, følger Andreas opp.

I september sendte familien et brev til politiet og Statens Vegvesen der de uttrykte et ønske om hyppigere fartskontroller på en vei de mener ikke er i god nok stand.

– Jeg tenker med skrekk og gru på alle de som kjører trailer her. Du trenger ikke å gå mange meter verken oppover eller nedover fra huset før du ser at det er store hull under asfalten, poengterer Ida Kristine.

– Vi ser at det kjøres fort på strekningen

Familien forteller videre at de til stadighet opplever at tungtransport og andre forbipasserende kjører langt over tillatt fartsgrense på 60 km/t.

– Farten her er helt ekstrem til tider, og det er absolutt ikke 60 på flesteparten at de som kjører her, fortsetter Ida Kristine.

Politistasjonssjef i Ørsta og Volda, Oddbjørn Myklebust, forteller til Nærnett at de er klare over fartsproblematikken langs veistrekningen.

– Både vi i lokalpolitiet og UP har gjennomført kontroller på den strekningen. Blant annet i fjor hadde vi en fartsmåling der det ble utstedt fem forenklede forelegg, der høyeste fart var 86 kilometer i timen.

Også Møre og Romsdal fylkeskommune erkjenner at det er klare utfordringer langs fylkesvei 60.

– Veistandarden er ikke tilfredsstillende i forhold til det trafikkbildet tilsier, og vi er veldig klar over situasjonen, erkjenner seksjonsleder for plan og trafikk, John Hauger.

Planlegges ny vei

I 2013 startet fylkeskommunen arbeidet med ein ny veitrasé langs fylkesvei 60 på bestilling fra samferdselsutvalget og fylkestinget. Det vil ifølge Hauger bidra til å gjøre situasjonen langs veien bedre.

– Vi var veldig klar over at vi kom til å oppleve mye trafikk da vi kjøpte eiendommen her, men det er likevel ingen tvil om at det må en forbedring til, konstaterer Andreas hjemme i Hornindal.

Politiet forteller at også de ser på mulighetene for å øke antallet trafikkontroller på stedet.

– Vi tar det på alvor og er veldig glad for at de kommer med henvendelser. Dersom det er mulig å gjennomføre, vil vi gjøre det, understreker Myklebust.