ERFAREN: Maria Parr hadde sitt gjennombrudd som forfatter i 2009 med boken Tonje Glimmerdal.

Om Kritikerprisen-nominasjon: – Som en vitamininnsprøyting

Maria Parr er nominert til Kritikerprisen 2023 for beste barne- og ungdomsbok med boken "Oskar og eg". 

Publisert Sist oppdatert

Hva er Kritikerprisen?

  • Kritikerprisen tildeles kunstnere som ivaretar kritikkens uavhengighet og  kvalitet. 
  • Kritikerprisen tildeles flere underkategorier innen kunst, musikk, teater, dans og litteratur.
  • Innen Kritikerprisen for litteratur befinner disse kategoriene seg: beste voksenbok, beste barne- og ungdomsbok, beste oversettelse og beste sakprosa for voksne.
  • Prisen deles ut av Norsk kritikerlag.
  • Kritikerprisen har blitt utdelt siden 1939.

VANYLVEN: – ­­Priser og nominasjoner er mer som en vitamininnsprøyting, enn det dypeste drivet for meg som forfatter, sier Parr til Nærnett.

Stolte på magefølelsen

Maria Parr er forfatter på heltid og skriver derfor på noe til enhver tid. Likevel kjente hun at arbeidet med "Oskar og eg" var enklere enn vanlig.

– Jeg har lært meg, etter et langt liv, at man ofte er inne på noe når det føles lett, sier en lattermild Parr. 

Om nominasjonen sier hun at det alltid er stas å blir lagt merke til. Dette er noe hun setter enormt pris på. Parr er stolt over å være nominert sammen med de andre forfatterne. Med hennes ord er det tre veldig flotte bøker hun er nominert sammen med, i kategorien beste barne- og ungdomsbok. 

De tre andre forfatterne og forfatterparene som er nominerte sammen med Parr er Lars Joachim Grimstad og Per Dybvig, Åse Ombustvedt og Hilde Hodnefjeld, og Anja Dahle Øverbye. 

TIDLIGERE PRISVINNER: Det er tredje gangen Parr er nominert til Kritikerprisen. Hun har vunnet én gang før, da for boken Tonje Glimmerdal.

Høytlesing

Boken leses fra Idas perspektiv, men Oskar er like mye hovedrollen som henne selv.

«Oskar og eg» er en barnebok skrevet av Parr og illustrert av Åshild Irgens. Boken forteller en historie om storesøster Ida og lillebror Oskar. Dette er en historie ment for høytlesing som tar oss gjennom hverdagen som søskenpar. 

Boken vant Brageprisen 2023. 

Prisutdeling i mars

Parr debuterte med boken Vaffelhjarte i 2005, en bok som mange kjenner som NRK-serien med samme navn. Gjennombruddet til Parr kom med boken Tonje Glimmerdal fire år senere. For denne boken fikk hun Brageprisen, Teskjekjerringprisen og Kritikerprisen.

Kritikerprisen deles ut 7. mars på Litteraturhuset i Oslo. 

Powered by Labrador CMS