TANKENE GÅR TIL FAMILIEN: Bazhena Bezugla er engstelig for familien hjemme i Ukraina.

Bazhena frykter for familien i Ukraina

Ukrainske og russiske studenter ved Høgskulen i Volda forteller om hvordan de har opplevd krigen på avstand.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Bazhena Bezugla kommer fra Ukraina og studerer nå ved Høgskulen i Volda. Da moren ringte og fortalte at Russland hadde angrepet stanset hjertet et sekund.

Hun forklarer hvordan hun opplevde den krevende situasjonen.

– Det er veldig vanskelig å være mange hundre kilometer unna. Jeg er nervøs for familien min hele tiden. Jeg må ringe de annenhver time for å forsikre meg om at de er trygge, sier hun.

Måtte flykte i hui og hast

Det var tidlig på morgenen at hun fikk beskjeden om at familien hennes hadde blitt vekket av russisk bomberegn.

– De måtte pakke det de fikk med seg og forlate huset og bedriften deres. Den dagen var jeg veldig stresset. Det var så ille at jeg måtte på sykehuset å få beroligende, sier hun.

Sjokktilstanden gjorde at hun ikke klarte å møte opp på skolen den dagen. Hun er glad for støtten fra både venner og lærere.

– Lærerne har vært svært forståelsesfulle. De har sendt meg meldinger og ønsket meg alt vel. Jeg har også pratet med venner som har hjulpet meg med å ta det med ro, sier hun.

Bekymret for venner og familie

Richard Safin kom til Norge med familien da han var 7 år gammel. Han ble født i St. Petersburg i Russland. Nå studerer han ved Høgskulen i Volda og forteller hvordan han har opplevd situasjonen.

– Jeg har venner og familie i både Russland og Ukraina så det står ganske nært, sier han.

Han tror sanksjonene vil gjøre livet vanskelig for familien og vennene hans i både Russland og Ukraina. Han tenker særlig på hvor vanskelig situasjonen til vennene hans i Ukraina er.

– Livene deres er lagt i grus. De lever i konstant frykt for å bli drept når de nå er på flukt. De har mistet både hus og jobb, forteller han.

Russiske Alena (22) ikke kunne tro det hun hørte om invasjonen. Hun har også venner i Ukraina.

RAR SITUASJON: Russiske Alena tror ikke denne krigen kommer til å skape splid blandt de internasjonale studentene i Volda.

– Da jeg studerte i St. Petersburg ble jeg kjent med en ukrainsk jente. Hun er nå fanget, og klarer ikke å komme seg ut av hjembyen Kyiv.

Hun har skyldfølelse for hele situasjonen på grunn av at hun er fra Russland.

– På en rar måte føler jeg meg nesten medskyldig, selv om jeg ikke støtter krigen, eller har noe å gjøre med avgjørelsene som har blitt tatt.

Bezugla mener at det Russland har gjort er utilgivelig og hun ser ikke ser på nabolandet som en venn lengere. Hun understreker likevel at hun ikke har noe mot russere generelt.

– Jeg har alltid sett på russere som hyggelige folk. Flesteparten av de jeg har møtt har jeg fått et godt inntrykk av.

Barn og unge hetses

Safrin mener sanksjoner mot Russland kun er ødeleggende og tror flere russere vil ta Putin sin side om dette fortsetter. Selv har han ikke opplevd noen negative konsekvenser, men han tror russere i Norge har blitt mer bevisst på hvor de kommer fra.

– Man blir ekstra forsiktig med å snakke russisk høyt blant folk. Jeg ikke har fått noen negative kommentarer selv, men ser at barn og unge har det, forteller han.

Redd Barna har fått melding om at barn og unge med russisk opprinnelse har opplevd hets de siste dagene, skriver Dagsavisen.

Alena forteller at hun heller ikke har opplevd noen negative reaksjoner, men synes det er rart å høre alt som blir sagt om hjemlandet Russland.

– Mitt eneste øsnsSke er at krigen skal ta slutt. Samtidig er det rart å høre alle være positive til sanskjoner mot Russland. Jeg skjønner at dere ønsker det, men bør jeg også det?

Safin avslutter med en tydelig melding.

– Dette er en krig startet av Putin, ikke russere generelt. Russere flest ønsker jo ikke krig.

Powered by Labrador CMS