BYGD I VEKST:

Volda puster Ørsta i nakken - andre kommuner er i knestående

I januar 2022 var det bare 24 flere innbyggere i Ørsta enn i Volda.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Ordfører Sølvi Dimmen jubler over at Volda er kommunen på Søre Sunnmøre som har størst befolkningsvekst. Hun mener at Volda sin natur med flotte fjorder og fjell er noe av det som trekker folk til bygda. Ordføreren nevner også Volda-kortet, som et våpen i kampen om innbyggertall. Volda-kortet tilbyr 5000 kroner til studenter som endrer adresse til Volda.

- I tillegg gjør vi mye for å tilrettelegge og gjøre Volda et attraktivt sted å flytte til, gjennom arbeidsmuligheter og fritidstilbud, sier Dimmen.

Jobber for flere innbygere

1. januar 2022 hadde Volda 10.809 inbyggere, mens Ørsta hadde 10.833. Det skiller altså bare 24 personer mellom nabobygdene.

- Det hadde vært kjempekjekt å ta igjen Ørsta i innbyggertall, synes Dimmen

Vanylven kommune opplever det motsatte av Volda, og har hatt en synkende kurve i populasjon helt siden 2005. Da hadde kommunen litt over 3500 innbyggere - i siste kvartal i 2021 var tallet nede i litt over 3000.

- Vi jobber selvfølgelig for å få flere innbyggere, og vi har mange tilbud for å oppnå dette, sier ordfører i Vanylven, Lena Landsverk Sande.

Vanylvens mange tilbud for nye borgere

STADIG FÆRRE: I kommunen til ordfører Lena Landsverk Sande blir det stadig færre innbyggere.

Blant tilbudene er blant annet refusjon av studielån, hvor man kan motta 28.000 kr nedbetaling på studielånet sine om man bosetter seg i kommunen. I tillegg til dette kan husbyggere under 40 år motta 100.000 kr i rent tilskudd for å bygge i Vanylven. Vanylven er også en av kommunene med lavest arbeidsgiveravgift på 6,4 prosent - i motsetning til 14,1 prosent som er landsgjennomsnittet.

– En av tingene fylkeskommunen kunne hjulpet med er å ikke legge ned den videregående skolen, avslutter Sande.

10.desember 2019 ble det bestemt at det videregående skoletilbudet i Vanylven blir lagt ned. Sande sier at det er åpenbart at det er et problem for populasjonsveksten når skolen blir lagt ned. Ungdom i Vanylven må da dra til andre kommuner, og da er det stor sjanse for at de ikke kommer tilbake til hjemkommunen.

Powered by Labrador CMS