Jan Åge Fjørtoft

Krever endring: – Fikk sjokk

Jan Åge Fjørtoft (54) gjør «comeback» med gratis fotballskole i Gursken. Sunnmøringen håper tiltaket kan bidra til å gjøre idretten billigere.

Publisert Sist oppdatert

– Det koster for mye. Jeg fikk jo sjokk selv når jeg sjekket hva fotballsko kostet etter at jeg sluttet å spille fotball.

Ordene tilhører tidligere englands- og tysklandsproff Jan Åge Fjørtoft. Til helgen arrangerer han gratis fotballskole, for barn fra seks til tolv år. At fotball skal være for alle er viktig for NENT-reporteren.

– Vi har en jobb å gjøre med å få ned kostnadene. I vårt distrikt er det ikke så verst, men det er helt forferdelig hvis barn som har lyst til å drive med idrett ikke får lov fordi økonomien ikke strekker til, sier Fjørtoft og fortsetter:

– Det er naivt å tro at det er en «quickfix». Vi må gjøre alt vi kan for at ingen skal falle ut.

«HEIM IGJEN»: Jan Åge Fjørtoft tar opp tradisjonen med fotballskole i Gursken. Her fra 1994 med landslagskollega Tore Pedersen.

Tar opp tråden

Fjørtofts fotballskole ble første gang arrangert tilbake i 1990, hvor ideen var å ta med landslagskollegaer tilbake til hjemstedet Gursken.

Den tidligere landslagsspilleren satt prosjektet på is etter endt spillerkarriere i 2003, men tar nå opp igjen festdagen på ærverdige «River Plate». Målet er å inspirere unge sunnmørske talenter til å bli bedre.

SAMBA-VIBBER: Det fiffige stadionnavnet «River Plate» kommer av at banen i Gursken ble åpnet i 1978, samme året som VM i Argentina. Finalen ble spilt på «River Plate Stadium».

– Jeg ønsker å skape aktivitet hjemme i Gursken, hvor jeg liker å være. Vårt distrikt har skapt veldig mange gode fotballspillere, og det er artig at det nå kommer flere profiler som tidligere har vært med på skolen med sine barn, sier «Fjøra».

Jan Åge Fjørtoft

Født: 10. januar 1967 (alder 54 år), Gurskøya.

Tidligere klubber: Gursken, Hødd, HamKam, Lillestrøm, Rapid Wien, Swindon, Middlesbrough, Sheffield United, Barnsley, Eintracht Frankfurt, Stabæk.

Aktuell: Arrangerer gratis fotballskole i Gursken lørdag 9. oktober.

Frykter krampe

Dagen avsluttes med showkamp med Hødd sitt norgesmesterlag fra 2012, mot Team Gursken, hvor arrangøren selv skal børste støv av gamle kunster.

– Det gjenstår å se om jeg i det hele tatt klarer å løpe, ler Fjørtoft.

Powered by Labrador CMS