');

MESTERSKAP I ØLBRYGGING:

FAR & SØNN: Saur's Bryggeri stilte med to typer øl. Deres mørke og sterke belgiske ale 'Fanden i ølkjellaren' fikk tredjeplass av juryen.
FAR & SØNN: Saur's Bryggeri stilte med to typer øl. Deres mørke og sterke belgiske ale "Fanden i ølkjellaren" fikk tredjeplass av juryen.

Bryggarmeisterskap 2023 – Årets happening

Lørdag kunne Ørsta & Volda Bryggarlaug på ny invitere til ølbryggermesterskap i Ørsta Kulturhus. Besøkende hadde hele 48 øl fra 24 ulike bryggere å smake på.

Publisert Sist oppdatert
IKKE SÅ LETT: besøkende fikk utlevert brosjyrer hvor de kunne rangere og stemme frem sin favoritt.
IKKE SÅ LETT: besøkende fikk utlevert brosjyrer hvor de kunne rangere og stemme frem sin favoritt.

ØRSTA: For sjette gang ble det arrangert bryggermesterskap i regi av Ørsta & Volda Bryggarlaug. I en full festsal på kulturhuset hadde bryggere og besøkende i fra distriktet samlet seg for å sette pris på kvalitetsøl.

– Dette er noe som kunne hendt enda oftere, sier Veronika Jensen.

Sammen med venninna Silje Liaseth Vinjevoll hadde de funnet seg et bord hvor de og andre besøkende kunne drøfte og stemme seg frem til sin favorittøl.

– Folk sitter og diskuterer veldig seg imellom. Vi for vår del er nettopp startet så vi har enda en del å smake på, forteller Vinjevoll som i likhet med Jensen var der for første gang.

I tillegg til et bredt utvalg øl og diverse snacks fra bodene fikk gjestene også servert varmmat i form av en pulled pork burger.

Mopedbart

VINNER x2: Eilev Mo (t.v) og Frank Robert Vatne vant i kategoriene 'beste stand' og 'publikumspris'.
VINNER x2: Eilev Mo (t.v) og Frank Robert Vatne vant i kategoriene "beste stand" og "publikumspris".

Frank Robert Vatne og makker Eilev Mo fra bryggeriet Frank’s stakk av med to gjeve priser: publikumsfavoritten og beste stand. Endelig tok de steget opp fra andreplassen de har havnet på de to siste årene.

– Det smakte ekstra godt med seier, smiler Vatne.

JURYPRISEN: Vegard Dimmen (midten) med bryggeri id.NB fikk juryprisen for beste øl for deres belgisk blonde 'Blond on Blond'.
JURYPRISEN: Vegard Dimmen (midten) med bryggeri id.NB fikk juryprisen for beste øl for deres belgisk blonde "Blond on Blond".

Han er veldig glad for å kunne være på stand i Ørsta Kulturhus igjen.

– Det er årets happening for oss som liker å brygge, sier han.

Det var Frank's lettdrikkelige blonde ale «Mopedbart» som vant publikumsprisen.

– Det er et øl som man kan ta et glass av mens man slår plenen eller sitter på verandaen. Vi lagde en øl som man kan ta flere glass av og kose seg med smaken fremfor en mer alkoholsterk øl, forteller makker Mo.

Navnet «mopedbart» var et navn som plutselig dukket opp for Vatne. Fra tidligere av har bryggerne laget øl med gøyale navn som «hockey» og «plenklipper».

Vatne og Mo ble også vinnere i kategorien «beste stand». På boden deres ble man møtt av gjennomførte antrekk, spekemat og stemningsfull belysning som raskt ga følelsen av å være på en ekte bar. For dem var det viktig å tenke originalt.

– Vi stiller ikke med samme stand hvert år, vi lager noe nytt hver gang. Vi har mange ideer for flere år frem i tid, men det er ikke så lett å velge hvilken man skal gå for, sier Vatne.

STINN BRAKKE: Det har pleid å bli fort utsolgt til bryggermesterskapet. I år var intet unntak.
STINN BRAKKE: Det har pleid å bli fort utsolgt til bryggermesterskapet. I år var intet unntak.


Mange bryggere fra distriktet

KOMITEEN: Arrangørene Dag Rune Kalvatn, Eirik Hoem og Preben Trellevik presenteres på scenen av kveldens konfransier Ola Sindre Kriken.
KOMITEEN: Arrangørene Dag Rune Kalvatn, Eirik Hoem og Preben Trellevik presenteres på scenen av kveldens konfransier Ola Sindre Kriken.

Blant mesterskapets 24 stands var over 20 fra nærområdet.

– Det er tradisjon for det her i regionen, mange har nok fått sett på prosessen i løpet av oppveksten. Hjemmebrygg blir også stadig mer populært, så det er vel en slags naturlig utvikling, sier arrangør Eirik Hoem.

Mesterskapet bød på en stor variasjon av ølsorter, fra tradisjonell sunnmørsk kornøl til sprettende fruktøl og kraftige imperial stouts.

– Det er et høyt nivå på bryggene her. Det er vanvittig mye bra øl her, nesten europeisk høyde på mangfoldet og kvaliteten, sier Eilev Mo fra Frank's.

Eirik Hoem tilføyer at det er lett å begynne å brygge selv.

– Det er bare å hive seg uti det og holde det enkelt. Man trenger ikke mer enn en stor kjele og tålmodighet, sier en fornøyd arrangør som allerede gleder seg til neste år.