En slapp selleri kan fortsatt brukes til mye.
En slapp selleri kan fortsatt brukes til mye.

- Det er anbefalt å få i seg fem om dagen

Nærnetts tips til hvordan studenter og andre kan få en mer grønnsaksfull hverdag.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: - Vi byttet ut grønnsakskuffen med øl, fniste to studenter da de hørte spørsmålet: "Hvor ofte spiser dere grønnsaker?" Videre sier de at de kanskje spiser grønnsaker en gang i uken.

Det kan være vanskelig å få i seg nok grønnsaker i en hektisk hverdag, så her kommer Nærnetts tips og ernæringsråd til hvordan du lettere kan få en sunn hverdag.

Fem om dagen

- Det er anbefalt å få i seg fem om dagen, sier ernæringsveileder og kostholdsterapeut Ingeborg Tusvik Nupen. Nupen sier videre at fem om dagen kan fint oppsummeres som fem store håndfuller med to porsjoner frukt og tre med grønnsaker.

- Det er viktig å få i seg nok grønnsaker, bær og frukt, fordi de inneholder viktige vitaminer og kostfibre som er viktige for mage- og tarmhelse, og mennesket generelt, sier Nupen.

Det kan være vanskelig ikke å få i seg nok grønnsaker, spesielt hvis du ikke vet hvor du skal starte. Det er heller ikke alle som liker så godt smaken av mange grønnsaker. Under finner du en oppskrift på en billig saus/suppe, så du kan bruke opp restegrønnsakene du har liggende i kjøleskapet, til en billig middag som kan vare lenge.

Nærnetts reste-grønnsakssaus

Under finner du Nærnetts reste-grønnsakssaus. Den er en fin måte å få i seg mye grønnsaker på, selv de grønnsakene du egentlig ikke liker. En oppskrift som dette kan virke vanskelig fordi den har mange ingredienser, men den er bare så vanskelig som du selv ønsker å gjøre det. For du kan egentlig bruke så mye eller lite grønnsaker du vil, det kommer an på hva du allerede har i kjøleskapet.

Skjær opp grønnsakene i passe store biter.
Skjær opp grønnsakene i passe store biter.

Det anbefales i hvert fall å bruke tomat og løk. Disse grønnsakene har sterke smaker, som fint dekker til smaken fra grønnsaker som squash eller brokkoli.

Vi anbefaler å lage en litt stor porsjon, og fryse ned det du ikke bruker. Grønnsaker er billigere, og det lønner seg å heller lage litt ekstra, og ha saus liggende. Den kan også fungere som både suppe og saus til diverse ting. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Oppskrift:

Ta de grønnsakene du har i kjøleskapet, men her er de vi brukte

- 1 paprika

- 2-3 tomater

- 1 hel hvitløk

- 1 løk

- 1/2 squash

- 1 gulrot

- 1 chili

- 1 brokkoli stilk

- 100 g. cashewnøtter

- salt

- pepper

- 1 ss honning (eller sukker)

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 200 grader.

Husk å skjære vekk de dårlige delene på grønnsakene.
Husk å skjære vekk de dårlige delene på grønnsakene.

Start med å vaske, skrelle og skjære alle grønnsakene (utenom hvitløken) i mindre biter. Legg folie på et stekebrett (eller bruk en ildfast form, hvis det er det du har) og ha grønnsakene i. Dryss over med olivenolje og salt og pepper. Pass på at alt i formen er greit dekket med olje.

Kutt toppen av hvitløken og pakk den inn i folie. Dryss på olivenolje før du lukker den og setter den på brettet blant de andre grønnsakene (eller ved siden av om du velger å bruke form).

Sett brettet midt i ovnen og la det steke mellom 40 - 60 min. I mellomtiden tar du cashewnøttene i et glass og fyller opp med vann så det dekker over med noen cm over nøttene.

Når grønnsakene er ferdige og tatt ut av ovnen, finner du fram blenderen (eller stavmikseren) og legger grønnsakene i blenderen. Pakk hvitløken ut av folien og skvis ut feddene ned i blenderen, uten å få med skallet (hvis hvitløken fortsatt er varm, kan du bruke en pølseklype til å hjelpe deg med å skvise den).

Sett brettet midt i ovnen og la det steke.
Sett brettet midt i ovnen og la det steke.

Ha i nøttene med vannet, honningen, og valgfritt krydder. Her er det bare å smake seg frem. Selv liker vi å bruke tørket basilikum og provencalkrydder. Sett på blenderen og la det blendes en stund. Om blenderen sliter, kan du ha oppi litt mer vann eller matfløte.

Skru gjerne blenderen av underveis, og smak til på sausen. Trenger den mer salt eller pepper kanskje? Eller litt mer honning? Husk at du kan alltid legge til mer, men det er vanskelig å trekke fra.

Til slutt kan du enten varme sausen i en kjele (om den har rukket å bli kald), eller legge det i en boks og fryse ned.

Bon apple tits.

Du kan høre mer om saken under:

Powered by Labrador CMS