MED HJARTE FOR VOLDA - VOLDAKORTET: Voldakortet har vært i en prøveperiode siden 2020. Nå kommer det fram ny informasjon om bruken av kortet.

— Dette her skulle ikke skje

Studenter har i flere år brukt Voldakortet på alkohol, noe som går imot retningslinjene for kortet. Ordfører Sølvi Dimmen er sjokkert over avsløringen.

Publisert Sist oppdatert

"Meld flytting til Volda og få Voldakortet til en verdi av 5000 kroner."

Slik promoterer Volda kommune Voldakortet på sine nettsider.

De siste tre årene har de studentene som har meldt flytting til Volda fått muligheten til å søke om Voldakortet. Mange av disse studentene har valgt å bruke dette kortet på alkohol.

— Det er ikke lov til å bruke kortet på alkohol! Dette er ikke greit, sier en sjokkert ordfører Sølvi Dimmen i Volda kommune.

Strenge retningslinjer

For å få Voldakortet av kommunen må du være student og ha meldt flytting til Volda. Kortet har en verdi på 5000 kroner. Dersom du ikke er student, får du også kjøpt Voldakortet hos Sport1 på Spinneriet og Intersport Volda ved Voldaportalen.

— Voldakortet fungerer som et slags gavekort som kan brukes på ulike butikker i Volda, forklarer ordfører Dimmen. Man får også tatt kortet i bruk hos lokale utesteder og spisesteder.

En viktig regel for bruk av Voldakortet er at det ikke skal brukes for å kjøpe alkoholholdig drikke. Dette står på kommunen sin nettside. Likevel er det mange som bryter denne regelen.

Flere studenter forteller at de har brukt Voldakortet for å få tak i alkohol på Coop Extra Rotset, i tillegg til en rekke andre steder som tilbyr Voldakortet. Nærnett bestemte seg for å prøve dette selv, for å se om informasjonen stemte.

På butikken fikk vi tirsdag formiddag kjøpt tre alhoholholdige drikker, alle betalt med Voldakortet.

Deretter konfronterte vi ordføreren med drikken og kvitteringen fra handelen. Hør om denne konfrontasjonen i radioreportasjen nederst i saken.

Vi har vært i kontakt med Coop Extra Rotset, som ikke vil kommentere saken.

KREVER HANDLING: Ordfører Sølvi Dimmen vil at saken om Voldakortet skal følges opp så fort som mulig.

Sjokkert ordfører: — Systemsvikt

— Studentene velger å bruke Voldakortet på alkoholen. Dette er ikke i forhold til retningslinjene våre, så det er en indikasjon på at vi må stramme opp, sier ordføreren bestemt.

Sølvi Dimmen belyser at butikkene har et stort ansvar med å følge opp retningslinjene til Voldakortet. Hun forklarer at de ansatte i kommunen kan se hvor Voldakortet blir brukt, men at de ikke har blitt gjort oppmerksom på at studenter bruker kortet på alkohol - før nå.

Hun kaller hendelsen en "systemsvikt". Videre bekrefter hun til Nærnett at hun vil ta hendelsen med til evalueringen av Voldakortet, som skal ta sted i år.

Er dette en sak dere i kommunen vil prioritere å jobbe med?

— Helt klart. Vi har tidligere satt regler for at dette her ikke skulle skje, så det at vi nå må følge opp denne saken, det er helt klart. Vi skal ta denne saken med en gang.

Dimmen informerer om at det i forrige uke var 220 studenter som hadde meldt flytting og fått innvilget Voldakortet bare i løpet av dette studieåret.

Mener Volda næringsforum må ta ansvar

Nina Kvalen var med da informasjonen ble avslørt til ordfører Dimmen. Kvalen jobber som spesialrådgiver i kommunen, og var med på oppstarten av Voldakortet.

Hun er enig med ordføreren i at dette er en sak som må følges tettere opp, men peker på at Volda næringsforum må ta ansvar i denne oppfølgingen.

— Det er Volda næringsforum som inngår avtaler med nye virksomheter og klarerer hva slags regler som skal gjelde når det kommer til alkohol, sier Kvalen.

— Vi er nødt til å følge opp den informasjonen dere gir oss nå med Volda næringsforum. Deretter må vi drøfte videre hvordan vi skal forholde oss til de stedene som da selger alkohol til studenter og andre med Voldakortet.

Hun forteller at ved oppstart av Voldakortet, ble det gjort klart at alkoholregelen var viktig for kommunen. Volda kommune skal, ifølge henne, fått en lovnad på at det ikke skulle bli mulig å kjøpe alkohol gjennom Voldakortet. Dermed bryter dagens ordning med regelverket kommunen satt seg i 2020.

MENER FLERE MÅ TA ANSVAR: Nina Kvalen forteller om et klart regelbrudd fra butikkenes side.

Foregått i flere år - ingen har reagert

Kortet ble lansert i 2020. Det ble da satt av 2,5 millioner kroner til kortet. Dersom studenter har brukt pengene fra Voldakortet på alkohol i tre år, kan det ha vært med på øke alkoholkonsumet i kommunen.

Det er Volda næringsforum som eier Voldakortet, og kommunen som deler det ut til studenter.

COOP EXTRA I VOLDA: Her har flere studenter fått tak i alkohol med Voldakortet.

Roar Vikene, næringssekretær for Volda næringsforum, forteller at det er flere steder som serverer alkohol for Voldakortet. I en mail sendt til Nærnett nevner Vikene Brør mat og bryggeri, Coop Extra Furene, Hi Sushi, Tredet, Rokken og Coop Mega.

— Alle har ved innføring av Voldakortet fått skriftlig informasjon og pålegg om at alkohol ikke kunne belastes med Voldakortet. Det har senere også blitt sendt påminnelser på dette, skriver Vikene.

— Unntaket her er Coop Mega som fikk støtte for Voldakortet for litt over en uke siden.

Villig til å kutte samarbeidspartnere

Videre forteller næringssekretæren at de vil følge opp saken og ta kontakt med brukersteder skriftlig og muntlig omgående.

— Om brukerstedene ikke kan garantere for at alkohol blir holdt utenfor betaling med Voldakortet, så må vi umiddelbart fjerne butikken eller restauranten som brukersted på alle varegrupper, sier Vikene.

Vikene sier at en slik løsning hadde blitt uheldig for både studentene, andre Voldakort-brukere og de butikkene eller restaurantene som aksepterer Voldakortet.

— Men det er Volda Næringsforum sitt virkemiddel for å garantere for dette - når vi nå har fått informasjon om at dagens praksis ikke er god nok.

Coop Mega - den nyeste samarbeidspartneren

Butikksjef av Coop Mega Volda, Frank Eikrem, forteller at de i februar startet med å akseptere Voldakortet i butikken etter flere forespørsler om kortet fra kunder.

— Vi vet ikke hva slags fordeler Voldakortet vil ha for oss. Vi håper på at vi skal få litt av de kronene som er i omløp på kortet, sier Eikrem.

Vil det bli mulig å få kjøpt alkohol med Voldakortet på Coop Mega?

— Vi ser ingen grunn til at det ikke skulle være mulig å gjøre det. Det er jo aldersgrensen som betyr noe - ikke betalingsmiddelet.

SPENT PÅ SAMARBEIDET: Frank Eikrem ser fram til at butikken skal få nytte seg av Voldakortet.

Rokken: Innrømmer å ha solgt alkohol for Voldakortet

ET AV MANGE STEDER: Rokken studenthus er ett av mange steder studenter forteller de har kjøpt alkohol hos for Voldakortet. FOTO: Arkiv
FORTELLER OM ALKOHOLSALG: Fredrik Salvesen kan fortelle om alkoholsalg gjennom Voldakortet.

Det er ikke kun på Coop Extra Rotset studenter forteller om å ha fått tak i alkohol med Voldakortet. Flere melder også om å ha kjøpt alkohol på studenthuset Rokken med hjelp av kortet.

— Vi har opplevd at det har blitt brukt til kjøp av alkohol, skriver Fredrik Salvesen, nestleder i styret ved studenthuset, i en tekstmelding til Nærnett.

— Vi prøver etter beste evne å informere om at gjestene ikke burde eller skal bruke Voldakortet for kjøp av alkohol. Men det kan være vanskelig til tider å se at det kortet blir dratt frem.

Salvesen forklarer at de kan si ifra til gjestene at man egentlig ikke skal bruke Voldakortet på alkohol, men at de ikke har noen krav på å gjøre dette.

Studentene føler på et drikkepress

Håkon Skancke er student ved Høgskulen i Volda. Han forteller at han har følt på et drikkepress som student, og synes det er leit at kommunen gir studentene et gavekort de kan bruke på alkohol.

Historiestudenten har tidligere studert i Oslo. Han merker en forskjell på drikkekulturen i Oslo og drikkekulturen i Volda. Han peker på at forskjellen kjennes ekstra godt siden Volda er et mindre sted.

— Drikkekulturen i Volda er litt ekstrem til tider. Jeg har vært på fester hvor folk ikke har forstått at man ikke har lyst til å drikke, forteller Skancke.

— Jeg visste ikke at studentene her brukte Voldakortet på alkohol før i dag.

Skancke syns kommunen burde gjøre tiltak for å stanse ordningen hvor studenter får alkohol med Voldakortet.

Ordfører Sølvi Dimmen uttaler at hun ikke har lyst til at Voldakortet skal bidra til å forverre drikkepresset og drikkekulturen i Volda.

BEKYMRET FOR DRIKKEKULTUREN: Håkon Skancke forteller om et drikkepress han selv har følt på i Volda.

Hør hvordan det gikk da vi kjøpte alkohol med Voldakortet

Powered by Labrador CMS