Irritert: Jostein Sætre (83) er ikke veldig imponert over folks parkeringsrutiner i området.

Dette irriterer mest i trafikken: − Folk tar ikke så mye hensyn til andre

Det er spesielt èn ting norske trafikanter irriterer seg over. Kan du gjette hva?

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA:

En ny undersøkelse gjort av Norstat for Frende Forsikring, viser at 9/10 nordmenn irriterer seg over andres atferd i trafikken, og det er andre folks blinklysbruk folk mener er for dårlig.

Hele 32 prosent av befolkningen mener folk bruker blinklyset feil og hisser seg opp av dette, ifølge undersøkelsen.

Jostein Sætre (83) er èn av de som ergrer seg over dårlig blinklysbruk, men er klar på at folk må ta mer hensyn også på et annet punkt.

− Folk er gode på mye i området her, men om jeg skal pirke på noe så er det parkeringen. Jeg parkerte her om dagen i Ørsta sentrum med god avstand til sidemannen. Men da jeg kom tilbake for å kjøre ut bilen var det en bil helt klemt inntil min, sier han.

Den korte avstanden til sidemannen gjorde det ikke enkelt.

- Passasjeren min kom nesten ikke til. Det er ikke bra og folk tar ikke så mye hensyn.

En annen billist, Monica Andersen (35), er heller ikke særlig fornøyd med folks parkeringsrutiner.

Monica Andersen (35) mener også folks parkeringsrutiner bør bli bedre.

− Det som irriterer meg mest er når folk dobbeltparkerer. Det gjør det vanskelig for andre å komme til, understrekes det.

- Bruk gjerne systemene

Fungerende kontorsjef i Statens vegvesen, Tonje Hjemli Holen, mener det er viktig at folk parkerer så godt som mulig og kommer med tips på hva som kan være lurt å huske på.

− Nyere biler har i dag en rekke førerstøttesystemer som er til for å hjelpe deg å parkere best mulig. Bruk gjerne de systemene som er der for å hjelpe deg. Rygg inn hvis du kan, på den måten kan du enkelt se plasseringen din i speilene, sier hun.

Hun poengterer også det er viktig å bruke speilene, slik at en lettere kan se at bilen er innenfor parkeringslinjene.

Helt fullt: Parkeringsplassen utenfor Høgskulen i Volda.

Godt nok blinklysbruk?

Monica Andersen deler synspunktet til Sætre på parkeringsproblemet, men er ikke helt enig med han i at folk er dårlig på å blinke.

- Det er ikke veldig mye å utsette på trafikkbildet her annet enn parkeringen. Blinklysbruken har jeg heller ingenting å utsette på. Der synes jeg folk er flinke.

Skaper frustrasjon

Selv om Andersen mener folk i området er flinke på blinklys, hisser likevel èn av tre nordmenn seg opp av feil bruk av funksjonen.

Irritasjon i trafikken kan være veldig skummelt og skape farlige situasjoner, ifølge fagsjef på motor hos Frende Forsikring, Robert Ytre-Hauge.

− Vi vet at irritasjon gjør at vi blir mindre oppmerksomme og tar flere sjanser. Når vi er irriterte er det også lettere for å tråkke litt ekstra på gassen eller glemme viktige ting, som for eksempel vikeplikten. Å glemme seg en gang kan bli svært farlig for deg selv og andre, sier han.

I rundkjøringer er bruk av blinklys viktig, slik denne campingbilen har forstått. Her fra rundkjøringen ved Kiwi Volda.

Selv om 32 prosent forteller at de hisser seg opp av feil blinklysbruk i undersøkelsen, mener kun to prosent at de selv er dårlige på det.

- Når det likevel irriterer så mange er det mye som tyder på at de fleste vet når de skal blinke, men rett og slett ikke gidder. Det er så absolutt irriterende, men det er også farlig, konstanterer fagsjefen.

Viktig med riktig bruk

Tonje Hjemli Holen mener godt blinklysbruk er særs viktig av ulike grunner.

- Det er viktig for å oppnå et godt samspill med medtrafikanter. Riktig bruk kan føre til bedre flyt i trafikken og føre til mindre frustrasjon, sier hun.

I undersøkelsen var nummer to på listen at folk irriterer seg over at folk fikler med andre ting mens de kjører. Det kan ifølge Holen være svært farlig.

- Det er helt klart lett å bli distrahert med dagens teknologi. Vi er vant til å alltid være tilgjengelig, og dette kan bli en utfordring når vi ferdes i trafikken. Uoppmerksomhet utgjør en stor risiko i trafikken. I så mye som 1 av 3 dødsulykker har uoppmerksomhet vært en medvirkende faktor, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS