NUMMER EN: Ørjan Nyland har fått lite spilletid for klubblagene sine, men er førstevalget til Ståle Solbakken på landslaget.

Drar til Spania: – Tror på mer spilletid

Ørjan Håskjold Nyland har tatt NM-gull med Hødd, og spilt cupfinale på Wembley. Nå tar han med seg familien til sørvest-Spania for å forsøke å spille seg til fast plass mellom stengene for de regjerende Europa League-mesterne.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har aldri følt meg bedre, sier landslagskeeperen og forteller at han er klar for å brette opp ermene og kjempe til seg rollen som førstekeeper for den spanske storklubben Sevilla. 

Ørjan signerte for La Liga-klubben i sommer etter kontrakten hans gikk ut i den østtyske klubben RB Leipzig, hvor han kun spilte tre kamper iløpet av sesongen. 

Ekspert på spansk fotball, Petter Veland, tror det blir muligheter for mer spilletid i Sevilla. Han forteller at Nyland kommer som et klart andrevalg, men at klubben ofte rullerer på keeperplassen mellom de ulike turneringene de skal delta i, samtidig som førstekeeper Dmitrovic har hatt en dårlig start på sesongen. 

GLEDER SEG: Petter Veland ser fram til å få enda en nordmann til La Liga

– Nyland er nærmere keeperplassen nå, enn da han kom, sier fotballeksperten. 

Men det er lenge siden Nyland har spilt jevnt og trutt. 

Også før han tok turen til Bundesliga, slet han med manglende spilletid. Fra februar 2021 til juli 2022, tilbrakte han tiden sin i Norwich, Bournemouth og Reading. Han fikk til sammen 13 A-lagskamper i løpet av den perioden. 

SOM FAR, SÅ SØNN: Ørjans far, Jostein Nyland, håper sønnens valg om å bli keeper var inspirert av hans egen tid som sisteskanse.

Ikke siden tiden i Aston Villa har han hatt fast plass i startelleveren for klubblaget sitt. 

 Cupfinale på Wembley

På tribunen på Volda stadion, der Ørjan startet sin fotballkarriere, forteller hans far, Jostein Nyland, om et av sine stolteste øyeblikk. 

I semifinalen i ligacupen i 2020, storspilte Ørjan, da Aston Villa avanserte til finalen i ligacupen, hvor de skulle møte Manchester City på Wembley. 

– Å gå opp til Wembley er stort. Å se sønnen din bidra utpå banen er noe av det største du kan være med på, sier Jostein stolt. 

Dessverre for familien Nyland ble det tap. 

 Merittert

Men Ørjan har også gått triumferende ut av cupfinaler. 

Da Hødd overrasket hele fotballnorge, og slo Tromsø på straffekonkurranse i cupfinalen på Ullevaal Stadion, ble Nyland kåret til banens beste. 

Det ble Nylands første, av hittil totalt fire trofeer. De tre neste tok han med Molde FK, før han startet på sitt utenlandseventyr i 2015. 

Hans kone, Tine Nyland, ble ikke overrasket over at det kom tilbud fra utlandet på bordet. 

EVENTYRLYSTEN: Tine Nyland nyter å oppleve ulike kulturer i fotballeuropa.

– Jeg har helt siden han spilte i Hødd tenkt at vi kommer til å få oppleve utlandet, forteller hun hjemme i leiligheten deres i Volda. 

Utenlandsproff 

Første steget ut i Europa gikk til den sørtyske klubben Ingolstadt. 

Det tok tid før Nyland klarte å spille seg til fast plass, men hele familien fant seg likevel godt til rette i klubben. 

– Det var en stor opplevelse å komme til Tyskland. Det var et fantastisk lag og støtteapparat, hvor alle snakket med alle, og man slo av lange prater med for eksempel dørvakten, forteller Tine.

– Vi visste det ikke da, men det var ganske unikt, sier hun videre.

Kulturforskjeller

I sin tredje sesong i klubben fikk Nyland 30 kamper fra start. Hans prestasjoner ble lagt merke til i England, og Aston Villa la tre millioner euro på bordet for å sikre seg nordmannens tjenester. 

Å tilpasse seg den engelske kulturen ble ikke like lett.

Den var, ifølge Tine, mye preget av et tydelig hierarki og mangel på samhold.

Hun forteller at det var en politikk innad i klubben de ikke klarte å forstå.

– Vi var naive og tenkte at den som er best på trening over tid får spille, men sånn var det ikke, sier hun.

KAMPAVGJØRENDE: Her redder Ørjan Nyland Kvaratskhelias forsøk på overtid, og holder drømmen om EM i live.

Ørjan fikk 23 kamper i sin første sesong i England, men deretter gikk det betraktelig nedover. 

Som en nomade reiste han videre, fra klubb til klubb, uten å etablere seg som førstekeeper. Nå øyner han håp om at hans nyeste sceneskifte skal få fart på karrieren.

 Ingen alder

Noen dager etter å ha meldt overgang til en av verdens beste ligaer, fylte Ørjan 33 år. Alderen er ikke noe problem, mener han selv. 

– Edwin van der Sar var 35 år da han signerte for Manchester United, og Gianluigi Buffon la opp da han var 45, poengterer han. 

Uavhengig av antall minutter landslagskeeperen får mellom stengene, tror Veland at nordmannen kommer til å trives i Spania. 

– Sevilla-regionen er full av lidenskap og kjærlighet, og folket der setter familie høyt. Jeg tror Ørjan og familien kommer til å bli tatt godt imot, avslutter fotballeksperten.

  

Powered by Labrador CMS