TUNGA RETT I MUNNEN: Stian Heistad Henningsen (37) har snart jobbet som politi i 11 år.

Dronebil til Søre Sunnmøre

I fjor fant politietes droner 50 savnede personer og reddet liv. Nå har politiet i Møre og Romsdal fått sin egen dronebil.

Publisert
GOD PLASS: — Dronen har sin egen lille hangar i bilen, sier Henningsen.

ÅLESUND: — Før vi fikk dronebil måtte vi dra dronen ut av en koffert og montere den opp. Nå ligger den ferdig montert og vi har en bil med mange skjermer, forteller dronepilot Stian Heistad Henningsen.

Det er ingen tvil om at den nye forsterkningen er allsidig og vil bidra godt.

— Dronen vil bli mest brukt til søk og redningsaksjoner, men vi bruker den også på større arrangementer. Det er fint å ha øyne høyt oppe også, sier Henningsen. 

I fjor var dronen med på å finne to personer. Ett av funnene var med på å redde livet til personen. I år har de så langt funnet en person der dronen var helt avgjørende for at personen overlevde.

KONTROLL: Henningsen har full oversikt over det han trenger med disse skjermene.

Satsning 

I år har alle fylker i Norge fått sin egen dronebil. Den er installert med mange skjermer og annen teknologi. Under hovedbordet ligger selve dronen ferdigmontert.

— Med alt utstyret koster dronen rundt 300.000 kroner. Den har ulike kameraer til ulike lysforhold, og en lyskaster til 60.000 kroner, forteller dronepiloten. 

Det er nå fem dronepiloter i Møre og Romsdal politidistrikt, men i løpet av året blir det seks. Når de er på oppdrag er det alltid minst to personer i bilen. Da kan den ene kjøre bilen, mens den andre gjør en risikovurdering. Når dronen er flydd opp er det bare å lukke døra til bilen og styre alt inne fra. 

DRONEN: Tross masse vind og regn lå dronen solid i luften.

— Strengt regelverk 

Det er ikke "bare-bare" å fly opp en drone. Du må ha tillatelse og den "lille" flyveren er ikke nødvendigvis helt stille for støy. 

— Hva gjør dere med tanke på personvern og støy? 

— Det er et strengt regelverk. Vi har ikke fått noen klager enda, men vi tenker det er veldig viktig å være åpne og vise hva vi gjør - derfor stiller vi opp på intervju som det her. 

Powered by Labrador CMS