');
LIDENSKAP: Annalyn Mårstøl (45) trives godt med å drive multi-bedrift i Ørsta.
LIDENSKAP: Annalyn Mårstøl (45) trives godt med å drive multi-bedrift i Ørsta.

– Du har bare et liv

Med en evne til å sy, frisere og møbelsnekring er Annalyn Mårstøl (45) uten tvil et kreativ multitalent. Starten av bedriften var utfordrende for henne.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: I sentrum av Ørsta får vi øye på en liten butikk. Den sterke røde fargen på skiltene viser tydelig hva vi går inn til. Inne er det plassert flere symaskiner, en liten frisørsalong og flere møbler som Annalyn selv har laget.

Hver dag kommer kunder inn med et ønske om en ny frisyre, eller et plagg som må fikses. For Annalyn er slike oppdrag ikke noe nytt.

ØRSTA SENTRUM: Annalyns bedrift med fargesterke skilt.
ØRSTA SENTRUM: Annalyns bedrift med fargesterke skilt.

Startet tidlig

Allerede som 9-åring startet hun å klippe håret til fettere og kusiner i hjemlandet på Filippinene. Senere hørte naboene hennes også rykter om det spirende talentet. Dermed vokste etterspørselen av den aspirerende frisøren.

– Onklene mine lurte på hvorfor jeg klippet håret deres kort, jeg bare “Det er fint, hvorfor ikke?”, sier Annalyn og flirer.

Interessen fortsatte i tenårene, og som 16-åring fikk hun sin første jobb som frisør i en salong. Etterhvert tok hun en utdanning i yrket. For henne var det viktig å ha en ordentlig frisør-sertifikasjon.

– Det er alltid bedre å ha et diplom i et yrke, sier hun.

Nye ferdigheter

Samtidig oppfordret bestemoren henne til å lære å sy, og da hun døde tok Annalyn over systuen hennes som 20-åring, og jobbet der i over 18 år.

Etter private konflikter måtte hun rømme fra eksmannen på Filippinene. Dermed forlot hun bedriften, og fortsatte karrieren som frisør i Saudi-Arabia i to år. Eksmannen var møbelsnekker, og slik blomstret hennes tredje interesse frem.

– Alt henger sammen, å designe. Jeg er veldig interessert i det, sier Annalyn.

I 2020 fikk hun oppholdstillatelse i Norge og flyttet hit permanent.

Flyttet til Ørsta

Hennes første steg i Norge var å jobbe i frisørsalong i Volda, men etter et år tok det slutt. Da hun fikk tilbud om et lokale i Ørsta hvor hun både kunne sy og frisere, valgte hun å flytte.

SAUDI-ARABIA: Annalyn har jobbet i flere ulike land.
SAUDI-ARABIA: Annalyn har jobbet i flere ulike land.

Annalyn forteller oss at det ikke er så stor forskjell på å ha butikk i Norge, sammenlignet med Saudi-Arabia og Filippinene.

– Målet mitt er å ha kunder, stedet har ikke så mye å si, sier hun.

Til tross for dette var det fortsatt vanskelig å starte opp butikk. Starten var preget av dårlig økonomi og få støttespillere.

– Jeg hadde ingen penger da jeg startet, og måtte ta opp lån og leie symaskiner, forteller hun

Krevende begynnelse

En turbulent reise kan man trygt beskrive hvordan karrieren hennes har vært. For Annalyn har det fremdeles aldri vært snakk om å legge vekk fascinasjonen for design.

– Det gir meg mye glede. Dette er min lidenskap, og en måte å rømme fra problemer.

Den kreative designeren har alltid hatt troen på sine egne ferdigheter. Ingenting var en stopper for henne.

– Jeg liker ikke å la andre kontrollere livet mitt, jeg vil leve etter mine egne valg, fortsetter hun.

Vil du anbefale andre å starte opp en bedrift?

– Hvorfor ikke? Du har bare et liv. Selv om det er vanskelig i starten, må man bare satse på det som gjør deg glad, oppfordrer hun.

Og det ser ut som at hennes sterke stå-på vilje har lønnet seg. Ifølge Annalyn ser fremtiden lys ut. Alt av lån er endelig nedbetalt og hun har fått nok midler til å flytte inn i et nytt og større lokale. Kundene strømmer inn også fra steder lenger unna.

Nå er målet videre å kunne ansette medarbeidere, og satse enda større på systuen.

SPENT: Annalyn Mårstøl (45) er fornøyd og klar for å flytte inn i et nytt og større lokale i mai.
SPENT: Annalyn Mårstøl (45) er fornøyd og klar for å flytte inn i et nytt og større lokale i mai.