SMOLT: Denne smolten skal vokse seg til slakteferdig fisk i russiske oppdrettsanlegg i Barentshavet.

Eksporterer smolt til russisk selskap med nære bånd til Kreml

Norge eksporterer smolt for millioner til det russiske oppdrettsselskapet Inarctica. Inarctica er derimot ikke bare et vanlig russisk selskap. Selskapet har nære bånd til Kreml, og Putin selv.

Publisert Sist oppdatert

MOLTUSTRANDA: På Moltustranda i Herøy ligger oppdrettsanlegget til Villa Smolt. I fjor eksporterte selskapet nærmere 500 tonn smolt til Russland. Selskapet var tidligere eid av Russian Aquaculture som i desember 2022 skiftet navn til Inarctica.

En av eierne i Inarctica er Maxim Vorobyov. Han tilhører en av de mektigste familiene innen oppdrettsnæringen i Russland.

Familien Vorobyov er også en del av et politisk dynasti med tette bånd til Kreml.

Hans far, Yuri Vorobyov er en kjent politiker, og er medlem av føderasjonsrådet i Russland. Han har siden 1990-tallet hatt nære politiske og personlige relasjoner til forsvarsminister Sergei Shoigu og Vladimir Putin.

Broren til Maxim, Andrei Vorobyov har i mange år hatt fordel av familiens tilknytning til Kreml. Han har tidligere omtalt Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu som sin «politiske gudfar». Andrei har de siste tiårene steget i de politiske gradene. I 2013 utnevnte Putin han til guvernør i Moskva.

NEKTET ADGANG: Nærnett ble nektet adgang til innsiden av oppdrettsanlegget.

Både Yuri og Andrei er på EUs sanksjonsliste på grunn av den nære forbindelsen de har til det russiske regimets krigføring i Ukraina. Andrei skal også være involvert i bortføringen av ukrainske barn for adopsjon i Russland.

Dette skriver OpenSanctions, en internasjonal database av personer og selskaper av politisk, kriminell, eller økonomisk interesse.

Følger EUs sanksjonspolitikk

Siden Russlands invasjon i Ukraina har Norge fulgt EUs sanksjonspolitikk. FN har bestemt at matvarer ikke skal sanksjoneres. Matvarer som smolt er dermed fortsatt lovlig å eksportere til Russland.

En viktig del av EUs sanksjonspolitikk har derimot vært sanksjoner mot personer som Yuri og Andrei Vorobyov, som støtter det russiske regimets krigføring i Ukraina.

Maxim er foreløpig ikke på EUs sanksjonsliste, men på USAs sanksjonsliste grunnet hans familierelasjoner. Det er derfor fortsatt lovlig for Villa Smolt å drive virksomhet med både Maxim og Inarctica.

Likevel har flere stilt spørsmål om det er etisk forsvarlig å eksportere smolt til Russland og dette selskapet.

BioMar er et av selskapene som har stoppet å kjøpe råvarer av landet. Administrerende direktør, Håvard Jørgensen i BioMar mener at ved å handle med Russland er man med på å holde krigsmaskinen i gang.

Dette skriver NRK.

VERDIFULL: Smolten er en del av norsk oppdrettsnæring verdt milliarder av norske kroner.

Staten bestemmer

Fiskerinæringens interesseorganisasjon Sjømat Norge ønsker ikke å ta et standpunkt i denne konkrete saken.

- Jeg ser gode argumenter både for og imot. Hvert selskap må selv avgjøre hva de mener er riktig, sier Geir Ove Ystmark, direktør i Sjømat Norge.

Ystmark påpeker videre at selskapene uansett må følge regjeringens retningslinjer.

Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet har Russland importforbud mot fisk fra EU, med unntak av smolt og fôr til oppdrettsnæringen.

Dette er trolig for at landet skal bygge opp sin egen oppdrettsnæring.

Styreleder i Villa Smolt Arne Geirulv har tidligere sittet i styret til Inarctica. I januar kjøpte han Villa Smolt fra de russiske eierne.

- Årsaken til at selskapet byttet eierskap er innlysende, sier Geirulv.

Daglig leder i Villa Smolt, Magnus Lillestøl understreker at ikke alle russere er skyldige i den pågående krigen.

Så lenge de får eksporttillatelse av utenriksdepartementet, kommer de til å eksportere som vanlig. Dette bekrefter han.

- Så lenge eksporten av smolt til Russland er lovlig, vil samarbeidet fortsette, sier Lillestøl.

Synes du at det er etisk riktig å eksportere smolt til Inarctica, et selskap med nære relasjoner til Kreml?

- Ingen kommentar, svarer Geirulv.

Powered by Labrador CMS