RETTSSAL 1: Pausesnakk mellom aktor Sander Brink og forsvarer Thor Kleppen Sættem.

Eldre dame påkjørt av truck - aktor ber om fengsel

En 90 år gammel kvinne ble i april i fjor påkjørt av en gaffeltruck på parkeringsplassen på Furene i Volda. I rettssaken ba aktor om 30 dagers ubetinget fengsel for mannen som kjørte på kvinnen. 

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Det var i Møre og Romsdal Tingrett at rettssaken ble holdt tirsdag. Den tiltalte innledet med å erkjenne de faktiske forholdene, men erkjenner ikke straffeskyld.

Mannen fraktet varer med en gaffeltruck da han kjørte på kvinnen. Kvinnen i 80-årene hadde nylig parkert, og beveget seg i retning inngangen til butikken da hun ble påkjørt.

Til tross for dårlig sikt, hevdet den tiltalte at han hadde oversikt over hvor den fornærmede befant seg.

Etter å ha blitt ropt på vendte kvinnen om, og mannen mistet kvinnen fra synsfeltet.

— Jeg observerte henne da jeg satt i trucken og så henne gå mot inngangen. Dessverre var jeg ikke observant nok, og fikk ikke med meg at hun endret retning.

Mannen forklarer videre at han var overbevist om at kvinnen var kommet seg inn i butikken.

Den tiltalte var tydelig preget av hendelsen, og understreket at påkjørselen var et tragisk uhell.

NY TINGRETT: Rettssaken ble holdt i nye de nye lokalene til Møre og Romsdal Tingrett.

På spørsmål om mannen kunne ha forhindret utfallet, svarte den tiltalte at han burde ha rygget eller latt være å kjøre pallen på plass.

Omfattende skader

Sammenstøtet med gaffeltrucken førte til at den fornærmede ble liggende med beina under trucken. Dette medførte omfattende knusningsskader, og begge beina måtte amputeres.

Kvinnen bor i dag hjemme og forklarte i retten at hun klarer seg greit etter forholdene.

— Det har vært vanskelig, men med god hjelp og støtte fra de rundt har jeg kommet meg på beina igjen, forteller den fornærmede.

90-åringen ønsket ikke å fremme erstatningskrav mot den tiltalte. Bistandsadvokat Espen Rekkedal forklarer at de økonomiske ulempene av hendelsen allerede er gjort opp av forsikringsselskapet.

Strengere rutine

Etter ulykken har kjeden mannen jobbet for endret retningslinjene sine, både i Volda og nasjonalt. De har blant annet innført sikkerhetstiltak som handler om forbud mot truck-kjøring i kundeområder under åpningstiden.

Aktor i saken, Sander Brink, la frem forslaget om 30 dager ubetinget fengsel, samt tap av førerretten i to år. Dette på bakgrunn av brudd på straffeloven § 280 og vegtrafikkloven § 33.

Mannen erkjente ikke straffeskyld, og ba om frifinnelse.

Dommen kommer i løpet av kort tid.

Powered by Labrador CMS