SAMLET GJENG: Dette var deltakerne som dukket opp på trening tirsdag kveld. Øverst fra venstre: Bjørn-Erik Osmark, Sebastian Kråkenes, Kasper Bialach, Patricija Konovaluka, Lerita Elise Melhus. Nede fra venstre: Henrik Hjertenes, Benas Gedvilas, Thomasz Bialach, David Sivertsøl, Daniel Paulsen.

En idrett for alle

Det er ikke ofte at kvinner og menn trener sammen i kampsport. På Varg Academy er dette hverdagen. 

Publisert Sist oppdatert

ULSTEINVIK: – Det er ikke ofte du hører om noe sånt. Fighter Academy Oslo er ikke i nærheten. Mange har også egne treninger for kvinner. Det har ikke vi. Her samles alle.

Slik forklarer Patricija Konovaluka situasjonen på kampsportskolen Varg Academy. Klubben, som holder til i Ulsteinvik, har vært aktiv siden 2017. Å få inn utøvere fra begge kjønn har alltid stått høyt på prioriteringslisten.

Hva er Brazilian Jiu Jitsu?

- To utøvere som sparrer mot hverandre starter stående, men prøver deretter å få motstanderen raskest mulig ned i bakken. 

-  Dette gjøres ved felling eller kast. 

- Man kan for eksempel hoppe på motstanderen, slenge bena rundt vedkommenes midje og legge seg med ryggen mot bakken. 

Kilde: snl

Tirsdag kveld var det duket for ny trening i Ulsteinvik. Denne gangen med stilarten Brazilian Jiu Jitsu.

SETT UTENFRA: Slik så treningslokalet til Varg Academy i 2. etasjen ut tirsdag kveld.

– Dette er utrolig viktig for meg

Patricija Konovaluka er tidligere utøver i Varg Academy. I dag er hun trener for barnegruppen i klubben og styremedlem. Hun forteller at klubben alltid har hatt fokus på inkludering av kvinner.

– Da jeg startet her var det kanskje 18-19 deltakere her. Allerede da var over halvparten kvinner. Folk ser jo for seg noe når de hører ordet kampsport - Store og tunge mannfolk som svetter og slår hverandre. Men dette er for alle. Det setter vi høyt her i Varg, sier  Konovaluka.

TRENTE HVER DAG: Patricija Konovaluka forteller at hun på videregående trente kampsport hver dag.

Hun håper Vargs fokus på å få inn kvinner fortsetter i fremtiden også: 

– Jeg synes det er så utrolig viktig å få frem kvinner. Som styremedlem er dette noe jeg setter høyt. Jeg håper hele klubben kan fortsette å bidra til at kvinner føler seg hjemme her. 

Å finne noe som passer seg

Konovaluka er født i Latvia. Hun forteller at de alltid drev med musikk og spilte piano. Da hun kom til Norge, var det plutselig ikke den samme kulturen for noe av dette. Hun måtte finne seg noe nytt å drive med.

– Det var helt tilfeldig at jeg oppdaget Varg. Jeg har egentlig aldri likt idrett. Fotball var så kjedelig. Håndball var ikke noe for meg, og heller ikke turn. Derfor så jeg ingen grunn til ikke å prøve ut kampsport i Varg, sier hun stolt. 

Da hun dukket opp på den første treningen med Varg, var klubben plassert i et gammelt lager. Det fantes ingen skilt og det var lite utstyr. Derfor ble hun usikker på om dette var noe for henne. Da treningen var over, hadde hun bestemt seg. 

– Jeg ble helt forelsket. 

Åpent for alle

OPPVARMING: – Det er ekstremt viktig å varme opp på en god måte, sier Bjørn-Erik Osmark før sparring.

– Vi ønsker ikke bare å fokusere på kampsport- og slåssing-biten her i Varg Academy. For oss handler det like så mye om disiplin, opplæring og egentlig generell sunn fornuft. For oss har ikke kjønn noe som helst å si, forteller instruktør Bjørn-Erik Osmark. 

– Vi har kvinner i styret, kvinnelige instruktører og kvinnelige utøvere. Det er vi veldig stolte over, fortsetter han.

BARNEGRUPPEN STENGT FOR PÅMELDING: På grunn av så mange påmeldinger har klubben måttet stenge påmeldingene til barnegruppen, forteller Osmark.

Osmark er en av veteranene i klubben. 

– Målet vårt er å holde miljøet gående. Det er såpass eksotisk å ha et slikt tilbud tilgjengelig i Ulsteinvik. Da ønsker vi helst å bevare det, sier han. 

FOR ALLE: Thomasz Bialach strevde med å finne noen på sin egen størrelse før sparring.
SAMLING: Forsvarsteknikk læres bort av instruktør Osmark.
Kun 10 sekunder: Det tar bare 10 sekunder med dette grepet før man besvimer.
SPARRING: Rett før 30 minutter sparring er det alltid god stemning.
Powered by Labrador CMS