LOKALVALG:

Et nøkternt valg

Pensjonisten Oddvar Skoge fra Larsnes har en Tempo Corvette fra 1970-tallet, og mener at kommunen må bli flinkere til å vedlikeholde, istedenfor å bygge nytt.

Publisert

LARSNES: Utenfor Landsbyhuset Breidablik står Oddvar Skoges trofaste Tempo Corvette, og venter på at eieren avgir sin stemme i årets kommunevalg. Noen minutter senere kommer Skoge ut, som avventer hjemturen til regnværet gir seg. Han er født og oppvokst på Larsnes, er fagopplært mekaniker og har jobbet som bussjåfør og godsbilsjåfør. I 1976 kom han tilbake til bygda, og er nå bosatt på hjemgården. Han er opptatt av å bevare det kommunen allerede har bygd. 

(Saken fortsetter under bildet)

TROFAST: Mopeden har han hatt i mange år, og totalt har den kjørt en distanse som tilsvarer en halv runde rundt ekvator.

 Vedlikehold bør komme først

— Politikk er kompromiss. Når man slår sammen skoler, så splitter man det som allerede er etablert. Man snakker om hvordan man kan gjøre avstandene mellom bygder kortere, men jeg mener at vi må vare på det vi har, og bruke penger på vedlikehold, sier Skoge. 

TROSSER REGNET: De fleste kom kjørende i biler på valgdagen, men det gjorde ikke Skoge.

Han mener at de eksisterende veiene og bygningene i kommunen må prioriteres. 

— Det kan se flott ut med nye blomster, men de dør fort hvis man ikke har mulighet til vanne dem, sier han som en metafor på at nye veier er en dårlig investering hvis man ikke kan ta seg råd til vedlikehold. 

Han har stemt i årets kommune- og fylkestingsvalg, men det har ikke vært lett å vite hvem man skal stemme på. 

— Jeg er ikke sikker, men jeg prøver å sette meg inn i hva partiene står for, sier han.

Alkohol er som ugress

Skoge har vært avholdsmann i alle år. Han mener at alkohol har blitt for normalisert i dagens samfunn, og savner at politikere problematiserer dette temaet. 

— Politikere er tydelige på at narkotika er farlig, men når det gjelder alkohol så er det ikke så mange som sier noe, sier Ruste. Han forteller videre:

— For mange år siden hadde jeg en bekjent som var alkoholiker, som ikke lever idag. Da han prøvde å bli nykter, syntes han at det var forferdelig å se øl i butikken. Det å se at andre handlet øl, gjorde det vanskelig for han å holde seg unna. Jeg mener alkohol er for synlig i butikkene.

Han husker også en episode da han var i Måløy, og såg en mor holde barnet sitt i den ene hånden og legge øl i handlevognen med den andre. Han sier at dette gjør at barn og unge vokser opp med å tenke at alkohol er noe som alltid skal være i kjøleskapet. Skoge syns dette er problematisk, men han vil ikke at alkohol skal være forbudt. Istedenfor vil han at organisasjoner kan forebygge og hjelpe de som er i ferd med å bli avhengige.

— Man vet ikke om man er avhengig før det er for sent. Jeg sammenligner alkohol med ugress. Avlingen til bonden blir ikke ødelagt av litt ugress, men sprer det seg for fort vil det til slutt gå utover avlingen. Det som er verdifullt som bonden vil dyrke frem, får ikke næring fra jorden til å vokse. På samme måte kan alkohol føre til store tap for mennesker og staten når det tar over livene til folk.

En viktig faktor for hans stemme har vært å finne partier som underbygger dette synet. 

DURER PÅ: Fornøyd med å ha avlagt sin stemme kjører Skoge hjemover.
Powered by Labrador CMS